Genel Müdür Bakan a. Kemal Varın NUMANOĞLU imzalı resmi yazıda "Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 70/A maddesinin ikinci fıkrası ile Millî Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönergenin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "İş pedagojisi kursu uzaktan eğitim yolu ile de düzenlenebilir ve sınavları e-Sınav şeklinde yapılabilir" hükmü gereğince, İş Pedagojisi (Usta Öğreticilik) kursu eğitimlerinin uzaktan eğitim yoluyla yapılması ve sınavlarının da e-Sınav uygulaması olarak yapılması için gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır.
Bu doğrultuda hazırlanan Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavları Başvuru ve Uygulama Kılavuzu, 28 Aralık 2020 tarihinde www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmış olup ayrıca uzaktan eğitim için hazırlanan 17 adet eğitim videosu ile İş Pedagojisi Kursu (Usta Öğreticilik) Öğretim Materyali, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemine yüklenmiştir.
2021 yılı mayıs ayından itibaren İş Pedagojisi Kursu için başvuru yapan adaylar, uzaktan veya yüz yüze eğitimi tercih edebilecek olup uzaktan eğitimi tercih eden adayların eğitimi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi üzerinden yapılacaktır.
Uzaktan veya yüz yüze eğitimi tercih eden adayların sınavları, ekteki "2021 Yılı İş Pedagojisi (Usta Öğreticilik) Sınavı Çalışma Takvimi" doğrultusunda 2021 yılı mayıs ayından itibaren e-Sınav uygulaması olarak yapılacaktır.
Bu nedenle, halen devam eden İş Pedagojisi (Usta Öğreticilik) kursları ile ilgili tüm işlemlerin okul/kurum müdürlükleri tarafından 30 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanması, sınav süreçlerinin sağlıklı yürütülebilmesi ve sınava girecek adayların mağdur olmamaları için yazımız ekinde gönderilen Çalışma Takvimi"ne titizlikle uyulması gerekmektedir." denilmiştir.
2021 YILI İŞ PEDAGOJİSİ (USTA ÖĞRETİCİLİK) SINAVI ÇALIŞMA TAKVİMİ
İş Pedagojisi (Usta Öğreticilik) Kursu eğitim ve sınav başvurularının alınması - Sürekli - Başvuru anında adayın ön kaydı e-Mesem sistemine yapılacaktır.
Web kamera ile adayın fotoğrafı çekilecek veya adayın son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğrafı taranarak sisteme yüklenecektir. (e-Mesem sisteminde fotoğrafı olmayan aday sınava alınmayacağından fotoğraf yükleme işleminin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir.) Uzaktan veya yüz yüze eğitimlerin yapılması - Sürekli - Başvuru anında adayın talebi doğrultusunda uzaktan veya yüz yüze eğitim yapılacaktır.
Uzaktan eğitim isteyen adaylara kayıt anında okul müdürlüğü tarafından, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sisteminden kullanıcı tanımlanacaktır. Kullanıcı adı ve şifresi adaya teslim edilip EBA sisteminin kullanımı ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılacaktır. Adaylar tarafından EBA sisteminde bulunan eğitim videolarının tamamının izlenmesi gerekmektedir. Ayrıca adaylar, EBA sistemine yüklenmiş olan ders notlarından da yararlanabileceklerdir. Yüz yüze eğitim isteyen adayların eğitimleri ilgili mevzuatına göre yapılacaktır. Eğitimlerini tamamlayan adayların e-Sınav sistemine aktarılması - Sürekli - Eğitim videolarını izlemeleri için adaylara en az 5 gün süre verilecektir.
Adayların eğitim videolarının tamamını izledikleri, okul müdürlükleri tarafından EBA sistemi üzerinden kontrol edilecektir. Uzaktan veya yüz yüze eğitimlerini tamamlayan adaylar e-Mesem sisteminde “Usta Öğreticilik Sınavı” bölümüne aktarılacaktır. Usta Öğreticilik Sınavı bölümüne aktarılan adaylar e-Sınav ücretlerini yatırabileceklerdir. e-Sınava girecek adayların sınav ücretini yatırması - Sürekli - Adaylar tarafından; T.C. Ziraat Bankasına, Türkiye Vakıflar Bankasına, Türkiye Halk Bankasına ATM ya da internet bankacılığı yoluyla veya https://odeme.meb.gov.tr adresinden 85,00 (Seksenbeş) TL. e-Sınav ücreti yatırılacaktır.
e-Sınava girecek adayların sınav randevularının alınması - Sürekli - Adayın sınav tarihi ve saati, kayıt tarihten itibaren en erken 5 günden sonra olacak şekilde e-Mesem sistemi “E-Sınav Randevu İşlemleri” ekranından okul müdürlüğü tarafından belirlenecektir.
e-Sınav giriş belgelerinin verilmesi - Sürekli - e-Sınav giriş belgeleri, adayın kayıtlı olduğu okul müdürlüğü tarafından e-Mesem sistemi “e-Sınav Giriş Belgesi Yazdırma” ekranından renkli olarak yazdırılacak, kaşe ve mühür basılarak imzalanacak ve adaylara teslim edilecektir.
Not: Fotoğrafı değişecek aday var ise e-Sınav Giriş Belgesini yazdırmadan önce adayın fotoğrafı güncellenecektir.
e-Sınavların yapılması - Sürekli - Aday, e-Sınav randevu sistemi tarafından verilen tarih ve saatte sınava girmek zorundadır. Aksi takdirde aday sınav hakkını kullanmış sayılacaktır.
Arşive atılmış adayların durumu - Sürekli - Sınav ücretini yatırdığı tarihten itibaren 30 gün içinde e-Sınav randevusunu almayan aday, sınav hakkını kullanmış sayılacaktır.
Arşivdeki adaylar dilekçe ile müracaat etmeleri halinde aktife alınacak ve bu adayların sınav süreci yeni başvuru gibi değerlendirilecektir.
Belge Basım İşlemlerinin Yapılması ve Arşive Atma - Sınav sonucunda başarılı olan adaylar “Belge Basım İşlemleri” sayfasına aktarılacak olup her ay 2 defa belge basımı yapılabilecektir.
Belge Basım Tarihleri
31 Mayıs 2021
15 ve 30 Haziran 2021
16 ve 30 Temmuz 2021
16 ve 31 Ağustos 2021
15 ve 30 Eylül 2021
15 ve 27 Ekim 2021
15 ve 30 Kasım 2021
15 ve 31 Aralık 2021
İşlem Basamakları:
“Belge Basım İşlemleri” ekranından, Belgeyi imzalayacak müdür yardımcısı seçilir.
Belge almaya hak kazananların listesi alınarak kontrol edilir. (Belge no kısmı boş çıkar.) Hata varsa gerekli düzeltmeler yapılır.
Belge defteri yazdırılır. (Sistem tarafından otomatik olarak belge no verilir.)
Belge almaya hak kazananların listesi tekrar yazdırılır.
Belge basımı ekranından belgeler yazdırılır.
Yazdırma işlemi bittikten sonra “Belgeleri Arşive Gönder” butonuna basılarak belge alanlar arşive gönderilir.
Belge alanlar arşive gönderildikten sonra sınava girmeyen veya başarısız olan adaylar, “Başarısız Adayları Arşive Gönder” butonuna basılarak arşive gönderilir.