Amatör Telsizcilik Sınavları, telsiz iletişim teknikleri alanında kendini yetiştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası amatör telsizcilik faaliyetinde bulunmak isteyenlerden “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği” hükümlerine göre belge başvurusu yapan adaylara yönelik olarak yapılan teorik sınavları kapsamaktadır. Amatör Telsizcilik Sınavı için başvuruda bulunacakların on iki yaşından büyük ve temyiz kudretine sahip olması zorunludur.
On iki yaşını doldurup on altı yaşından gün almamış adaylar, şahsen ya da posta yoluyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne başvuru yapacaklardır. Adli sicil kaydı olan kişilerin başvurusu, KEGM tarafından yapılacak adli sicil durumu incelemesine bağlı olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Adaylar e-Sınav başvurularında; A/B sınıfı ya da C sınıfı amatör telsizcilik belgesinden birini tercih etmek, sınava girmek istedikleri il/ilçe bilgisini belirtmek ve biyometrik fotoğraf kullanmak zorundadırlar.
Başvuruların KEGM tarafından değerlendirilmesi neticesinde e-Sınav başvurusu kabul edilen adayların listesi, https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden ilan edilecektir. Başvurusu kabul edilen aday, kendisine ait T.C. kimlik numarası ile e-Sınav ücretini yatıracaktır. Adayın eSınav ücretini yaptırabilmesi için başvurusunun kabul edilmiş olması gerekmektedir. Başvurusu onaylanan ve e-Sınav ücretini yatıran adaylar için en yakın sınav tarihi ve saati, e-Sınav randevu sistemi tarafından otomatik olarak belirlenecektir.
Adaylar, e-Sınav ücretini yatırdıktan sonra https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden eSınav giriş belgelerini alabileceklerdir. e-Sınav giriş belgesinin, aday tarafından renkli çıktı olarak alınması zorunludur.
e-Sınav giriş belgesinde, adayın e-Sınav randevusu ile kimlik bilgileri, sınava gireceği e-Sınav merkezi (il/ilçe), bina, salon ve adres bilgileri yer alacaktır. e-Sınavda, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.
Amatör Telsizcilik e-Sınavları, e-Sınav salonu bulunan merkezlerde, e-Sınav randevu sisteminde belirlenecek tarih ve saatlerde yapılacaktır. Adaylar, başvurularında belirttikleri il/ilçede e-Sınava katılacaklardır. Sınav randevusu oluşturulduktan sonra sınav ili değiştirilmeyecektir.
Bu nedenle adayların sınava girecekleri il tercihlerini dikkatli yapmaları gerekmektedir. Amatör Telsizcilik e-Sınavları, çoktan seçmeli olarak hazırlanacak toplam 50 soru üzerinden tek oturum hâlinde uygulanacaktır.
2. e-Sınav Başvuru Şartları
a. Başvuruda bulunacak adayların on iki yaşından büyük ve temyiz kudretine sahip olması.
b. Başvurunun, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği” hükümlerine bağlı olarak yapılacak inceleme neticesinde KEGM tarafından kabul edilmiş olması.
c. Adayın başvurusunun KEGM tarafından onaylanmış olması.
ç. Adayın e-Sınav ücretini yatırmış olması.
d. Adayın tutuklu ve hükümlülük hâlinin bulunmaması.
3. e-Sınav Başvuru İşlemleri
Adaylar, A/B sınıfı veya C sınıfı amatör telsizcilik belgesinden biri için e-Sınav tercihi yapacaklardır. Amatör Telsizcilik e-Sınav başvuruları, https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet şifresi kullanılarak veya e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılacaktır. Adaylar, başvuruları sırasında kendilerine ait biyometrik fotoğraflarını elektronik ortama yükleyeceklerdir.
On iki yaşını doldurup on altı yaşından gün almamış adaylar, https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden alacakları başvuru formunu doldurarak, başvuru formu ve 1 adet biyometrik fotoğraf ile şahsen ya da posta yoluyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Seyir ve Haberleşme Dairesi Başkanlığı Telsiz İşletme Müdürlüğü, Beşyol Mah. İnönü cad. No:3/1, 34295-Sefaköy/İSTANBUL adresine başvuracaklardır.
Adaylar, başvurularında sınava girmek istedikleri il/ilçe bilgisini belirtmek ve biyometrik fotoğraf kullanmak zorundadırlar. Adli sicil kaydı olan kişilerin başvurusu, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği” hükümleri kapsamında yapılacak adli sicil durumu incelemesine bağlı olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Başvuruların değerlendirilmesi neticesinde başvurusu kabul edilen adayların listesi https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden ilan edilecektir. Ayrıca adaylara, sınav başvurularının kabul edilip edilmediğine dair e-mail ve/veya sms ile KEGM tarafından bilgi mesajı gönderilecektir.
Haberleşme, Elektrik, Elektronik ve Fizik dallarından birinden en az lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş olan adaylar, belgelendirmeleri şartı ile teknik konulardan sınava tabi tutulmayacaklardır. Bu adayların, sınav başvuru formu ekinde öğrenim durumlarını belgelendirmeleri gerekmektedir. KEGM tarafından e-Sınav başvurusu kabul edilen adaylar, kendilerine ait T.C. kimlik numarası ile e-Sınav başvuru ücretini yatırabileceklerdir.
Başvurusu onaylanan ve e-Sınav ücretini yatıran adaylar için, en yakın sınav tarihi ve saati, e-Sınav Randevu Sistemi tarafından otomatik olarak belirlenecektir. Adayın, randevu sistemi tarafından belirlenen e-Sınav tarih ve saatinde sınava girmesi zorunludur. Aksi takdirde aday sınav hakkını kullanmış sayılır.
e-Sınav randevusu oluşturulan adaylardan zorunlu nedenlerle e-Sınav tarihini değiştirmek isteyen adaylar, mazeretlerini belgelendirmek şartıyla e-Sınav tarihinden en az 4 (dört) gün önce e-Sınav randevularını değiştirebilirler. Bu durumdaki adaylar, dilekçe ve belgeleri ile sınava girecekleri eSınav merkezinin bağlı olduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne başvuru yapacaklardır.
4. e-Sınav Başvuru Ücreti ve Ödeme İşlemleri
Adaylar, e-Sınav başvurusunun KEGM tarafından kabul edilmesinden sonra en geç 30 (otuz) gün içinde KDV dâhil 130 (yüz otuz) TL e-Sınav ücretini MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi hesabına; https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartıyla veya T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin ATM, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden yatırılabilecektir. Ücret ödeme işlemini, e-Sınav başvurusu KEGM tarafından kabul edilen adaylar gerçekleştirebilecektir.
Sınava girecek adayların, sınav başvurusu kabul edildikten sonra en geç 30 gün içinde e-Sınav ücretini yatırması gerekmektedir. Süresi içinde e-Sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları iptal edilecektir.
Hatalı olan ya da adayın kendisine ait olmayan T.C. kimlik numaraları ile yapılan ödemelerde, adayın başvurusu geçersiz sayılacak ve her türlü sorumluluk adaya ait olacaktır. Sınav randevusu oluşturulan aday, sınava girmemesi durumunda ücret iadesi talep edemez. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların da bu konuyla ilgili başvuruları dikkate alınmayacaktır.
5. e-Sınav Giriş Belgesi
Adaylar, e-Sınav ücretini yatırdıktan sonra https://www.kiyiemniyeti.gov.tr adresi üzerinden eSınav giriş belgelerini alabileceklerdir. e-Sınav giriş belgesinin, aday tarafından renkli çıktı olarak alınması zorunludur.