Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen A101 Aktüel Ürünler yüz yüze eğitim

2023 Yılı Denklik Seviye Tespit Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu

Bu kılavuz, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 319 uncu maddesinin üçüncü fıkrası, 10/12/2022 tarihli ve 32039 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yönetmeliği’nin 7 nci ve 15 inci maddesi, 05/04/2023 tarihli ve 32154 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayımlanan 26/07/2014 tarihli ve 29072 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 07/09/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Eylül 2016 tarihli ve 2708 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi hükümleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Sınava başvuran adaylar, kılavuzlarda ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar. 

Seviye Tespit e-Sınavına ilişkin olarak bu Kılavuz’da yer alan kurallar, Kılavuz’un yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Talim ve Terbiye Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda yürütülen iş ve işlemlerde izlenecek yol, Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenir ve kamuoyuna duyurulur. 

1. GENEL AÇIKLAMALAR 

Bu Kılavuz’da, 19/9/2006 tarihli ve 5543 sayılı İskân Kanunu uyarınca göçmen belgesi sahipleri ile savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenlere, yurt dışında terör örgütlerine mensubiyeti, irtibatı veya iltisakı konusunda tereddüde düşülen öğretim kurumlarından alınan belge sahipleri ile ders yılı içinde öğrenim belgesi olmadan yurt dışından gelen, eğitim-öğretimden uzak kalmaması için velisinin yazılı beyanı doğrultusunda geçici olarak okula devam eden ve öğrenim belgelerini üç ay içerisinde ibraz edemeyen öğrencilere, ortaokul 5-8 inci sınıflarda ve merkezî sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları hariç olmak üzere adayın devam edeceği ortaöğretim kurumlarında okulun tür, alan, bölüm ve dalına ait derslerden Türkçe olarak yapılacak seviye tespit sınavı ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır.

Seviye Tespit Sınavı ile ilgili işlemler BİGM tarafından oluşturulan e-Denklik modülü üzerinden ÖDSGM tarafından e-Sınav merkezlerinde yapılacaktır. 

Ortaokul 5-8 inci sınıflara devam edecek adaylar için yapılacak olan seviye tespit sınavı Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Ortaokulu sınavı kapsamına, ortaöğretim (lise) kurumlarına devam edecek adaylar için yapılacak olan seviye tespit sınavı da Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi sınavı kapsamına uygun hazırlanır. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri 11 ve 12. sınıflarda uygulanacak olan alan dersi sınav soruları Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün alan ve bölümlere göre belirleyeceği 2 alan/bölüm dersinden, il ve ilçelerde bulunan denklik merkezleri tarafından oluşturulacak komisyon marifetiyle yapılır.

İlkokul 1-4 üncü sınıflara devam edecek adaylar için seviye tespit sınavı yapılmaz. Bu adayların yaşı, gelişimi ve velisinin beyanı dikkate alınarak sınıf seviyesi belirlenir.

Başvuru sahibinin sisteme girilen fotoğrafının (gereğinde MERNİS kayıtlarındaki fotoğraf ile karşılaştırılması ya da doğrudan MERNİS’teki fotoğrafların yüklenmesi) girişinin dikkatlice yapılması, sisteme girilecek olan fotoğrafın son 6 (altı) ay içinde çekilmiş, renkli ve biyometrik olması gerekmektedir. 

Fotoğrafların uygun şekilde sisteme yüklenmesinden ve hatalı yükleme sonucu oluşabilecek durumlardan, başvuru sahibi ile denklik merkezleri eşit oranda sorumlu olacaklardır.

Seviye tespit sınavına katılacak adaylara denklik merkezince e-Denklik modülü üzerinden e-Sınav randevusu alınır ve mühürlenerek imzalanan sınav giriş belgesi ilgiliye teslim edilir.

Denklik başvurusunda bulunan adaylar, başvuru yaptıkları denklik merkezinin bulunduğu ildeki e-Sınav merkezlerinde sınava girer. 

Seviye tespit sınavlarının uygulama ve değerlendirilmesinde ilköğretim kurumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği; ortaöğretim kurumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır. Seviye tespit sınavlarında başarısız olunması hâlinde bir alt sınıf seviyesinden sınav yapılır. Yine başarısız olunması hâlinde bulunduğu eğitim kademesinin en alt sınıfına kadar sınav tekrarlanır.

Özel eğitim ihtiyacı olan veya özel yetenekli adayların seviye tespit sınavları, RAM ile iş birliği yapılarak gerçekleştirilir ve değerlendirilir. Özel eğitim ihtiyacı olan veya özel yetenekli adayların bilgileri e-Denklik modülüne girildikten sonra seviye tespiti için denklik merkezinin bulunduğu RAM’a yönlendirilecektir. Bu durumdaki adaylara Seviye Tespit Sınav uygulanması RAM tarafından belirlenecektir. Engel bilgilerinin e-Denklik modülüne işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, adayların resmî veya özel sağlık kuruluşlarından alınmış Engellilik Sağlık Kurulu Raporunu denklik merkezlerine teslim etmeleri zorunludur.

e-Sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan aday, mazeretini belgelendirmek kaydıyla denklik merkezi tarafından belirlenen e-Sınav tarihinden en az 4 (dört) gün öncesine kadar sınav tarihini değiştirebilir. Gerekli görüldüğü takdirde sınav randevusu değiştirme şartları TTKB tarafından yeniden belirlenebilir. 

Denklik merkezince, seviye tespit sınavı sonunda adayın adı, Başvuru Kimlik Belge numarası, sınava girilen derslerden alınan puanlar ve sınav tarihine ilişkin bilgiler e-Denklik sistemi üzerinden alınır.

Adaylar, Seviye Tespit Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzuna https://edenklik.meb.gov.tr ve https://odsgm.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir. 

2. BAŞVURU İŞLEMLERİ

2.1. Seviye Tespit Sınav başvurusu, adayın ikametgâhının veya kayıt hakkı kazandığı/kayıtlı olduğu üniversitenin bulunduğu ilin denklik merkezlerinden birine yapılır. 

2.2. Seviye Tespit Sınav başvuru işlemleri için 18 yaşından küçük olan adaylarda velisinin veya vasisinin başvurusu esastır. Velayet ile ilgili yaşanan tereddütlerde başvurandan ilgili ülke büyükelçiliğinden/başkonsolosluğundan tereddüdü giderecek resmi yazı istenir.

2.3. T.C. vatandaşı adaylar T.C. kimlik numaralarıyla yabancı uyruklu adaylar ise 99 ile başlayan yabancı kimlik numaralarıyla her seferinde bir ders için e-Sınav randevusu alabilirler. Randevusu alınan dersin sınavı tamamlandıktan sonra ya da farklı oturuma randevu alınması durumunda diğer bir ders için aynı yöntemle randevu alınabilir.

2.4. Başvuru sahibinin (velisinin/vasisinin) STS’ye girmeyi kabul etmesi durumunda denklik merkezi tarafından e-Sınav randevusu alınır ve Sınav Giriş Belgesi mühürlenip imzalanarak ilgiliye teslim edilir.

2.5. Adayın belirlenen tarih ve saatte sınava girmesi zorunludur. Sınava girmediği takdirde ilgili 1(bir) sınav hakkını kullanmış sayılır.

3. DENKLİK MERKEZLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER

3.1. STS ve denklik işlemlerini ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütmek ve sonuçlandırmak, 

3.2. Sınava katılacak adayların başvurularını inceleyerek uygun olanların onay işlemini e- Denklik modülü üzerinden yapmak ve sınav giriş belgesinin çıktısını mühürlü ve imzalı olarak adaya teslim etmek,

3.3. Özel eğitim ihtiyacı olan veya özel yetenekli adayların seviye tespit sınavlarını, rehberlik ve araştırma merkezi ile iş birliği yaparak gerçekleştirmek,

3.4. Sınav günü bu kılavuzun 5 inci maddesinde açıklanan özel eğitim ihtiyacı olan adaylar için gerekli tedbirleri alarak oluşabilecek sorunları yerinde ve kılavuz hükümleri doğrultusunda çözmek,

3.5. Mücbir sebepten dolayı başka illerde STS’ye katılacak adayların dilekçe ve diğer başvurularını kabul ederek ÖDSGM’ye bildirmek ve gerekli tedbirleri almak, 

3.6. Adayın sınav gününde e-Sınava giremeyeceğini gösterir mazeret belgelerini, sınav tarihinden itibaren ilk 5 (beş) iş günü içinde e- Denklik modülüne yüklemek. 

4. SINAV GİRİŞ YERİ VE BELGESİ 

4.1. Sınav giriş belgesinde adayın kimlik bilgileri ile sınava gireceği tarih, saat, sınav merkezi, bina, salon ve ders adı bilgileri yer alacaktır. Aday, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada ve salonda sınava girecektir. 

4.2. Aday, denklik merkezleri tarafından mühürlenip imzalanan fotoğraflı sınav giriş belgesi ve başvuru kimlik belgesi ile sınavın başlama saatinden 15 (on beş) dakika önce sınava gireceği binada hazır bulunacaktır. 

4.3. Mücbir sebepten (nakil, zorunlu ikamet değişikliği gibi) başka illerde bulunan adayların velileri, adayın durumunu açıklayan dilekçe ve belgeler ile sınava girmek istedikleri il/ilçe denklik merkezlerine başvuru yapacaklardır. Dilekçeler sınav öncesinde denklik merkezleri ile ÖDSGM tarafından değerlendirilerek başvurusu uygun görülen adayların sınava katılmaları sağlanacaktır. 

4.4. Doğal afet, karantina, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda denklik merkezlerinin teklifi üzerine ÖDSGM’nin uygun görüşü ile adayın sınav yeri değiştirilebilecektir. 

4.5. RAM, e-Sınava girmesi uygun görülen adayın özel eğitime ihtiyaç duyduğu görme, işitme, ortopedik gibi engelli durumunu açıkça belirtecektir. Bu durum sınav giriş belgesinde, kimlik bilgileriyle birlikte ilgili tedbir hizmeti olarak yer alacaktır. 

5. ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ADAYLARLA İLGİLİ İŞLEMLER

Sınav tedbir hizmetinin alınabilmesi için; 

5.1. Özel eğitim ihtiyacı olan adaylar sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; denklik merkezleri tarafından ilgili RAM'a gönderilmesi gerekmektedir. 

5.2. Denklik merkezleri, velinin/vasinin görüşünü de alarak adayın sınav hizmetiyle ilgili işlemlerinin takibinden birinci derecede sorumludur.

5.3. Adayın alacağı sınav tedbir hizmeti, velinin/vasinin görüşüne ve yetersizlik alanına uygun olarak RAM tarafından tespit edilecek hususlar denklik merkezince ÖDSGM’ye bildirilecektir.

5.4. Özel eğitim ihtiyacı olan adaylar, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdir.

6. SINAVIN KAPSAMI 

6.1. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri 11 ve 12. sınıflarda uygulanacak olan Alan Dersi Sınavları Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün alan ve bölümlere göre belirleyeceği 2 alan/bölüm dersinden, il ve ilçelerde bulunan Denklik Merkezleri tarafından oluşturulacak komisyon marifetiyle yürütülür.

6.2. Seviye tespit sınavı, adayların yaş ve sınıf düzeyleri de göz önüne alınarak ortaokul 5-8' inci sınıflarda ve merkezî sınav puanıyla aday alan ortaöğretim kurumları hariç olmak üzere adayın devam edeceği ortaöğretim kurumlarında okulun tür, alan, bölüm ve dalına ait Tablo’da belirtilen okul türleri ve sınıf düzeylerine göre soruların yer aldığı testlerden Türkçe olarak uygulanacaktır.

6.3. Her alan için sınıf düzeylerine göre sınava esas derslerden, konu ve kazanımlara göre adayın okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sınav yapılır.

7. SINAVIN UYGULANMASI 

7.1. Seviye Tespit Sınavı her ders için 20 soru (4 seçenekli) ve 40 dakika süre olarak uygulanacaktır

7.2. Her bir dersin sınavı tek oturumda yapılacaktır.

7.3. Değerlendirme, doğru cevaplar dikkate alınarak 100 puan üzerinden yapılacaktır. Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı derslerinden başarılı olunması kaydıyla sınavdaki derslerden alınan puanların aritmetik ortalamasının ilköğretimde 45 puan ve ortaöğretimde 50 puan olması durumunda adaylar başarılı sayılacaklardır. 

7.4. Seviye tespit sınavında başarısız olunması hâlinde başarısız olunan derslerden iki sınav hakkı daha verilir. 

Bu üç sınav sonucunda başarısız olması halinde bir alt sınıf seviyesinden aynı şekilde sınav yapılacaktır. 

Yine başarısız olunması hâlinde bulunduğu eğitim kademesinin en alt sınıfına kadar sınav tekrarlanacaktır.

7.5.Aday sınavlar sonucunda başarısız olması halinde en erken 15 (on beş) gün sonra, en geç sınava girdiği bir eğitim öğretim yılı içinde üç sınav hakkını kullanmak zorundadır. Randevu başvurusu, başarısız olduğu tarihten 3 (üç) gün sonra başlatılacaktır. Randevu tarihi 15 (on beş) gün sonrasına verilebilecektir. 

8. SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

8.1. Aday her bir dersin sınav sonucunu e-Sınav merkezlerinde bulunan kioks cihazı/esinav.meb.gov.tr internet adresi, e-Denklik Sistemi veya denklik merkezlerinden; ancak adayın girdiği tüm sınavların sonucunda sınıf seviyesinde başarılı olup olmadığını başvuruda bulundukları denklik merkezleri ve e-Denklik sisteminden öğrenebileceklerdir. Ayrıca Seviye Tespit Sınavı sonucu ilgilinin belirttiği telefon numarasına SMS olarak iletilir.

8.2. Denklik merkezince, seviye tespit sınavı sonunda adayın adı, soyadı, sınava girilen derslerden alınan puanlar ve sınav tarihine ilişkin bilgiler e-Sınav veya e-Denklik sistemi üzerinden alınır.

8.3. Seviye tespit sınavı sonucunda elde edilen başarı puanlarının ortalaması, düzenlenen Denklik Belgesinde ara sınıflarda olanlar için yılsonu başarı puanı olarak, mezun durumda bulunanlar için ilköğretim/ortaöğretim mezuniyet puanı olarak belirtilir.

9. SINAV İTİRAZLARI 

9.1. Sınav sorularına, cevap anahtarlarına ve sonuçlarına itiraz, sonuçların https://edenklik.meb.gov.tr ve https://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 (beş) takvim günü içinde adayın veya velinin şahsen yazılı başvurusu ile denklik merkezlerine yapılır. Denklik merkezince iletilen itiraz başvurusu Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün ilgili birimince tekrar değerlendirilir ve itiraz sonucu denklik merkezine, denklik merkezi tarafından da adaya veya veliye bildirilir. 

9.2. Yapılan itirazların incelenebilmesi için T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” veya bankamatik, internet bankacılığı aracılığıyla ya da https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartları aracılığıyla ÖDSGM tarafından belirlenen ücretin yatırılması gerekmektedir. 

9.3. İtirazların cevaplanmasında dekont tarihi ve başvuru girişinin yapıldığı sistem kayıt tarihi dikkate alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile adayların T.C. kimlik/yabancı kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.

Kılavuza https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_06/06092330_STS_Kilavuzu.pdf&ved=2ahUKEwjSz73E-7X_AhX_QvEDHc8DAukQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw2BeFmM6rrEC8BOfm8iqAKG linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.