2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı Birinci Dönemi 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacak, 17 Ocak 2025 tarihinde sona erecek. İlkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 2-6 Eylül 2024 tarihleri arasında uyum eğitimi gerçekleştirilecek. Birinci Dönem Ara Tatili 11-15 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak. Yarıyıl Tatili 20 Ocak 2025 tarihinde başlayacak 31 Ocak 2025 tarihinde sona erecek. İkinci Dönem 3 Şubat 2025 tarihinde başlayacak, 20 Haziran 2024 tarihinde sona erecek. İkinci Dönem Ara Tatili 31 Mart-4 Nisan 2025 tarihleri arasında yapılacak.
2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılında uygulanacak bazı önemli kararlar yayınlandı.
1- Bu yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde ilk defa ortaokullar açılacak. Söz konusu ortaokullar, okulun fiziki şartları ile bölgenin ortaokul ihtiyacı doğrultusunda planlanacak.
2- Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak.
3- Öğretmenler, görev yaptıkları ilçede alanında öğretmen ihtiyacı varken başka bir ilçede görevlendirilmeyecek.
4- İlkokul 1. sınıf şubeleri ve sınıf öğretmenleri ile 5. sınıf şubeleri e-Okul'dan otomatik belirlenecek.
5- Ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımı yapılmayacak, bu materyaller öğrencilere aldırılmayacak.
6- Sınıf tekrarı riski olan öğrencilere yönelik önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu kurularak gerekli çalışmalar yapılacak.
7- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9'uncu sınıf düzeylernde uygulanacak.
8- Türkiye'nin kalkınması ve refahına katkı sunması amacıyla 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'yle yürürlüğe giren Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'yle ilgili valiliklerce gerekli çalışmalar yürütülecek.
9- Yeni eğitim öğretim yılında ailelerin öğrencilerin akademik ve sosyal gelişim süreçlerine katkıları artırılacak.
10- Velilerin okul ziyaretleri, Okul Randevu Sistemi üzerinden yürütülecek. Planlanan görüşmeler dışında veliler okula alınmayacak.
11- Eğitim öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyecek.
12- Öğrencilerin seçtiği kulüpler, katıldığı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, toplum hizmeti çalışmaları, sosyal sorumluluk programı faaliyetleri eğitim ve öğretim yılı boyunca Sosyal Etkinlik Modülü'ne işlenecek.
13- Okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullarda her sınıf düzeyine göre öğrencilerin ince kas gelişimini desteklemek, motor becerilerini geliştirmek, kendilerini ifade edebilecekleri ortamları oluşturmak, öz güvenlerini artırmak, erken yaşta yatkın oldukları becerilerin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine önem verilecek.
14- Okullar açılmadan önce okul bahçelerindeki oyun alanları, oyun görselleri ve oyun çizgileri gözden geçirilerek eksikler tamamlanacak.
15- İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırılarak öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı kısa süreli, hazır bulunuşluk, tarama vb. adlar altında hiçbir sınav uygulanmayacak.
16- İlkokul 1'inci sınıf öğrencilerine yönelik ''okuma-yazma bayramı/şenliği'' gibi etkinlikler, okuldaki bütün 1'inci sınıf öğrencileri için ortak olarak Mayıs ayının ikinci haftasından sonra planlanacak.
17- Öğrencilerin yaşadıkları şehre ait soyut ve somut tarihi/kültürel mirası, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı etkinlikler planlanacak. Bu bağlamda ilköğretim kademesinde yer alan ''şehrimiz'' dersi ve kitabından yararlanılacak.
18- Sonuç odaklı ölçme ve değerlendirme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenerek öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimleri sürekli takip edilecek.
19- Öğrencilerin araştırma ve okuma kabiliyetlerinin gelişmesi için aile büyükleri ve fertlerinin evlerinde kitap okumaları teşvik edilecek.
20- Türkçe'yi doğru, güzel ve iyi kullanmalarına ve düşünce dünyalarını geliştirmelerine katkı sağlayan Dilimizn Zenginlikleri Projesi kapsamında planlanan etkinliklerin amacına uygun olarak gerçekleştirilmesine ihtimam gösterilecek.
21- Okullarda bilimsel, sportif, sosyal, kültürel etkinlikler, sosyal sorumluluk ve gönüllülük programları ile öğrenciler arasında iş birliği artırılarak akran desteğinin geliştirilmesi sağlanacak.
22- Öğrencilerin dijital imkanlardan doğru bir şekilde yararlanmasına yönelik rehberlik çalışmalarına ağırlık verilecek, dijital bağımlılığa neden olan etkenlere karşı farkındalıkları artırılacak.
23- Öğrenciler sınıf içinde cep telefonu bulundurmayacak.
24- Ödev ya da benzer bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanımından kaçınılacak ve bu hususta öğrencilere ve velilere gerekli bilgilendirmeler yapılacak.
25- Öğrencilerin mezuniyet günleri dolayısıyla velilere ve okullara külfet olacak etkinliklerden kaçınılacak.
26- İzinsiz eğitim ve barınma hizmeti veren yerlere ilişkin gerekli çalışmalar yürütülecek.
27- Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almış olan ancak amacı dışında faaliyet gösteren kurumlarla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak.