Öne Çıkanlar 2024 Yılı Maarif Kongresi Başvuru Kılavuzu A101 5 Ekim 2024 Aktüel Ürünler İYEP Uygulama Takvimi A101 11 Ekim 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Ekim Ayı Yay Burcu Sağlık Yorumu

2024 Yılı "Öğretmen Gözüyle" Fotoğraf Yarışması Şartnamesi

Yarışmaya katılmak isteyen öğretmenler, il millî eğitim müdürlüklerince duyurulan elektronik posta adresine 30 Ekim 2024 tarihine kadar eserlerini yükleyebilecek. Yarışma sonuçları 14 Kasım'da ilan edilecek. 

1) KONU

Fotoğraf yarışmasının konusu "Öğretmen Gözüyle" dir.

2) FOTOĞRAF YARIŞMASININ FELSEFESİ

Anadolu kültüründe ve Türkçemizde “göz” kelimesinin yoğun ve çok yönlü kullanımı vardır. İnsanın baş gözü olduğu gibi kalp ve gönül gözü olduğuna da inanırız. Sevdiğimize “gözüm” diye hitap ettiğimiz gibi evlenmeyi de “baş göz” olmak diye tanımlarız. Ağaç tomurcuklarına “göz” dediğimiz gibi suyun çıkış noktasını da “göz” kelimesiyle tanımlarız. Göz atmak, göz gezdirmek, gözlem yapmak örneklerinde olduğu gibi göz kelimesini okumak, araştırmak ve incelemek gibi bilim çabalarımızla da ilişkilendiririz. Bakıştan bakışa fark vardır çünkü her göz farklıdır. Herkes farklı açılardan farklı birikimlerle ve farklı amaçlarla bakar. Öğretmen, bir medeniyet temsilcisi olarak geçmişinden güç alırken, bir taraftan da gözünü ufuklardan ayırmayarak yaşadığı çağın bilgesi olmayı başarır. Öğretmenin gözü hem öğrencinin, hem ailenin, hem toplumun gözüdür. Öğretmenin gözü dünün, bugünün yarının gözüdür. Öğretmenin gözü bilimin yanı sıra irfan ve maharetin gözüdür. “Öğretmen Gözüyle” konulu fotoğraflar, öğretmen gözünün inceliğini, zarafetini, bilgeliğini, merhametini sanatçı maharetiyle daha görünür hâle getirecektir. 

3) AMAÇ

Yarışmanın amacı, öğretmenlik mesleğinin eğitim-öğretim alanlarındaki rolünü ortaya koymak, mesleğin yüceliğini sergilemek ve öğretmen gözüyle sevgi ve duyguyu anlatmaktır. Yarışmayla öğretmen-öğrenci ilişkisi, öğretmen meslektaş ilişkisi, öğretmen-okul mekân ilişkisi, öğretmen-veli ilişkisi, öğrenci-veli ilişkisi gibi temalar; bu süreçleri yaşayan öğrenciler ve süreci kılavuzlayan öğretmenler ile etkinliklerin yürütüldüğü okul ve aile ortamlarını fotoğrafla görsel hale getirmek hedeflenmektedir.

4) YARIŞMA ORGANİZASYONU

Yarışma, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

5) YARIŞMANIN TÜRÜ

Yarışma; dijital, renkli veya siyah-beyaz fotoğraf olmak üzere tek kategoride düzenlenmektedir. Renkli veya siyah-beyaz fotoğraflar bir arada değerlendirilecektir.

6) KATILMA KOŞULLARI

6.1. Yarışma, seçici kurul üyeleri ve onların birinci dereceden yakınları dışında, amatör veya profesyonel fotoğraf meraklısı olan ve Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan tüm resmi ve özel okul/kurum öğretmenlerine açıktır.

6.2. Yarışmaya katılım ücretsizdir.

6.3. Her katılımcı en fazla 3(üç) adet eserle yarışmaya katılabilir.

6.4. Yarışmaya gönderilen fotoğraflarda yer alan kişilerin fotoğrafının çekilmesi ve bu yarışmaya gönderilmesi için yazılı izin alınması şarttır. Ayrıca fotoğrafların görsel, internet ve basılı yayın organlarında yayınlanmasına da izin alınmalıdır.

6.5. Daha önce herhangi bir yarışmada ödül almış fotoğraflar yarışmaya katılamaz.

6.6. Daha önce veya bu yarışmayla eş zamanlı yapılan bir yarışmada ödül almış fotoğraflar, bu fotoğrafların kadraj farklılığı içeren görüntüleri ve/veya bir kısmının kırpılmasıyla oluşturulan fotoğraflar ile renk değişiklikleri yapılarak üretilmiş fotoğraflar yarışmaya katılamaz. Fotoğrafın sergilenmiş ve fotoğraf yarışması organizasyonu dışında yayınlanmış olması ise yarışmaya katılım açısından engel teşkil etmez. Fotoğrafın bu yarışmadan önce veya bu yarışmayla eş zamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül almış olduğunun ortaya çıkması durumunda katılımcı hakkında kural ihlali işlemi uygulanır.

6.7. Fotoğraflarda makul ölçülerde renk, kontrast, yoğunluk gibi düzeltmeler yapılabilir. Fotoğrafın özünü değiştiren uygulamalar ve/veya kolaj kabul edilmeyecektir. İstenen ölçülere uymak şartıyla yeni kadrajlama yapılabilir. Bu konuda jürinin kanaati esastır. Gerek duyulduğunda fotoğrafların ham hâlleri yarışmacıdan talep edilir. Katılım şartlarına uymayan fotoğrafların sahipleri hakkında kural ihlali gerekçesiyle yarışmadan elenir.

6.8. Fotoğraf üzerinde tarih, isim, logo vb. işaretler bulunmamalıdır. Kenar boşluğu ve paspartu olmamalıdır.

6.9. Yarışmaya katılacak dijital fotoğraflar; jpg/JPEG formatında, 150-300 dpi çözünürlükte, uzun kenarı en az 2400, en çok 6000 piksel olmalıdır. Yüklenecek fotoğraflar 1-15 MB aralığında olmalıdır. Bu teknik özelliklere uymayan fotoğraflar sanatsal değerlendirmeye alınmayacaktır.

6.10. Exif bilgisi olmayan, sonradan değiştirilmiş olan ya da fotoğraf için verilen bilgiler ile uyuşmayan fotoğraflar değerlendirmeye alınmayacaktır.

6.11. Yapay zekâ ile oluşturulmuş ya da yapay zekânın fotoğrafa katıldığı tespit edilen fotoğraflar değerlendirilmeyecektir.

6.12. Katılımcı, yarışmaya gönderdiği fotoğraf(lar)ın tümüyle kendisine ait olduğunu ve gerekli izinlerin alındığını diğer hususlarla birlikte kabul ve beyan eder.

6.13. Yarışmaya gönderdiği yapıt kendisine ait olmadığı hâlde kendisininmiş gibi göstermeye ve seçici kurulu yanıltmaya yönelik olarak fotoğraf üzerinde her türlü müdahale ve değişikliği yapan, ödül almış fotoğraf ile ya da bu fotoğrafın ana unsur olarak kullanıldığı yapıtlarla katılımda bulunan kişiler hakkında kural ihlali işlemi uygulanır.

6.14. Kural ihlali yapan kişilerin ödülü iptal edilir. Ödül verilmişse katılımcının ödülü iade etmesi gerekir.

6.15. Yarışmada ödül alan eserler www.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.

6.16. Yarışmada ödül ve sergileme hakkı elde edemeyen fotoğraflar sistemden silinecektir.

6.17. Şartnamede yer almayan ve ihtilaflı durumlarda Seçici Kurul kararları geçerlidir.

6.18. Gerek duyulduğunda yarışmada ödül alan veya sergilenmeye değer fotoğrafların ham hâlleri CD/DVD veya internet yoluyla teslim edilecek veya kargo ile gönderilecektir.

7) TELİF (KULLANIM) HAKLARI

A) Millî Eğitim Bakanlığının Hak ve Sorumlulukları

7.1. Yarışma sonunda ödül ve sergileme alan eserler üzerinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 21. maddesinde tanımlanan işleme, 22. maddesinde tanımlanan çoğaltma, 23. maddesinde tanımlanan yayma, 24. maddesinde tanımlanan temsil ve 25. maddesinde tanımlanan işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim mali hakları eser sahibi ile birlikte süresiz olarak MEB’e ait olacaktır. MEB, bu haklar çerçevesinde eseri, süresiz olarak Türkiye içinde veya dışında her türlü ortam ve her türlü materyal içeriğinde eser sahibinin ismini belirterek kullanabilecektir, kullandırabilecektir. (Fotoğraf ile kolaj vb. grafik düzenlemeler yapılması durumunda ise eser sahibinin ismi kullanılamamaktadır.) Yarışmada ödül veya sergileme al(a)mayan diğer fotoğraflar yarışmanın bitiminden sonraki otuz gün içinde sistemden silinecektir.

7.2. MEB, bu eserleri web sitesinde duyuru ve tanıtım amaçlı olarak eser sahibinin ismini belirterek kullanabilecektir. Öte yandan, eserlerin 3. kişilerce bu madde kapsamına aykırı şekilde kullanılması nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığının hiçbir sorumluluğu olmayacağını eser sahibi peşinen kabul eder.

7.3. Ödül ve sergileme alan fotoğraflar, yarışma sonuçlandığı tarihten itibaren yer ve muhteva sınırı olmadan Millî Eğitim Bakanlığı tanıtımlarında ve yayınlarında münhasıran ve bedelsiz olarak kullanılabileceği gibi yarışma sonuçlarının duyurusu için internet, görsel ve yazılı basın organlarında eser sahibinin ismiyle birlikte kullanılabilecektir. Katılımcı bu şartlarla ilgili olarak sponsor firmalardan ayrıca hiçbir hak ve alacak talebinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını kabul eder.

7.4. Planlanan yarışma sergisi için ödül ve sergileme alan fotoğraflar, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılacak olup katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Fotoğraflar bastırılıp sergilendikten sonra Bakanlık arşivinde saklanacaktır.

7.5. Katılımcı bu şartlarla ve özellikle de 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kaynaklı olası taleplerle ilgili kurumumuzdan hiçbir hak ve alacak talebinin olmadığını, fikri mülkiyet hakkına ilişkin olarak her nevi talep ve dava haklarından gayri kabili rücu feragat etmiş sayıldığını kabul ve beyanetmektedir.

7.6. Yarışmaya eser gönderenler eserlerin kendilerine ait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt etmiş sayılır. Ödül ve sergileme alan eser sahiplerinden bu beyan ve kabulleri dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır.

B) Katılımcının Hak ve Sorumlulukları

7.7. Katılımcı ödül ve sergileme alan eserlerinin çoğaltma, yayma, işleme, temsil, umuma iletim, dijital iletim de dâhil olmak üzere eser sahibinin isimleri belirtilmek suretiyle Millî Eğitim Bakanlığına ait tüm yayın organlarında ve tanıtım malzemelerinde yer almak kaydıyla kullanılmasına izin verdiğini kabul eder.

7.8. Ödül ve sergileme alan eserler, katılımcının isimleri belirtilmek suretiyle Millî Eğitim Bakanlığı tarafından afiş, takvim, katalog, broşür, kitap ve benzeri her türlü tanıtım ve eğitim faaliyetlerinde kullanılabilecektir.

7.9. Katılımcı yarışmaya gönderdiği fotoğrafın tümüyle kendisine ait olduğunu ve fotoğrafın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında belirtilen şartlar ihlal edilmediği sürece 3. kişilerin eser üzerindeki hak taleplerinden doğacak hukuki sorumluluğun kendisine ait olduğunu beyan ve taahhüt eder.

7.10. Yarışmaya katılan ve ödül alan katılımcılardan bu şartlar dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır.

7.11. Ödül ve sergileme alan fotoğrafların özgün hâli (Raw veya jpeg), kısa kenarı en az 2400 piksel ve boyutu 15MB’tan fazla olmayacak şekilde eser sahipleri tarafından CD/DVD olarak veya internet üzerinden Millî Eğitim Bakanlığına teslim edilecektir.

8) ESERLERİN İSİMLENDİRİLMESİ VE GÖNDERİLMESİ

8.1. Fotoğraf dosyası isimlendirilirken sırasıyla il trafik plaka kodu, fotoğrafçının T.C. kimlik numarası, eser sahibi öğretmenin adı, soyadı, eser adı ve eserin sıra numarası ile ayrılarak Türkçe karakter kullanmadan belirtilmelidir.

Örneğin; T01_12345678901_Ad_Soyad_Fotograf_Adı_1.jpg gibi.

8.2. Eser sahipleri, İl Millî Eğitim Müdürlükleri’nce ilan edilecek e-posta adresine, yukarıda belirtilen kurallara uygun olarak eserlerini yükleyecektir.

9) DERECEYE GİREN ESERLERİN BAKANLIĞA GÖNDERİLMESİ

İl Millî Eğitim Müdürlüklerince Bakanlık tarafından bildirilecek internet adresine; illerinde birinci, ikinci, üçüncü eser sahiplerinin başvuru esnasında sunduğu tüm fotoğraflar gönderilecektir. Aynı ilde derece almasa dahi il jürileri tarafından Bakanlıkça değerlendirilmesi istenen eserlerin tamamı gönderilecek olup, bir ilden gönderilebilecek fotoğraf sayısı, derece yapanlar dâhil 50 (elli) adedi geçmeyecektir.

10) DEĞERLENDİRME VE ÖDÜLLER

10.1. Değerlendirme seçici kurul tarafından yapılacaktır.

10.2. Fotoğraflar değerlendirilirken özgünlük, yaratıcılık, kompozisyon, teknik yeterlilik, konunun doğru ifade edilmesi gibi kriterler göz önünde bulundurulacaktır.

10.3. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda dereceye giren ve mansiyon ödülü almaya hak kazanan eser sahiplerine farklı özelliklerde (dereceleri gözetilerek) aşağıdaki ödüller verilecektir:

• Birincilik Ödülü : Fotoğraf Makinası
• İkincilik Ödülü : Fotoğraf Makinası
• Üçüncülük Ödülü : Fotoğraf Makinası
• Mansiyon Ödülü (3 adet) : Tablet

10.4. Seçici kurul, uygun gördüğü takdirde özel ödüller verebilir veya ödül sayısını değiştirebilir.

11) SEÇİCİ KURUL

Fotoğraf sanatı ve eğitim alanında yetkin kişilerden Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yarışmanın seçici kurulu oluşturulacaktır.

12) YARIŞMA TAKVİMİ

Başvuru Başlangıç Tarihi: 25 Eylül 2024

Son Başvuru Tarihi 30 Ekim 2024

İllerin Eserleri Değerlendirip Bakanlığa Göndereceği Son Tarih 8 Kasım 2024

Eserlerin Bakanlıkça Değerlendirme Tarihi 12 Kasım 2024

Sonuç İlan Tarihi 14 Kasım 2024

Sergi/Ödül Töreni Tarihi 23-26 Kasım 2024

Sergi/Ödül törenine ait bilgiler www.meb.gov.tr adresinden açıklanacaktır.

13) DİĞER HUSUSLAR

13.1. Bu şartname, yarışmaya katılan tüm katılımcılar için bağlayıcıdır.

13.2. Katılımcılar, başvurularını yaparak bu şartnamedeki tüm koşulları kabul etmiş sayılır.

YARIŞMA SEKRETERYASI VE İLETİŞİM

Yunus CERRAHOĞLU - Şube Müdürü

İletişim: 0312 413 41 53 - 41 80

Yarışmaya katılmak isteyen öğretmenlerin bu şartnameyi dikkatlice incelemesi ve şartlara uygun olarak başvurularını yapmaları gerekmektedir. Yarışmaya katılım ücretsiz olup, ödül kazanan ve sergilenmeye uygun görülen fotoğraflar Millî Eğitim Bakanlığı'nın yayınlarında ve tanıtımlarında kullanılabilecektir. 

Şartnameye https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_10/01094707_FotoYraf_YarYYmasY_Yartnamesi.pdf likinden ulaşabilirsiniz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.