Öne Çıkanlar Özel Öğrenci Barınma Hizmeti 2024 Yılı KPSS Lisans (Alan Bilgisi) Sınavı Soru ve Cevapları Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü BİM Aktüel Ürünler yüz yüze eğitim

2024 Yılı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi / Merkezi Açılış Başvuru İşlemleri (28 Haziran 2024)

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a. Fethullah GÜNER imzalı resmi yazıda ''Özel eğitim okullarının özel eğitim ve rehabilitasyon birimleriyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kurum açılışlarına ilişkin olarak; Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasında "... özel eğitim okulunun özel eğitim ve rehabilitasyon birimi ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin açılışında 18/5/2012 tarihli ve 28296 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilen müracaat şartları da aranır." hükmü, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasında "Özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre açılır ve kapatılır. Ancak özel eğitim okullarının özel eğitim ve rehabilitasyon birimi ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin açılışlarında ikinci fıkra hükümleri de uygulanır." hükmü, aynı Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin ikinci fıkrasında "Her ilçede o yıl açılacak kurum sayısını tespit ederken EK-1’de belirtilen illerin ilçelerindeki toplam özel eğitim ihtiyacı olan birey sayısı ve bu illerin diğer ilçeleri ile EK-1’de yer almayan illerin ilçelerinde ikamet eden özel eğitim ihtiyacı olan birey sayısı dikkate alınarak;

a) 0-300 birey için bir,

b) Sonraki her 200 bireye kadar bir, kurum açılmasına izin verilir." hükmü ile aynı Yönetmeliğin Geçici 3'üncü maddesinde "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on iş günü içinde MEBBİS-RAM modülünde ilçelerdeki destek eğitimi almasına karar verilen özel eğitim ihtiyacı olan birey sayısı esas alınarak 6 ncı madde kapsamında 2024 yılı için açılacak kurum sayısı Bakanlıkça belirlenir ve Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayımlanır. Kurum açılış işlemleri 6 ncı maddede yer alan usul ve esaslara göre yapılır. Bu kapsamda 2024 yılı içinde açılışı tamamlanamayan kurumların açılış işlemleri 2025 yılı içinde tamamlanabilir." hükümleri yer almaktadır.

Özel eğitim okullarının özel eğitim ve rehabilitasyon birimleriyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin 2024 yılı il/ilçe kontenjanları, MEBBİS-RAM modülünde ilçelerdeki destek eğitimi almasına karar verilen özel eğitim ihtiyacı olan birey sayıları ve Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin Ek-1'inde yer alan liste esas alınarak Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesi çerçevesinde belirlenmiş olup kurum açılış başvuru işlemlerinde dikkat edilecek hususlar aşağıda açıklanmıştır:

A) Genel hususlar

1- Özel eğitim okulları bünyesinde özel eğitim ve rehabilitasyon birimi veya özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacaklardan kurucu gerçek kişi olacaksa kurucu, kurucu tüzel kişi olacaksa kurucu temsilcisi bu yıl için bir ilçeye sadece bir adet başvuru yapabilecektir. Bir gerçek kişi hem kendi adına hem de bir tüzel kişiliğin kurucu temsilcisi olarak aynı ilçeye başvuru yapamayacaktır. Başvuruların Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin Ek-1'inde yer alan "Açılacak Kurum Tespitinde Birlikte Değerlendirilecek İlçeler Listesi"ne de uygun olması esastır. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin Ek-1'inde yer alan aynı ildeki ilçeler birlikte değerlendirilecektir.

2- Başvuru ekranı, 2 Temmuz 2024 Salı günü https://ookgm.meb.gov.tr internet adresinde açılacak olup 8 Temmuz 2024 Pazartesi günü saat 23.59’da kapatılacaktır.

3- İlan süresi içerisinde ilçelerde açılabilecek kurum sayılarında değişiklik olması durumunda Genel Müdürlük internet sayfasında ilana ilişkin güncelleme yapılabilecektir.

4- Başvuru ve sonrası işlemler Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesi hükümlerine göre sırasıyla gerçekleştirilecek ve bu işlemlerde herhangi bir gecikmeye sebebiyet verilmeyecektir.

B) Kurucu/kurucu temsilcisinin yapacağı işlemler

Başvuru ekranına müracaat sahiplerince aşağıdaki bilgiler girilecektir:

1- Başvuru yapan gerçek kişi olacaksa kurucunun, tüzel kişi olacaksa kurucu temsilcisinin; boşluk bırakılmadan nüfus cüzdan/kimlik kartı seri numarası, T.C. kimlik numarası, birinci derece yakınlardan (anne, baba, eş veya çocuklar) bir kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri yazılarak giriş yapılacaktır. Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ile adı ve soyadı MERNİS'ten çekilerek görüntülenecektir.

2- Başvuru ekranında kurum açmak isteyen kişiyi tanımlamak üzere gerçek kişi ya da tüzel kişi alanı seçilecektir.

3- Başvuru sahibi tarafından kurum açılmasına mâni bir adli sicil kaydının olup olmadığına ilişkin bölüm işaretlenecektir.

4- Başvuruyu yapan kişi gerçek kişi ise ikametgah adresi ve vergi numarasını, tüzel kişi ise şirketin adını, vergi numarasını ve adres bilgisini girecektir.

5- 2024 yılı için belirlenen brüt asgari ücret tutarındaki (20.002,50 TL) başvuru ücreti, başvuru yapılan ilin döner sermaye işletmesince açılan hesaba yatırılacaktır. Başvuru ücreti kuruş hanesi de dahil olmak üzere eksiksiz olarak başvuru yapan gerçek kişi olacaksa kurucunun, tüzel kişi olacaksa kurucu temsilcisinin adına yatırılacaktır. Başvuru ekranına banka dekont tarihi ve numarası yazılacaktır.

Dekontun açıklama kısmına mutlaka başvuru yapılan il/ilçe adı ile özel eğitim ve rehabilitasyon birimi / merkezi başvuru ücreti ibaresi eklenecektir. Söz konusu açıklamaların yer almadığı dekontlar kabul edilmeyecektir. Başvuru ücreti kesinlikle iade edilmeyecektir. Birim / merkez açmak üzere başvuru yapılan ilden farklı bir ilin döner sermaye işletmesi hesabına yatırılan ücretler kabul edilmeyecektir. Bu nedenle il/ilçe millî eğitim müdürlükleri; başvuru yapılan il ile başvuru ücretinin yatırıldığı hesabın bağlı olduğu ilin aynı olup olmadığını titizlikle kontrol etmelidirler.

6- Başvuru yapan gerçek kişi olacaksa kurucunun, tüzel kişi olacaksa kurucu temsilcisinin cep telefonu numarası ve e-posta adresi yazıldıktan sonra; “Yukarıdaki bilgiler tarafımdan doğru olarak doldurulmuştur.” açıklaması işaretlenerek “Kaydet” butonuna basılarak bilgiler kaydedilecektir. Başvuru süresi içinde (2-8 Temmuz 2024) başvuru sahibi tarafından internet sitesine girilen bilgilerde değişiklik / düzeltme yapılabilecektir.

7- Elektronik ortamda yapılan başvuruya ait belge asılları, başvuru süresinin bitim tarihinden itibaren beş iş günü içinde başvuru sahibi tarafından başvuru yapılan il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne eksiksiz olarak elden teslim edilecektir. Postayla yapılan belge teslimi kabul edilmeyecektir.

8- Kurucu / kurucu temsilcisi tarafından 9 - 16 Temmuz 2024 tarihleri arasında il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne aşağıdaki belgeler teslim edilecektir.

- Nüfus cüzdanı / kimlik kartı fotokopisi

- Adli sicil belgesi (e-devlet üzerinden alınan barkodlu belgeler de kabul edilecektir.)

- Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi (e-devlet üzerinden alınan barkodlu belgeler de kabul edilecektir.)

- Vergi levhasının fotokopisi

- Kurucu tüzel kişi ise kuruluş amaçları içinde özel öğretim kurumu işletmeciliği yapılacağına ilişkin ifade ile ortakların ve ortaklar arasında tüzel kişiler varsa o tüzel kişilerin de uyruğunun yer aldığı ve tüzel kişinin niteliğine göre Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşme, tüzük ya da vakıf senedinin ve varsa değişikliklerinin örneği, kurucu temsilcisinin kurumu açma, kapatma, devir ve benzeri işlemleri yürütme yetkisine sahip olduğunun belirlendiği genel kurul veya yönetim kurulu kararı

- Başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu

C) İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin yapacağı işlemler

1- Başvuru şartlarını taşımayanların, belgeleri eksik veya ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olanların, Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden başvuruda bulunmayanların talepleri işleme alınmayacaktır.

2- Başvuruların Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinin ikinci fıkrası ve Ek-1'deki "Açılacak Kurum Tespitinde Birlikte Değerlendirilecek İlçeler Listesi"ne uygun olarak incelenmesi esastır.

3- İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerince başvuru onay işlemleri için personel görevlendirilecektir. Öncelikle personele il MEBBİS yöneticisi tarafından ilgili ekrana giriş yetkisi verilecektir. Personel, kendi MEBBİS şifresiyle giriş yaparak sistemdeki başvuru bilgileri ile elden teslim alınan belgelerin uygunluğunu tespit ettikten sonra 17 - 18 Temmuz 2024 tarihleri arasında MEBBİS Özel Öğretim Kurumları Modülü "Yeni Kurum Ekleme" ekranında yer alan "Özel Eğitim ve Rehabiltiasyon Merkezi Başvuruları" menüsü üzerinden onay işlemini gerçekleştirecektir. Bu aşamada onay verilen başvurular için ayrıca Bakanlıkla yazışma yapılmayacak, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından MEBBİS üzerinde onaylanan başvurular esas alınacaktır. Başvurulara yapılacak itirazlar, süresi içinde Bakanlığa bildirilecektir. İtiraz sonrası değerlendirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından kesinleşen başvurular 9 Ağustos 2024 tarihinde Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayımlanacaktır.

4- Kesinleşen başvuru listelerinin ilanından sonra süresi içerisinde aynı ilçede açılabilecek kurum sayısı kadar veya daha az başvuru olması durumunda başvuranların tamamının listesi, açılacak kurum sayısından fazla müracaat edilmiş olması hâlinde ise kurum açılacak ilin valiliği tarafından noter huzurunda çekilen kura sonucuna göre sıralanarak düzenlenen liste (excel) Bakanlığa sunulacaktır. Noter huzurunda yapılacak kura çekiminde o ilçe için açılabilecek birim / merkez sayısı kadar asıl başvuru belirlenecek, kalan başvurular da yedek başvuru olarak sıralanacaktır. Yedek başvuruların noter kura sırasına göre numaralandırılması gerekmektedir. Valiliklerin sıralama sonuçlarını Bakanlığa sunmasının ardından başvuru sıralama sonuçları Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayımlanacaktır.

5- İl millî eğitim müdürlüklerince listede birinci sırada yer alan müracaat sahibinden başlanarak ilçedeki kurum açılacak kontenjan kadar başvuru sahibine İlgi (a) Yönetmeliğin 5'inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen belgeleri tebligat tarihinden itibaren üç ay içerisinde tamamlayıp il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim etmesi gerektiği yazı ile bildirilir. Kurum açmaktan vazgeçilmesi veya Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ndeki sürelerde kurum açılış işlemlerinin gerçekleştirilmemesi halinde noter sırasına göre diğer başvuru sahiplerine kurum açma hakkı tanındığı resmi yazıyla bildirilir.

6- Kurum açılış süreçleri Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleştirilecektir.

7- Başvuruda bulunup birim / merkez açmasında sakınca görülmeyenler, evraklarını başvuruda belirtilen hususlara göre hazırlayacaktır. Belgeler, başvuru gerçek kişi olarak yapılmış ise gerçek kişi adına, tüzel kişilik olarak yapılmış ise tüzel kişilik (şirket/vakıf/dernek) adına düzenlenecektir. İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri müracaatları alırken titiz bir inceleme yaparak bu duruma dikkat etmelidir.

8- Kura çekimi için notere ödenecek ücret il millî eğitim müdürlüğünün döner sermaye işletmesi hesabına yatırılmış olan başvuru ücretlerinden karşılanacak olup kalan miktar döner sermaye işletmesi hesabına gelir olarak kaydedilecektir.

9- Birim / merkez açmak için müracaat eden kuruculardan 5 (beş) yıl süreyle kurum açmama cezası bulunanlar ile herhangi bir sebepten dolayı kuruculuk hakkını kaybedenlerin durumları valiliklerce titizlikle incelenerek bu kişilerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Başvuru işlemlerinin yukarıda yer alan açıklamalar ve mevzuat hükümleri doğrultusunda Ek'te gönderilen kontenjan listesi ve takvime göre titizlikle yapılması gerekmektedir. Bilgilerini ve gereğini arz / rica ederim.'' denilmiştir.

2024 Yılı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi / Merkezi Başvuru İşlemleri - Resmi Yazısı : https://ookgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_07/01174126_2024yiliozelegitimverehabilitasyonmerkezikurumacilisduyuru-kontenjanvetakvim.pdf

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi / Merkezi Başvuru : https://basvurular.meb.gov.tr/bsv3/RhbltsynMrkzBasvuru/

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.