Öne Çıkanlar BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Gençlere Eğitim Desteği

5. Dönem Panelist Adayları Başvuru Sistemi Kılavuzu

Bu kılavuz; kitap inceleme sistemi, kitap incelemede görev almak isteyen panelistlerin sisteme kayıt işlemleri, kullanıcı işlemleri ve kitap inceleme sürecine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

TANIMLAR VE AÇIKLAMALAR

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı : ttkb.meb.gov.tr

Kitap İnceleme Sistemi : kitapinceleme.meb.gov.tr

Etik Sözleşme : İncelemede görevlendirilen kişilerde, incelenecek kitabın yazarı/yazarları ve başvuru sahipleri ile değerlendirmelerini etkileyecek herhangi bir bağı veya ticari çıkar ilişkisi bulunmama şartı aranır. İnceleme sürecinde görevlendirilen kişiler; görevini eksiksiz yerine getireceğini, başvuru sahipleri ile çıkar ilişkisi olmadığını ve inceleme sürecinde takip edilmesi gereken bilgilerin gizliliğinin sağlanmasını da içeren etik ve yasal kurallara uyacaklarını beyan eden bir sözleşmeyi imzalar. İnceleme sürecine başlanabilmesi için etik sözleşmenin imzalanması gereklidir. Etik sözleşmeye aykırı davrandığı tespit edilen veya görev ihmali teşkil eden fiilleri yapan kişiler inceleme sistemi veri tabanından çıkartılarak bu kişiler hakkında gerekli adli ve idari süreçler başlatılır.

Panelist : Taslak ders kitaplarını incelemek ve değerlendirmek üzere panelde görevlendirilen ya da Başkanlığa başvurusu yapılan milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitapları ile diğer eğitim araç ve gereçlerinin inceleme komisyonunda görevlendirilen alan uzmanı/eğitimcisi, dil inceleme uzmanı, tasarım inceleme uzmanı veya çoklu ortam tasarım inceleme uzmanını ifada eder.

Alan Eğitimcisi/Uzmanı : Fiilî olarak görev yapıyor olmak kaydıyla öğretmenlik mesleğinde beşinci yılını tamamlamış ve taslak ders kitabıyla ilgili Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanda öğretmen olarak atanmış veya ilgili alanda öğretim elemanı olarak beşinci yılını tamamlamış ya da en az doktora derecesine sahip akademik kadrodaki kişiyi ifade eder.

Dil İnceleme Uzmanı : Fiilî olarak görev yapıyor olmak kaydıyla öğretmenlik mesleğinde beşinci yılını tamamlamış ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan Türkçe veya Türk Dili ve Edebiyatı alanlarında öğretmen olarak atanmış veya ilgili alanda öğretim elemanı olarak beşinci yılını tamamlamış ya da en az doktora derecesine sahip akademik kadrodaki kişiyi ifade eder.

Tasarım İnceleme Uzmanı : Fiilî olarak görev yapıyor olmak kaydıyla öğretmenlik mesleğinde beşinci yılını tamamlamış ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan görsel sanatlara ilişkin alanlarda öğretmen olarak atanmış veya ilgili alanda öğretim elemanı olarak beşinci yılını tamamlamış ya da en az doktora derecesine sahip akademik kadrodaki kişiyi ifade eder.

Çoklu Ortam Tasarım İnceleme Uzmanı : Fiilî olarak görev yapıyor olmak kaydıyla öğretmenlik mesleğinde beşinci yılını tamamlamış ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan bilişim teknolojileri alanında öğretmen olarak atanmış veya ilgili alanda öğretim elemanı olarak beşinci yılını tamamlamış ya da en az doktora derecesine sahip akademik kadrodaki kişiyi ifade eder.

B. Kitap İnceleme Sistemi Hakkında

Kitap İnceleme Sistemi; şeffaflık ve katılımcılık üzerine kurulmuş, Bakanlığımıza bağlı okullarda okutulması planlanan taslak ders kitaplarının inceleme ve değerlendirme sürecini belli standartlarla Türkiye’deki tüm akademisyen ve öğretmenlere açan bir sistemdir. Taslak ders kitaplarının inceleme ve değerlendirmesinde görev almak isteyen, Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 17. maddesine göre başvuru şartlarını taşıyan tüm öğretmen ve alan eğitimcileri/uzmanları kitap inceleme sistemine başvurabilir. Aday başvuruları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca değerlendirmeye alınır. Yapılan değerlendirme sonucu başvuru şartlarını sağlayan adaylar gerekli eğitimleri tamamlayarak panelist veri tabanında yer alırlar. Başkanlıkça inceleme işleminde görevlendirilecek alan eğitimcileri/uzmanları, dil inceleme uzmanları, tasarım inceleme uzmanları ve çoklu ortam tasarım inceleme uzmanlarının kayıt, seçme ve görevlendirilme işlemleri bu panelist veri tabanından yansız olarak yapılmaktadır.

Panelist başvurusu kitapinceleme.meb.gov.tr internet adresi üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca ilgili mevzuat ve yardımcı dokümanlara kitap inceleme sisteminin ana sayfasından erişilebilmektedir.

C. Kayıt/Güncelleme İşlemleri

Panelist adayları, bir başvuru merkezine gitmeden ve herhangi bir kurumdan belge edinmelerine gerek kalmadan MEBBİS ya da e-Devlet bilgileriyle kitap inceleme sistemine elektronik ortamda kayıt işlemini gerçekleştirebilir.

MEB personelleri MEBBİS ya da e-Devlet bilgileriyle, MEB dışı personeller ise e-Devlet bilgileriyle ana sayfada yer alan Kayıt/Güncelleme butonundan kayıt işlemine başlayabilirler. 

MEBBİS ile Kayıt/Güncelleme butonuna tıklandığında aşağıdaki gibi MEBBİS kullanıcı girişi ekranı açılacaktır.

MEBBİS şifrenizi hatırlamıyorsanız “https://mebbis.meb.gov.tr” adresine girerek “Şifremi Unuttum” bölümünden öğrenebilirsiniz. 

e-Devlet İle Kayıt/Güncelleme butonuna tıklandığında aşağıdaki gibi e-Devlet kullanıcı girişi ekranı açılacaktır. 

e-Devlet şifrenizi hatırlamıyorsanız “https://giris.turkiye.gov.tr” adresine girerek “Şifremi Unuttum” bölümünden öğrenebilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 17. maddesinde belirtilen şartları ve nitelikleri taşıyanlar, veri tabanına kayıtlarını elektronik ortamda gerçekleştirebilirler. 

1. Kimlik Bilgileri

MEBBİS/e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza başvurunun ilk adımı olan kimlik bilgilerinizin (T.C. Kimlik Numarası, Ad, Soyadı, Doğum Yeri gibi) yer aldığı ekran gelecektir. Kimlik bilgilerinizin kontrolünü sağladıktan sonra İleri butonuna tıklayınız.

2. Adres ve İletişim Bilgileri

Başvurunun ikinci adımında adres ve iletişim bilgileri alanlarını doldurmanız gerekmektedir. Size ulaşılabilecek güncel telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazarak doğrulama işlemlerini gerçekleştiriniz.

Başkanlığımızın sizinle kuracağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgilerin kullanılacağını unutmayınız. Bu kapsamda telefon ve e-posta doğrulama işlemlerinde size ulaşan doğrulama kodunu eksiksiz bir şekilde ilgili alanlara girdiğinizden, “Telefon Doğrula” ile “e-Posta Doğrula” butonlarını kullanarak bilgilerinizi doğruladığınızdan emin olunuz. Doğrulama işlemini gerçekleştirmeden kayıt işleminiz tamamlanmayacaktır.

3. Eğitim Bilgileri

Başvuru işlemleri sırasında eğitim bilgilerinize YÖKSİS (Yükseköğretim Bilgi Sistemi) üzerinden ulaşılmaktadır. Eğitim bilgilerinizin doğru ve güncel olduğundan emin olduktan sonra 1 ve varsa 2. alanınızı (doktora ve üstü) seçerek başvuru adımlarını takip edebilirsiniz. MEB personelinin alan bilgisine MEBBİS üzerinden ulaşıldığından MEB personeli alan seçimi yapmayacaktır.

Başvuru işlemlerinden önce eğitim bilgilerinizin YÖKSİS’te kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir. Bilgileri kayıtlı ve güncel olmayan alan eğitimcileri/uzmanları kaydının bulunduğu (üniversite, enstitü, fakülte vb.) kurumlara başvurarak bilgilerinin güncellenmesini sağlamalıdır.

Atanma veya atanabilme alanınıza ait dersler 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı karara göre belirlenmektedir. Çizelgedeki alanınıza karşılık gelen derslerin tümünü inceleyebilirsiniz. İlgili karara “http://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2021_03/04114029_9_cizelgeveesaslar.pdf” internet adresinden ulaşabilirsiniz.

4. IBAN Bilgileri

IBAN bilginizi ilgili alana yazdıktan sonra başvuru adımlarını takip edebilirsiniz. Bu alanın doğru ve eksiksiz olarak doldurulması kişinin sorumluluğundadır.

5. İş Yeri Bilgileri

Başvuru işlemleri sırasında iş yeri bilgilerinize YÖKSİS (Yükseköğretim Bilgi Sistemi)/MEBBİS üzerinden ulaşılmaktadır. İş yeri bilgilerinizin doğru ve güncel olduğundan emin olduktan sonra başvuru adımlarını takip edebilirsiniz. Başvuru işlemlerinden önce iş yeri bilgilerinizin “YÖKSİS/MEBBİS”te kayıtlı ve güncel olması gerekmektedir. Bilgileri kayıtlı ve güncel olmayan alan eğitimcileri/uzmanları kaydının bulunduğu kurumlara başvurarak bilgilerinin güncellenmesini sağlamalıdır.

6. Ön İzleme ve Onay

Bilgilerinizin kontrolünü ve doğruluğunu sağladıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 12. maddesinin 6. fıkrası hükmü çerçevesinde yasal beyanınızı verebilirsiniz. Bu aşamadan sonra Kaydet ve Bitir butonuna tıkladığınızda başvuru bilgileriniz sisteme kaydedilecektir. Başvuru adımlarında bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak doldurulması kişinin sorumluluğundadır. Başkanlıkça başvurunuzun tamamlandığına dair tarafınıza SMS ve e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra panelist adayları, kendilerine ait kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak sistem üzerinden kayıt sonrası aşamaları ve duyuruları takip edebilirler.

Ç. Kullanıcı İşlemleri

Panelistler, iletişim ve eğitim durumu gibi alanlara ait bilgi güncellemelerini kendi profillerinden diledikleri zaman yapabilecekleri bir alana sahiptir. Ayrıca panelistler kendi profilindeki geçmiş incelemelere ait bilgi ve performanslarını görebilme ve görev almak istemedikleri tarih aralıklarını belirleyebilme imkânına sahiptir. Panelistler; başvuru, eğitim, kitap inceleme ve diğer tüm aşamalarda; yardımcı bilgiler, mevzuat, bilgi edinme, soru sorma gibi diğer yol gösterici açıklamalara ulaşabilmekte ve sistem tarafından e-posta, SMS ve duyuru ile bilgilendirilmektedir.

1. Kimlik Bilgilerim (Panelist)

1.1. Kimlik-Eğitim Bilgilerim

“Kimlik-Eğitim Bilgilerim” alanına bilgileriniz otomatik olarak eklenmektedir. Eğer bilgileriniz güncel değil ise Bilgilerimi e-Devlet Üzerinden Güncelle butonuna tıklayarak bilgilerinizi güncelleyiniz.

1.2. İletişim Bilgilerim

Kayıtlı e-posta adresinizi ve telefon numaranızı değiştirmek isterseniz iletişim bilgileri alanlarına size ulaşılabilecek güncel bilgilerinizi yazarak doğrulama işlemlerini gerçekleştiriniz.

1.3. İş Bilgilerim

“İş Bilgilerim” alanında çalıştığınız kurum bilgisi otomatik olarak gelmektedir. Eğer bilgileriniz güncel değil ise kurumunuz ile iletişime geçiniz.

1.4. Finansal Bilgilerim

IBAN bilginizi gerektiğinde ilgili alanı doldurup sayfanın sol üstünde bulunan Kaydet butonu ile güncelleyebilirsiniz. Bu alanın doğru ve eksiksiz olarak doldurulması kişinin sorumluluğundadır.

1.5. Tamamladığım Eğitimlerim

Tamamlamış olduğunuz panelist eğitimlerinizi bu bölümden görüntüleyebilirsiniz.

1.6. Görev Ret Tarihleri

İlgili alanda tarih seçerek görev almak istemediğiniz tarih aralığını belirleyebilirsiniz. Tarih seçtikten sonra sayfanın sol üstünde bulunan Kaydet butonuna bastığınızda belirttiğiniz tarihe kadar size görev ataması yapılmayacaktır.

2. İletilerim

Başkanlık tarafından yönetilen iş ve işlemlerden sonra otomatik olarak panelistlere gönderilen iletiler ile sistem üzerinden Başkanlığa gönderilen iletiler bu bölümde görüntülenmektedir. Bu alandan Başkanlığımıza yeni ileti gönderebilirsiniz.

3. Duyurularım

Başkanlıkça yapılan duyurular belirli dönemlerde (panel görevlendirmesi, itiraz paneli görevlendirmesi vb.) sistem tarafından otomatik olarak panelistlere gönderilmektedir.

4. Panelist Eğitim İşlemleri

İnceleme/değerlendirme veri tabanı sistemine kayıt yaptıranlar Başkanlıkça düzenlenen inceleme/değerlendirme eğitimine alınırlar. Eğitime alınacak öğretmen, alan eğitimcisi/uzmanı sayısı Başkanlıkça belirlenir. Veri tabanına kayıt yaptırmış olanlardan daha önce eğitim almamış olanlara Başkanlıkça belirlenecek dönemlerde eğitim verilir. Eğitime davet, kayıt aşamaları ve eğitim bilgileri bu bölümde yer almaktadır.  Size bir eğitim daveti geldiğinde Katılma Durumum başlığı altında Eğitime katılacağım ya da Eğitime katılamayacağım kutucuklarından birini işaretlemeniz gerekir. Eğer eğitim tarihi ile ilgili mazeretiniz var ve eğitime katılmanız mümkün değilse Eğitime katılamayacağım kutucuğunun işaretlenmesi gerekir. Eğer belirtilen süre içerisinde Eğitime katılacağım kutucuğunu seçmezseniz hakkınızda eğitime katılmayacakmış gibi işlem yapılır. Eğitime katılmayacağım kutucuğunu işaretleyenler ve eğitime katılacağım butonunu işaretlemeyerek eğitime katılamayanlar bir sonraki eğitim dönemine tekrar davet edilirler.

Panel sisteminde taslak kitap inceleme ve değerlendirme sürecinde görev alınabilmesi için inceleme/değerlendirme eğitiminin alınmış olması gerekmektedir.

D. İletişim

Adres: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Serhat Mah. 1290. Sokak No.8/B 06374 Yenimahalle/ANKARA

Kitap İnceleme Sistemi: https://kitapinceleme.meb.gov.tr

Telefon: 0 (312) 413 43 43 - 0 (312) 413 43 82

E-posta adresi: [email protected]

Kılavuza https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_10/16165343_panelist_islemleri_kilavuzu.pdf linkinden ulaşabilirsiniz

Başvuru işlemleri ve gerekli dokümanlar için kitapinceleme.meb.gov.tr adresi ziyaret edilebilir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.