Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen A101 Aktüel Ürünler yüz yüze eğitim

Açık Alan, Salon vb. Yerlerin Kiralanması (25 Ağustos 2022)

Bakan Yardımcısı Bakan a. Sadri ŞENSOY imzalı resmi yazıda ''Mülkiyeti Hazineye ait olup Bakanlığımıza tahsis edilen taşınmazlar üzerinde yer alan okul/kurumlarda bulunan ve ticari amaçla kullanılması mümkün olan açık alan, salon ve benzeri yerlerin (büfe, kantin, çay ocağı, yemekhane ve kafeterya hariç) eğitim-öğretim saatleri dışında ve her türlü güvenlik önlemleri alınarak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre okul aile birlikleri tarafından işlettirilmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında 25/08/2022 tarihinde Protokol imzalanmıştır.

Söz konusu Protokol gereğince Mülkiyeti Hazineye ait olup Bakanlığımıza tahsis edilen taşınmazlar üzerinde yer alan Bakanlığımıza bağlı okul/kurumlarda bulunan açık alan, salon ve benzeri yerlerin (büfe, kantin, çay ocağı, yemekhane ve kafeterya hariç) okul aile birlikleri tarafından üçüncü kişilere ticari amaçla kiralanmasında aşağıda yer verilen açıklamalara göre hareket edilecektir.

- Okul/kurumlarda bulunan ve ticari amaçla kullanılması mümkün olan açık alan, salon ve benzeri yerler (büfe, kantin, çay ocağı, yemekhane ve kafeterya hariç) eğitim-öğretim saatleri dışında ve her türlü güvenlik önlemleri alınarak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında okul aile birlikleri tarafından kiralanabilir.

- Bu alanların okul aile birlikleri tarafından kiralanmak istenmesi durumunda, bu talep değerlendirilmek üzere okul müdürlükleri vasıtasıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilir.

- İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, okul aile birlikleri tarafından yapılan kiralama taleplerini değerlendirmek üzere bir eğitim müfettişi, eğitim müfettişinin bulunmadığı illerde ise bir şube müdürü görevlendirilir.

- Eğitim müfettişi/şube müdürü; kiralanması talep edilen ticari ünitenin kiralanmasının uygun olup olmadığı, kiralama işleminin eğitim-öğretim faaliyetlerini engelleyip engellemeyeceği, kiralama işleminin herhangi bir güvenlik zaafiyeti oluşturup oluşturmayacağı, kiralamanın hangi zaman aralığında ve ne kadar süre ile yapılabileceği, kiralama yapılırken hangi hususlara dikkat edileceği ve benzeri konularda değerlendirmelerini içeren raporunu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sunar.

- İl Milli Eğitim Müdürlüğünce raporun değerlendirilmesi sonucunda kiralama talebinin uygun görülmesi halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce kiralama onayı verilir.

- Kiralama onayında; kiralanacak yer, kiralama süresi, kiralanacak zaman aralığı (sadece hafta sonu, sadece yaz tatili, günün belirli saatleri vb.) açıkça belirtilir.

- Kiralanması uygun görülen yerler için İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ihale süreci başlatılır.

- Kiralama işlemleri, valilik/kaymakamlıkça görevlendirilecek il/ilçe milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında; il/ilçe milli eğitim müdürlüğünde kiralama iş ve işlemlerinde görev yapan bir personel, kiralama yapılacak okul/kurum müdürü/müdür yardımcısı ve birlik başkanı ile taşınmazın bulunduğu yer Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Millî Emlak Müdürlüğü/Şefliği tarafından görevlendirilecek bir personelin katılımıyla oluşturulacak komisyon tarafından yerine getirilir.

- Komisyon tarafından "tahmin edilen kira bedelinin" tespitinde okulun bulunduğu bölgenin gelişmişlik düzeyi, kiralanacak yerin fiziki özelliği, kiralama süresi, hangi zaman aralığında kiraya verileceği ve benzeri kriterler dikkate alınır.

- Komisyon tarafından ihale süreci tamamlanıp yüklenici tespit edildikten sonra yüklenici ile okul aile birliği arasında kiralama sözleşmesi imzalanır.

- Okul aile birlikleri tarafından yüklenicilerle imzalanacak kira sözleşmelerinin süresi 5 yılı aşamaz.

- Kiralama sürecinde ortaya çıkabilecek hukuki ihtilafların oluşmasını önlemek amacıyla kira sözleşmesine kira bedeli ve hasılat payının ödenme zamanı ve aralığı ile kiraya verilen yerin elektrik, su, ısınma ve benzeri her türlü giderlerinin nasıl belirleneceği ve ödemelerin ne zaman yapılacağına ilişkin açık hükümler konulur.

- Kira sözleşmesinin bir örneği otuz gün içerisinde ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Millî Emlak Müdürlüğü/Şefliğine gönderilir.

- Protokol hükümleri uyarınca kiralanan yerlerin kira bedelinin %10'u hasılat payı olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının merkez muhasebe birimlerine, kalan tutar okul aile birliği hesabına kiracı tarafından yatırılır.

- Protokol kapsamındaki ticari üniteler bedelsiz olarak işlettirilemez.

- Protokol kapsamındaki taşınmazlara yönelik işgaller, kiralama amacı dışında kullanımlar ve diğer usulsüzlüklere karşı gerekli denetim ve kontroller İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin koordinesinde okul idaresi ve birlik tarafından yapılır. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin idari ve hukuki tedbirler alınır. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Büyük sorun 6 ay önce

Eskiden sokaklarda Değnekçiler vardı. Şimdi ise Okul spor salonlarını
Franchise olarak para karşılığı aidat alan FB,GS,BJK gibi isimler adıyla voleybol, basketbol sporu yaptıran şirketler ele geçirip büyük güç ve mafialaşmışlar o bölgenin çocukları bu tesislere ücretsiz nafile ulaşamıyor ve spor yapamıyor. Para ve güç onlarda olup bu güçle nüfuz elde ederek mafialaşmaktadırlar.

Avatar
Halil 13 ay önce

Merhaba okul kapalı spor salonları müdür ve okul aile birliğinin istegi üzerine ihale yapmadan istediği şahsa verme imkanı varmı