Öne Çıkanlar Malazgirt Zaferi Sanayi Alanları Yükseköğretimdeki Okullaşma Oranı Ebe ve Hemşirelerin 2018 Yılı Maaşı mülakat

AES'den BİLSEM Sınav Uygulamaları Yazısı (23 Mart 2022)

Söz konusu resmi yazıda ''Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci alım(tanılama) işlemleri 07 Temmuz 2006 tarih ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında MADDE 33-(2) bendi uyarınca "BİLSEM'e öğrenci alımı Bakanlıkça yayımlanan kılavuzda belirtilen takvim çerçevesinde gerçekleştirilir..."ifadeleri yer almaktadır.  

2021-2022 Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme KılavuzuÖzel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 30/12/2021 tarih ve 401576629 sayılı yazısı ekinde yayınlanmıştır. Kılavuzun 3-5 (1) "On değerlendirme uygulamalarında Bakanlıkça belirlenen ölçme araçları kullanılacaktır. Uygulamalara ilişkin usul ve esaslar ile ilgili ayrıca bilgilendirme yapılacaktır." maddesi gereği de Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 21.02.2022 tarih ve 44038915 sayılı yazısı ekinde uygulama esasları yayınlanmıştır. Uygulama esaslarının Birinci Maddesi "Genel zihinsel yetenek alam on değerlendirme süreci 19 Mart- 08 Mayıs 2022 tarihleri arasında cumartesi ve pazar günleri "Bildiren Sözel Olmayan Test" uygulanarak gerçekleştirilecektir" şeklinde düzenlenmiş olup, uygulamalar haftasonu gerçekleştirilecektir. Uygulama esaslarının ikinci Maddesinin (a), (b) ve (c) bentlerinin; "a) Bir gün iki oturumdan, her oturum da iki uygulamadan oluşacaktır.

Birinci oturumda yer alacak uygulamaların başlangıç saatleri 9.00 ve 10.30; ikinci oturumda yer alacak uygulamaların başlangıç saatleri ise 13.00 ve 14.30 olacak şekilde planlanacaktır.

Her bir uygulama salonu on beş öğrenciden oluşturulacaktır...." "On değerlendirme sürecinde iki uygulamadan oluşacak her bir oturumda görev alanlara Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar'ın Uygulama esaslarının 23. maddesi ise; 12'nci maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre ücret ödemesi yapılacaktır." şeklinde düzenlenmiştir. İkinci madde (b) bendinde bir günde dört uygulama yapılacağı, (c) bendinde her uygulamada on beşer kişilik gruplar halinde farklı öğrencilerin uygulamaya alınacağı açıkça belirtilmiş olmasına karşılık, (a) bendinde iki farklı uygulamanın bir oturum olarak değerlendirilerek, 23. maddede, görevlendirilen öğretmenlerin sabah iki uygulama için bir (5 saat ek ders), öğleden sonra iki uygulama için bir (5 saat ek ders) oturum olacak şekilde ücretlendirileceği anlaşılmaktadır. 23. madde beşinci fıkra açık hükmü gereği Bakanlığa bağlı bir kuruma öğrenci seçme sürecinde hafta sonları görevlendirilen öğretmenlere, 15'er kişilik gruplar halinde ve her grupta farklı öğrencilere yapacakları dört oturum uygulama için ayrı ayrı ücretlendirme yapılması gerekirken, sabah ve öğleden sonraki ikişer oturumun birleştirilerek birer oturum olarak değerlendirilmesi, hatalı bir uygulama olarak görülmektedir. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere ikişer oturumdan oluşan uygulamaların birleştirilerek birer oturum olarak değerlendirilmesinin hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

Kaldı ki, sınavda görev alacak öğretmenler aynı zamanda öğrencilerin cevap kağıtlarını sisteme işlemekle görevlendirilmişlerdir. Ayrıca her bir gruba gözcülük yapacak, cevap kağıtlarını sisteme yükleyecek öğretmen sayısının bir olması olası dikkatsizliğe bağlı olarak sınav güvenliği açısından da sorun oluşturacaktır. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda öğretmenlerin ve öğrencilerin mağdur olmamaları, yapılacak çok önemli tanılama sınavlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için; sınavlarda her bir oturumda her bir grup için görevlendirilecek öğretmen sayısının en az ikiye çıkarılması ve sınavda görev alacak öğretmenlerin her grup çalışmasının bir oturum olarak kabul edilerek ek ders ücretlerinin 2 oturum değil 4 oturum üzerinden ödenmesi hususlarında gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.