Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''3 yaşta yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50'ye, 4 yaşta yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70'e, 5 yaşta yüzde 78 olan okullaşma oranlarını da yüzde 100'e çıkarmak için tüm Türkiye'de 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin tane yeni ana sınıfı yapmak için yola revan olduk. Kısa sürede 1.110 bağımsız anaokulunu hizmete açtık. 10 bin yeni ana sınıfını da hizmete açtık ve on ay gibi kısa sürede bu ülkede yüzde 78 olan 5 yaştaki okullaşma oranlarını yüzde 93'e çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Tüm ilçelerimizde bir okul seçtik. Bin okulda güneş enerji sistemlerinden, çatılarda yağmur suyu toplama ünitelerine, yemekhane ve kantindeki organik atıkların dönüştürülmesinden, sıfır atık kütüphaneye kadar tüm alanlarda sisteme entegre edildiği okullar inşa ettik. Bu projeyi de 2 ay gibi kısa sürede tamamladık. Ve Külliye'deki kapanış töreninde tüm okullarımıza çağrıda bulunduk. Dedik ki proje çevre dostu bin okulla sınırlı kalmayacak. Bu okulları, o bölgede bulunan diğer okullara örneklik teşkil etsin diye yaptık. 2023 yılı sonuna kadar tüm okullarımızı çevrede dostu yapacağız.
Bu projeyle birlikte yetişkinlerin 4 yılda liseyi bitirme şartını da iyileştirdik ve 2 yılda bitirme imkânı getirdik. On binlerce kadınımız eğitimlerini tamamladılar.
Ailelerimize dokunan, onlara okul hizmeti veren, unuttuğumuz değerleri ailelere tekrar hatırlatan, aile iletişiminin tıkanan kanallarını açmalarında onlara rehberlik eden, çocuklarıyla iletişimlerini tekrar inşa etmek için yeni yaklaşımlarla onları desteklemeye çalışan aynı zamanda kültürel, ahlaki değerlerimizin tekrar hatırlatıldığı ve en önemlisi üzerinde toplum olarak durmamız gereken ama sadece bizim gençliğimizi, çocuklarımız değil; tüm dünya gençliğini tehdit eden internet bağımlılığının getirmiş olduğu maliyetleri tekrar düşünmemizi gerektiren bir aile okulu eğitimi inşa ettik.
Asıl odağımız, ailenin tekrar eski kültürel kodlarıyla barışmasını, birleşmesini sağlamak çünkü bir toplum, aileyi kaybederse her şeyini kaybeder. İşte o kültürel mirasın tevarüsü, medeniyet inşası dediğimiz her şeyin başlangıç noktası kadınlar ve ailemiz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak 7 ilde pilotlamış olduğumuz projeyi içeriğini çok daha genişleterek bugün itibariyle 81 ilimize ulaştırmak istiyoruz. Ve hedefimiz 1 milyon aileye 2022 yılı sonu itibarıyla ulaşabilmek. Hepimiz seferber olacağız. Ailelerimize dokunacağız. Ailelerimizle hemhal olacağız.'' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesinde 2 ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 kütüphane yapılarak projenin tamamlandığını, proje kapsamında kütüphanelerdeki kitap sayısının da 28 milyondan 70 milyona çıkarıldığını, yıl sonunda bu sayının 100 milyona ulaştırılacağını ve böylelikle öğrenci başına düşen kitap sayısının 7 olacağını; bu yıl çocukları yalnız bırakmamak için yeni bir adım daha atarak ilk kez bilim, sanat, matematik ve İngilizce alanında yaz okullarını açtıklarını; Türkiye'nin tüm noktalarındaki kütüphanelerin ebeveynlere de hizmet verecek şekilde dizayn edildiğini, bu projenin de başarılı bir şekilde devam ettiğini; Emine Erdoğan himayesindeki ikinci projenin okul öncesi eğitim seferberliği olduğunu, okul öncesi eğitimin eğitimde fırsat eşitliğini artırmak, öğrencilerin bilişsel becerilerinin yanında sosyal becerilerinin de gelişmesi için önemli olduğunu; okul öncesi eğitimin "getirisi en yüksek ama yatırım maliyeti en düşük olan eğitim politikası" olduğunu; 3 bin anaokuluyla ilgili planlamanın çok başarılı bir şekilde devam ettiğini, 3 bin hedefinin kat be kat aşılacağını; "Nerede Kalmıştık?" eğitim seferberliğinde ise eğitim hayatına devam edememiş kadınların bir şekilde tekrar eğitimle buluşmalarının sağlandığını; bugünkü tören kapsamında pilot uygulaması İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Adana, Şanlıurfa ve Erzurum olmak üzere 7 ilde yürütülen "Aile Okulu" projesinin genişletilerek 81 ile ulaştırılacağını; ilk yardımdan çevre bilincine on farklı başlıkta dersler planlandığını belirtti.