Öne Çıkanlar İstifa Sonrası Yeniden Atama Kurası mesai ücreti öğretmen A101 26 Eylül 2024 Aktüel Ürünler AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı

Amacı Dışında Faaliyet Gösteren Kurumlar (10 Eylül 2024)

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a. Fethullah GÜNER imzalı resmi yazıda ''Türkiye  Cumhuriyeti  Anayasasının  42'nci  maddesi,  1739  sayılı Millî  Eğitim  Temel  Kanununun 17'nci  maddesi  göre  ülkemizde  eğitim  ve  öğretim  faaliyetlerinin  Devletin  gözetim  ve  denetimi  altında yürütülmesi  gerektiği  belirtilmekte  olup;  resmî,  özel  ya  da  gönüllü  her  türlü  kuruluşun  eğitimle  ilgili faaliyetleri Bakanlığımızın denetimine tabidir. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 3'üncü maddesinde "Her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetler Bakanlığın izin ve denetimine tabidir. Bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu Kanunda öngörülen kurallara uymakla yükümlüdür" hükmü bulunmaktadır. Aynı Kanunun 2'nci maddesinde, "Çeşitli kurslar: kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını, (?) ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

Çeşitli kurslar kapsamında faaliyet gösteren kişisel gelişim kursları, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 4'üncü  maddesinin  birinci  fıkrasının  (s)  bendinde,  "Kişisel gelişim kursu: Kişilerin, sosyal ve kültürel alanlarda Bakanlıkça belirlenmiş uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği ve benzeri eğitimlerin verildiği çeşitli kurs kapsamındaki özel öğretim kurumlarını", (p) bendinde, "Özel öğretim kursu: Kişilerin, Bakanlıkça belirlenmiş bilim gruplarına uygun eğitim ortamlarında, ortaöğretim seviyesinde ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği bir bilim grubunda eğitim veren özel öğretim kurumlarını", aynı  fıkranın  (bb) bendinde, "Sosyal etkinlik ve gelişim merkezi: Ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle birlikte akademik gelişimlerine yönelik çalışmaların yapıldığı özel öğretim kurumlarını, ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

Çeşitli kurslar kapsamında faaliyet gösteren kurumlardan kişisel gelişim kursları İlgi (b)'de kayıtlı Yönetmeliğin  Ek-4  tablosunda  belirtilen  ve  kurum  açma  izninde  yer  alan  programları uygulayabilmektedir.

Özel  öğretim  kursları  kapsamında  faaliyet  gösteren  kurumlar,  kişilerin,  Bakanlıkça  belirlenmiş bilim  gruplarına  uygun  eğitim  ortamlarında,  ortaöğretim  seviyesinde  ilgi  ve  isteklerine  uygun  öğretim programları  doğrultusunda,  bilgi,  beceri,  yetenek  ve  deneyimlerini  geliştirdiği,  serbest  zamanlarını değerlendirdiği  Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Ek-15 tablosunda  yer  alan  bilim  gruplarından  bir  bilim grubuna yönelik faaliyet yapabilmektedir.

Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi kapsamında faaliyet gösteren kurumlar, ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek  ve  yetenekleri  doğrultusunda, akademik  gelişimlerine  yönelik çalışmalarla  birlikte,  Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin  Ek-16  tablosunda  yer  alan,  sosyal,  kültürel, sanatsal  ve  sportif  faaliyetleri yapabilmektedir.

Yukarıdaki hükümler doğrultusunda özel öğretim kursları, sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri ile çeşitli  kurs  kapsamındaki  kişisel  gelişim  kurslarının  kendi  kurum  türlerine  uygun  olarak  faaliyette bulunmaları,  kurumların  kurum  açma  izinleri  doğrultusunda  faaliyet  göstermeleri,  kursiyer/öğrenci kayıtlarını kurum türü ve program  seviyesine uygun olacak  şekilde yapmaları,  farklı bir kurum türünde faaliyet  göstermek  isteyenlerin  gerekli  şartları  yerine  getirerek  ilgili  kurum  türüne  dönüşmeleri gerekmektedir.

Özel  öğretim  kursları,  sosyal  etkinlik  ve  gelişim merkezleri ile  çeşitli  kurs  kapsamında  yer  alan kişisel  gelişim  kurslarından,  kendi  kurum türünün  uyduladığı  programlar  dışında  farklı  bir  kurum türü veya  seviyeye  ait  program  uygulayan  kurumların  faaliyetlerinin,  5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun  7'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "? söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir." hükmü doğrultusunda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu  nedenle  söz  konusu  kurumlara  yukarıda  yer  alan  konularda  gerekli  bilgilendirmenin ivedilikle yapılarak Valiliğinizce takibinin yapılması hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.