Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri deprem

Bakan Özer'den Kadın Öğretmen Sayısı Açıklaması

Ortaöğretimdeki okullaşma oranlarının yüzde 44'lerden yüzde 90'lara, yüksek öğretimdeki okullaşma oranlarının ise yüzde 14'lerden yüzde 45'lere çıktığını ifade eden Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Bu rakamlar çıkarken yani ülkemizin gençleri, çocukları eğitimle buluşurken bundan en fazla faydalanan, kızlarımız ve kadınlarımız oldu. 2000'li yıllarda, ortaöğretimde kız çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 36'lardayken, bugün yüzde 88'e ulaştı. Yüksek öğretimdeki gelişme çok daha dramatik. Yüksek öğretimde 2000'li yıllarda kadınların okullaşma oranı yüzde 11'ler civarındayken 2022 yılında yüzde 48'in üzerine çıktı. İlk defa 2014 yılında kadınların yüksek öğretimdeki okullaşma oranı erkekleri geçti. İşte son 19-20 yıldaki eğitimin hikâyesinde ihmal edilmeyen, en fazla değer verilen kesim, kızlarımız ve kadınlarımız oldu.

Bugün 1,2 milyon öğretmenimiz var ve bunun yüzde 59'u kadın öğretmenlerimizden oluşuyor. Yani son 19 yıl, eğitimde erişimin tüm kademelerde arttığı ama aynı zamanda eğitimin demokratikleştiği en önemli dönem oldu. Bir taraftan başörtüsü, katsayı uygulamasının yol açmış olduğu eğitim sistemindeki problemler çözülürken diğer taraftan da kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimle buluşmaları güçlendirildi. Hatırlayın o günlerde başörtüsünden dolayı yurt dışına giden gençlerimiz vardı. Bunlar çok kolay bir şekilde unutuldu. Artık Türkiye, toplumunun tüm kesimleriyle barışık, tüm vatandaşlarına eğitim hizmeti sunmaktan mutluluk duyan bir ülke. Elbette böylesine bir seferberliği gerçekleştirmek için güçlü bir liderliğe ihtiyaç var. İşte bu lider de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. Kendilerine son 20 yıldaki eğitimdeki bu devasa seferberliğe katkılarından, desteklerinden, her yıl bütçede en büyük oayı eğitime ayırmasından dolayı hem şahsım hem de millî eğitim camiası adına şükranlarımı sunuyorum.

Hakikaten on yıllardan beri kız çocuklarımızın eğitime erişimi, özellikle mühendislik bilimlerine erişimleriyle ilgili ciddi seferberlikler düzenlediler. En son hanımefendinin himayesinde 'Hayat Boyu Öğrenme' halk eğitim merkezlerinde, açık öğretimde 'Nerede Kalmıştık' projesiyle eğitimlerine bir şekilde ara veren kadınlarımızı eğitimle buluşturmayla ilgili çok önemli bir seferberlik başlattı. Ben onun için de Hanımefendi'ye de çok teşekkür ediyorum.

Şeyh Edebali'nin bir sözü var.Devlet büyükleri için kulanmış olduğu bir söz var. Der ki 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Biz de Millî Eğitim Bakanlığı, eğitimin merkezi olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle küçük bir ekleme yapıyoruz. Kadını yaşat ki insan yaşasın.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.