Öne Çıkanlar Gençlere Eğitim Desteği BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları öğretmen

Bakan Tekin ''Siz Günde Kaç Saat Okuyorsunuz?'' Diye Sordu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Şöyle kabaca bir hesap yapalım zorunlu eğitim şu andaki bir çocuk yaklaşık ömrü 150 bin 160 bin saat civarında. Zorunlu eğitim çağında çocuklarımızı kaç saat okulda tutuyoruz? Yaklaşık 12 bin saat. Günün ortalama olarak yüzde onunu bile bizimle geçirmiyor. 24 saatin yaklaşık 2 buçuk saatini, 18 yaşına gelinceye kadar okulda geçiriyor. 2 buçuk saatinin dışındaki zamanını başka yerlerde geçiriyor. Toplum bizden şunu istiyor. Çocuğu gününün yaklaşık yüzde onunu sizinle geçirsin ama siz onu her şekilde eğitin. Biz çocuklarımızı yaklaşık 12bin saat okulda tutuyoruz. Dünya ortalamalarının çok üstünde bir yerdeyiz. Dünyada ortalama 7 bin ile 8bin civarında. Biz dünyadan farklı bir yerdeyiz. Okulda daha çok tutuyoruz. Çocuklarımızın akademik başarıları üzerinde okulların öğretmenlerin katkısı tahmin ettiğiniz kadar çok değil. En iyi akademik çalışmalar yüzde 40-50 oranında etkilediğini gösteriyor. Çocukların başarılı olmasını istiyorsak, kimden destek almamız lazım, işte buralar almamız lazım.

Çocuklarımızın dijital bağımlılıklarını önemli bir sebebi, anne baba ve aile ortamında ki yaşadıklarıdır. Çocuğunuza, 'Evladım cep telefonunu bırakın' diyeceğimiz yerde kendimizi sorgulayalım. Dijital bağımlılık ne düzeyde? Çocuklarımızın yanındayken bunu sınırlandırabiliyor muyuz? Daha somut bir örnek vereyim. Çocuklarımıza okuyun diye sürekli tavsiye veriyoruz. Peki siz günde kaç saat okuyorsunuz? Günde kaç saat okuyarak çocuğunuzla örnek oluyorsunuz? Hindistan'da, Çin'de Tayland'da haftalık ebeveynlerin kitap okuma saati 10 saat bandında. Biz de ise 5 saate yakın. Biz çocuklarımıza ödev vermedik.Çocuklarımızın başarılı olmasını istiyorsak, akademik başarının istediğimiz şekilde gelişmesini istiyorsak, önce kendi üzerimize düşeni yapmak durumundayız. O yüzden eğitim öğretim süreci ile ilgili yaptığımız eleştirilerin ucunu bir şekilde kendimize dokunduğunun farkında olmak zorundayız. Çocuklarımızın eğitim öğretim sürecinden şikayetçiyiz. Önce kendimize çekidüzen vereceğiz.

Şubat tatilinde verilerimizden, çocuklarımıza iyi örnek olmasını, varsa dijital bağımlılıkları, başka türlü bağımlılıkları, onları azaltmalarını istiyoruz. Ev ortamında çocuklarla ailece mutlu ve güzel vakit geçirmelerini, çocuklarla beraber okuma etkinliklerini yapmalarını ve özellikle doğru işler yapan belediyelerin bu tür etkinliklerinde yer almalarını istiyoruz. Çocukların ekonomik beceriler yanında, sanatsal ve sportif becerilerinin gelişmesi için çaba sarf etmelerini hepinizden istiyorum. Hep örnek gösterilen, ülkelerin, sadece öğrenci ve okul bazlı örnek göstermeyelim adaletsizlik yaparız. Toplum ne kadar eğitimle ilgili. O açıdan da bakmamız lazım. Çocuklarımızın başarısızlıklarından şikayet ediyorsak biz hep beraber bu taşın altında elimize sokmak durumundayız.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.