Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Şu anda hâlihazırda sistemde aktif olarak çalışan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'i bu son 20 yıllık periyotta atandı. Bütün bu fiziki göstergelerin artırılmasıyla Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da derslik başına düşen öğrenci sayısı ilkokul ve ortaokullarımız için 23, ortaöğretimde 22'ye düştü. Genel ortalama olarak Türkiye ortalaması da bu civarda zaten. Aynı zamanda OECD ortalamaları da hemen hemen bu rakamlara muadil... Dolayısıyla fiziki altyapı açısından ciddi bir sorunumuz yok. Aynı şekilde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla da temel eğitimde yani ilkokullarda ve ortaokullarda öğretmen başına 14, ortaöğretim kurumlarımızda yani liselerimizde ise 12 öğrenci düşmekte. Bu da oldukça iyi bir ortalama. Buna rağmen gerek yeni yapılan okullarımız gerek artan nüfus hızının karşılanması, eğitim öğretim ihtiyaçlarının karşılanması açısından yeni dönemde de yatırım ve insan kaynağı açısından Diyarbakır'a yeni takviyeler de olacak.
Toplantımızı yapacağımız alanın kapasitesine göre öğretmen arkadaşımız elektronik ortamda randevu istiyor. 250 civarında öğretmen şimdiden randevularını almış. Yarın onlarla ucu açık, samimi, içten bir sohbet yapacağız ve süreçle ilgili de karşılıklı olarak birbirimizle istişaremizi yapacağız.
Sadece bir rakam vermek istiyorum. Bugün itibarıyla bir hafta oldu, bir hafta içinde eğitim öğretim müfredatlarımız, yani bizim program dediğimiz dokümanlar 1 milyon 372 bin defa indirilmiş. Yani o yüzlerce sayfa diye ifade ettiğimiz programlar 1 milyon 372 bin defa indirilmiş. Bu, çok devasa bir rakam... O dosyaların 1,5 milyona yakın kişi tarafından indirilmiş olması benim açımdan, problemleri kamuoyuyla birlikte çözmek isteyen, istişare süreciyle yürütmek isteyen bir Bakan olarak oldukça mutluluk verici bir şey. Aynı şekilde an itibarıyla, bunların bir kısmı ayrıntılı rapor, bir kısmı kısa düşünce, görüş ve öneri olmak üzere toplamda 45 bin 636 ayrı görüş bildirilmiş. Görüş bildiren, kanaat ifade eden kişilere teşekkür etmek istiyorum. Bütün bu katkılara, tüm bu yapıcı sürece açığız. Eğitim öğretim süreci ancak 86 milyon kişinin gerek gerçek gerek tüzel kişilerin gerek kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin katkısıyla desteklenirse güçlü bir altyapıya kavuşmuş olur.
Sayın vekillerimize de biz orada çay ikram etmek istedik. Keşke biz orada olsaydık. 'Karşılıklı görüş alışverişiyle gelip sizi dinlemek istiyoruz, sorularımız var, sorularımıza cevap verir misiniz?' diye randevu olsaydı daha medeni, daha hukuk devleti, daha demokratik devlet kriterlerine uygun olurdu. Daha uygun bir zamanda onları da bekliyoruz. Geleceklerini bilseydik belki Diyarbakır'daki programımızı da başka bir güne ertelerdik ama şimdi medyadan öğrendim öyle bir şeyi. Kendilerine de ev sahipliği yapamadığımız için kusura bakmasınlar. Eğer böyle kamuoyuna popülist mesajlar vermek yerine ellerinde programlarla ilgili hazır dokümanlar, raporlar varsa onları da teslim almaları için arkadaşlara gerekli uyarıları yaptım. Onlar da bırakırlarsa mutlu olurum. Ama sadece böyle popülist mesajlar verip, 'Protesto ediyoruz!' dili hiç hoş olmaz, varsa raporlarını versinler, raporlarını değerlendirelim. Yoksa kendi tabanlarına vermek istedikleri siyasi mesajları verdiler. Teşekkür ediyoruz kendilerine.'' dedi.
Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki Öğretmenevinde düzenlenen "İl Eğitim Yöneticileri Toplantısı"na katılan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Sorularınız, önerileriniz, vermek istediğiniz katkı, her şeye açığız. İnşallah, hep beraber güzel şeyler yapacağız. Bugüne kadar Türkiye'deki eğitim öğretim sürecinin gücümüz nispetinde, yapabildiğimiz ölçüde bir adım ileriye gitmesi için hep beraber çalıştık. Bugünden sonra da çalışmaya devam edeceğiz.'' dedi.