“Balığı denizden çıkarabilirsin, ama balığın aklından denizi asla çıkaramazsın.” Sözü; uzun yıllar öğretmenlik, askerlik vb. Görevler yaptıktan sonra emekli olanlar için söylenir. Bunlar emekli olsalar da mesleklerini hiç unutmazlar. Bir şekilde resmi olmasa da fahri olarak mesleklerini ölene kadar icra ederler.
Bana göre zaten bunu yapmamak anormalliktir. Çünkü 30-40 yıl mesleğini icra etmiş bir kişinin, bu süreçte elde ettiği tecrübeleri paylaşmayıp bir kenara çekilmesi doğru değildir.
Televizyonlarda siyasi, askeri, eğitim vb. Konularda işini uzun süre yapan otoritelerin konuşmaları, yorumları daha mantıklı bulunmakta ve daha fazla değer görmektedir.
Çünkü tecrübe kolay kazanan bir iş değildir. Bunun için paylaşılması ve değer görmesi gerekir.
Ben de bu kategoriye giren birisi olarak, 40 yıl çeşitli okullarda öğretmen ve müdürlük yaptıktan sonra, emekli olarak köşeme çekileyim, torun seveyim gibi bir düşünceye asla kapılmadım.
İŞİMİZ HEP EĞİTİM parolasıyla, bu kırk yıllık deneyimimi birçok okulda söyleşi, şiir dinletisi formatında meslektaşlarımla, öğrencilerimizle paylaşarak görevimi yerine getirmeye çalışmaktayım.
Bu konuda; EĞİTİMDE YENİDEN YAPILANMA, ZORUNLU ADALET, KÖŞE OLMADIM KÖŞEM OLDU gibi kitaplar yazarak, ayrıca Kamu MEB'deki köşemde ve sosyal medya paylaşımlarımda hep eğitimle ilgili tecrübelerimi, önerilerim dile getirerek mesleğime katkıda bulunmaktayım.
Bunlardan bazı önerilerim dikkate alınarak, yerine getirilerek beni doğru yolda olduğum konusunda teşvik etmektedir.
Tabii bazı genç dostlar, gençliğin verdiği enerji ile her şeyi ben bilirim gibi bir düşünceye kapıldılar. Ancak sonunda yapılan küçük bir yanlış, tüm yapılanları bozunca, bir bilene danışmanın önemini ortaya koydu.
Bizim bu konuyla ilgili çok güzel bir atasözümüz de vardır. "El öpmekle dudak kirlenmez.”
Yani sormakla, danışmakla insan asla küçülmez. “Danışan dağ aşmış, danışmayan yolda şaşmış.” Gibi sözlerimiz bunları doğrulamaktadır.
Yönetici arkadaşlar, belli zamanlarda, meslek büyüklerini okullarına davet ederek, onların tecrübelerinden, önerilerinden, kendilerini meslektaşlarını, öğrencilerini faydalandırmalıdırlar.
Zaten bizim geleneklerimiz, göreneklerimiz de büyüklerimize danışmayı, onlara saygı göstermeyi tavsiye etmektedir.
Şemsettin CERAN
Eğitimci-YAZAR/ŞAİR