Genel Başkan Kadem Özbay imzalı resmi yazıda ''2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı için Bakanlığınız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçimi için öğrenci tanılama ve yerleştirme kılavuzu yayımlanmıştır.
Bilim Sanat Merkezlerine öğrenci seçimi için ilkokullarda okul yönetiminin yapacağı işler başlığının 2.1. bölümünde sınıf öğretmenleri tarafından “EK-1 Gözlem Forumu” doğrultusunda önerilen öğrencilerin aday gösterilme sürecinin okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütüleceği, kılavuzun 2.2. bölümünde Okul Yönlendirme Komisyonu; okul müdürü başkanlığında müdür yardımcıları, rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar ve ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinde okul müdürünün belirleyeceği en az birer sınıf öğretmeninden oluşturulacağı “2.3. bölümünde her bir ilkokulda 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinde her bir sınıf seviyesindeki toplam öğrenci sayısının en fazla %20’si aday gösterilebileceği” 2.5. bölümünde de sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmek üzere önerilen öğrenci/öğrenciler için “EK-1 Gözlem Formu” nun çıktısı doldurulduktan sonra okul yönlendirme komisyonuna teslim edileceği” şeklinde belirtilmiştir.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçimi için yayımlanan kılavuzda ilkokullarda 1, 2 ve 3. sınıfların sınıf öğretmenlerine, Ek:1 formda belirtilen ölçütlere göre öğrenci seçimi için görev ve sorumluluk verdiği anlaşılmaktadır. Her sınıf seviyesinde bulunan toplam öğrenci sayısının sınıf başına düşen %20’lik oranda öğrenci seçmesi istenmekte ve seçme işleminin sorumluluğu doğrudan sınıf öğretmenlerine verilmektedir. Seçme işlemini yapan sınıf öğretmeni yapmış olduğu seçimle öğrenci velisi ile karşı karşıya kalmakta ve aralarında güven, sevgi ve saygı ölçüsünde gelişen iletişim, öğrencisi seçilmeyen veli tarafından olumsuz bir tutuma dönüşmekte, bu tutum ve davranış doğrudan sınıf ortamına yansıyarak sınıf atmosferini olumsuz etkilemektedir. Veli, öğretmenin verdiği kararı pragmatist bir anlayışla adaletsiz bulmakta, veli-öğretmen arasındaki iletişim sağlıksız bir iletişime dönüşmektedir. Bunun yanında sınıf içerisinde yapılan bu seçim öğrencilerin öğretmenin yapmış olduğu seçim sonucunda ailesinin de etkisi ile olumsuz algılanmakta ve öğrenci, öğretmene ve seçilen arkadaşlarına karşı olumsuz duygu beslemektedir.
Bunun yanında sınıf ortamı içerisinde sınıfa düşen %20’ lik öğrenci sayısı sınıfta bulunan yetenekli öğrencileri de kapsamayacak belki de daha az öğrenci seçilecek ve yetenekli olup da seçilemeyen öğrenci olabilecektir. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için seçimin sınıf içerisindeki öğretmen tarafından değil il-ilçelerde Rehberlik Araştırma Merkezleri veya doğrudan Bilim Sanat Merkezleri tarafından yapılması sınıf öğretmeni ile veli ve öğrenci arasındaki olumsuz duygu gelişimini ortadan kaldıracaktır.
Öğrenci velileri, öğrencilerinin yetenekleri ölçüsünde girecek oldukları BİLSEM sınavına doğrudan başvurarak yapılan değerlendirme ve sonuçlarını daha güvenilir bulacak ve kurumun yapmış olduğu değerlendirme sonucunu daha kolay kabul edeceklerdir.
Sonuç olarak BİLSEM sınavları için yapılacak olan öğrenci değerlendirmesi sınıf öğretmeni tarafından değil objektif kriterlere Bilim Sanat Merkezleri veya Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından doğrudan yapılmasını talep ederiz.'' denilmiştir.