Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar. Ülkemiz çok büyük bir deprem felaketi yaşadı. Öncelikle bu felakette ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza ve kalanlara sabırlar ve acil şifalar diliyorum. Bu felaketten hiç şüphesiz çocuklar çok fazla etkilendi. Deprem bölgesinde olmayan çocuklar da dahil olmak üzere birçoğu kaygı ve endişe yaşıyorlar. Peki bu durumu çocuklara nasıl anlatmalıyız, çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Her şeyden önce hepimiz depremlere karşı önlem almak zorundayız. Bunun için oturduğumuz evlerin, yaşadığımız binaların sağlam olması gerekir. Oturduğumuz evin, yaşadığımız binaların sağlam olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmeliyiz. Sağlam değilse gereken önlemleri almalıyız.

Önce çocukların güvenliği ve sağlıklı olmaları gelir. Bunu kesinlikle unutmamalıyız. Deprem anında çocuklarımıza nasıl davranmaları gerektiğini mutlaka anlatmalıyız. Öncelikle evinizde içinde su, paketli yiyecekler, düdük, fener, pil, kıyafet ve bir miktar para bulunan bir deprem çantası hazırlayınız.

Çocuğunuza deprem sırasında evde koşuşturmamasını, evde koltuğun, yatağın ya da duvara sabitlenmiş sağlam bir mobilyanın yanına çökmesini ve kapanmasını söyleyiniz ve bunu uygulamalı olarak da gösteriniz. Çocuğunuza yardımcı olmak için öncelikle çocuğunuzun ne hissettiğini anlamanız gerekir. Önemli olan çocuğu bilgilere boğmadan anlayabileceği, hazır olduğu bilgileri sunmaktır. Çocuğunuza, “Toprağın altında büyük kayaların olduğunu, bu kayaların bazen parçalandığını ve diğer kayaları da yerinden oynatabildiğini bunun sonucunda sallandığımızı buna da deprem denildiğini” söylebilirsiniz. Ayrıca endişelerini anladığınızı, yanında olduğunuzu ve onu koruyacağınızı da çocuğunuza belirtip hissettirmeniz de önemlidir. Bu açıklamayla birlikte ahşap bloklardan birini çekerek ya da sallayarak örnek olarak gösterebilirsiniz. Bu durumun nadir yaşandığını belirtmeniz de önemlidir. Çocukların yetişkinlerle şefkatli bağlar kurmaya ihtiyacı vardır. Güven vermek için konuşurken tasvir etmek önemlidir. Her çocuğun ihtiyacı farklıdır bu nedenle onlara durumu anlatırken veya diğer insanlarla konuşurken sohbetlerinize özen göstermeniz gerekir.

Nilüfer Kabalı
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.