Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen A101 Aktüel Ürünler yüz yüze eğitim

Duygu Gelişimini Destekleme Psikoeğitim Programı Kitabı

Bu program bilim ve sanat merkezlerine (BİLSEM) devam eden 9-12 yaş aralığındaki özel yetenekli öğrencilerin duygusal gelişimlerini desteklemek amacıyla hazırlanmıştır. Programa en az 8, en fazla 15 öğrencinin katılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Duygu düzenleme becerileri gelişim süreçleri içerisinde şekillenmektedir.

Çocukların (9-12 yaş) duygu düzenleme konusunda gelişim göstermeleri, duygularını tanımaları, anlamaları, ifade etmeleri ve duyguların kişiler arası ilişkilerdeki işlevini kavramaları psikososyal gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Zorlayıcı yaşam olayları ve zor duygularla baş etmede işlevsel olan yöntemler geliştirmenin çocukların yaşam karşısında dayanıklılıklarını arttırdığı bilinmektedir (Harmancı, Öcalp ve Bozgöz, 2019). Bu açıdan değerlendirildiğinde, özel yetenekli öğrencilerin duygusal gelişimlerinin desteklenmesi ve duygu farkındalıklarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Duygusal beceriler ancak yakın etkileşimin olduğu ortamlarda gelişmektedir. Günümüzde toplum ve aile yapısındaki değişim, yoğun iş temposunun getirdiği çocuklarla sınırlı etkileşim nedeni ile çocukların duygusal gelişimlerini destekleyecek programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yaşadığımız yüzyılda teknolojik imkânları düşündüğümüzde çocukların sosyal-duygusal gelişimleri daha sınırlı olmaktadır. Çocuklar zamanlarının önemli bir kısmını dijital platformlarda ve dijital içeriklerle yüz yüze iletişim ve etkileşimden uzak bir şekilde geçirmektedirler.

Başarı ve mutluluk için sadece bilişsel gelişim tek başına yeterli olmamaktadır. Büyük bir bilişsel potansiyel taşıyan özel yetenekli çocukların toplum içerisinde kabul edilmeleri, tatmin edici sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri, ürettikleri fikir ve ürünleri etkili bir şekilde anlatabilmeleri için duygusal gelişimlerinin de desteklenmesi oldukça önemlidir. Öğretmenler ve ebeveynler olarak unutmamalıyız ki, başarıda bilişsel gelişim kadar duygusal gelişimin desteklenmesi son derece önemlidir (Ergin, 2000).

Kitaba https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_03/26131550_DUYGU_GELISIMI_DESTEKLEME.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.