Öne Çıkanlar KPSS pandemi emekli Mahmut Özer istihdam

Etkileşimli Etkinliklerle Telafi Programı

Ülke geneli aşılama uygulamalarının gerçekleştirilmesi, yaz döneminde telafi eğitim verilmesi fikrini gündeme getirmiştir. Bu dönemde eğitim-öğretim süreçleri ile ilgili yapılacak çalışmalar için sağlıklı model önerilerinin oluşturulması geleceğe dair umutlu bir anlayış geliştirmek adına önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada; İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrenme kayıplarının telafisi başta olmak üzere; öğretmen, öğrenci ve velilerimize çoklu destek sağlamak, rehberlik destek sistemini aktif olarak kullanmak, etkinlik örnekleri ile gerekli yönlendirmeyi gerçekleştirerek akademik ulusal destek telafi programına katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Öğrenme kayıplarının telafisine destek olmak amacıyla; okul düzeyinde zümre
toplantılarının gerçekleştirilmesi, öğrencilerin ders temelli hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemek için hedef davranışların ölçek haline getirilerek uygulanması; ölçek sonuçlarına göre tekrarlanması gereken konuların ders planlarına yansıtılarak, belirlenen tarihlerde eksik öğrenmelerin tamamlanmasına yönelik uygulamalar planlanmıştır.

Telafi eğitiminin; akademik öğrenme kayıplarına çözüm olmasının yanında bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor becerilerin geliştirilmesine yönelik çözümler içermesi gerekmektedir. Çünkü öğrenciler, uzaktan eğitim sürecinde îzah edilen bu becerilerin geliştirilmesi yönünden de desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Bu amaçla telafi eğitiminin, çoklu işbirlikleri ve disiplinler arası bir anlayışla yapılandırılması gerekmektedir. Yapılan çalışmada öğrenci, öğretmen ve velilere ilişkin etkinlik örnekleri ve içerikler ifade edilmiştir. Uygulanması planlanan etkinlikler; akademik, sosyal-kültürel ve fiziksel-sportif becerilerin geliştirilmesine yönelik hazırlanmış olup salgının seyrine göre çevrim içi ve/ veya yüz yüze yapılmasına yönelik alternatif süreçler planlanmıştır. Öğrenci etkinlikleri, öğrenim kademelerine göre belirlenmiştir. Öğretmenlere yönelik mesleki ve kişisel gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan faaliyetler planlanmıştır. Veli eğitimleri ise bilgilendirme, rehberlik çalışmaları ve çocuklarla yapılabilecek etkinlikleri içermektedir.

Öğrenme ve beceri kayıplarının telafisine yönelik eğitim paydaşlarının katılımıyla yapılması planlanan faaliyetler; “Akademik Etkinlikler”, “Sosyal-Kültürel Etkinlikler” ve “Fiziksel ve Sportif Etkinlikler” bölümlerinde açıklanmıştır.
“Akademik Etkinlikler” bölümünde ağırlıklı olarak bilişsel süreçlerin geliştirilmesine yönelik etkinliklere yer verilmiştir. “Sosyal-Kültürel Etkinlikler” bölümü; psiko-motor becerileri içermekle beraber duyuşsal becerileri geliştirmeye yönelik faaliyetler olarak sınıflandırılmıştır.
 

“Fiziksel ve Sportif Etkinlikler” bölümü ise öncelikle psiko-motor becerileri geliştirmeye yöneliktir. Tüm bölümler üç beceri alanını da kapsamakla beraber çok yönlü olarak tasarlanmıştır. Bu bölümler “Aile Günü”, “Araştırma ve Gözlem”, “Bilgi ve Teknoloji”, “Bilim”, “Gezi”, “Günlük Yaşam Becerileri”, ”Kariyer Planlama”, “Okuryazarlık”, “Oyun Oynama ve Bulmaca Çözme”, “Sağlık, Doğa ve Çevre”, “Sanatsal Faaliyetler”, “Sosyal Sorumluluk”, ”Sportif Faaliyetler” ve “Yabancı Dil” temalarında îzah edilmiştir. Yapılan çalışma farklı öğretim düzeylerinde öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik içerik önerileri sunması yönüyle değer taşımaktadır.

ETKİLEŞİMLİ ETKİNLİKLERLE TELAFİ PROGRAMI : https://catalzeytincpl.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/37/07/966030/dosyalar/2021_06/17145039_17105505_ETKYLEYYMLY_ETKYNLYKLERLE_TELAFI_PROGRAMI.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.