Öne Çıkanlar e rapor Özel Okullarda Ders Kitaplarının Okutulması Hakmar Express 12 Ağustos 2022 Aktüel Ürünler Toç Bir-Sen Orman ve Su İşleri Bakanlığı

''Geri Dönüşüm'' ve ''Sıfır Atık'' Temalı Eğitim ve Faaliyetler (14 Şubat 2022)

Genel Müdür Bakan a. Sabahattin DÜLGER imzalı resmi yazıda ''11. Kalkınma Planı, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve MEB 2019-2023 Stratejik Planı doğrultusunda; Bakanlığımızca 2022 yılında öncelikli olarak gerçekleştirilmek üzere 23 hedef belirlenmiştir. Hedefler arasında hayat boyu öğrenme kurumlarında “geri dönüşüm” ve “sıfır atık” konularında eğitim ve farkındalık çalışmalarının yapılması bulunmaktadır. Genel Müdürlüğümüzce kurumlarımızın yapacağı çalışmaların yer aldığı "Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Temalı Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları Kılavuzu" hazırlanmıştır.

İlinizdeki hayat boyu öğrenme kurumlarında Ek'te bulunan kılavuz hükümleri doğrultusunda eğitim ve faaliyetler yapılması, yapılan çalışmaların e-Yaygın sistemindeki kurs ve faaliyet işlemleri alanlarına işlenmesi hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

“GERİ DÖNÜŞÜM” VE “SIFIR ATIK” TEMALIEĞİTİM VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI KILAVUZU

1. AMAÇ

1.1. Hayat boyu öğrenme kurumlarında sosyal ve kültürel faaliyetler yapılarak geri dönüşüm, sıfır atık, çevre bilinci, iklim değişikliği, su ve enerji tasarrufu gibi konularda toplumsal bilincin artırılması,

1.2. Hayat boyu öğrenme kurumlarında çevreye saygılı, kaynakların etkin kullanıldığı, geri dönüşümün ekonominin vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiği üretim ve tüketim kültürünün oluşturulması,

1.3. Hayat boyu öğrenme kurumlarında geri dönüşüm ve sıfır atık temaları kapsamında eğitimlerin verilmesi amaçlanmaktadır.

2. KAPSAM

Bu kılavuz, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı hayat boyu öğrenme kurumlarında geri dönüşüm ve sıfır atık ile ilgili farkındalık oluşturmaya yönelik gerçekleştirilecek olan eğitim ve faaliyetlerin planlanması ve uygulanması ile ilgili usul ve esasları kapsar.

3. DAYANAK

Bu kılavuz, 11. Kalkınma Planı, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, MEB 2019-2023 Stratejik Planı, MEB 2022 Yılı Öncelikli Hedefleri, MEB Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı (2016-2023) doğrultusunda uygulanacaktır.

4. GENEL ESASLAR

4.1 Bu kılavuz hükümleri Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, İl Millî Eğitim Müdürlükleri ve Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarınca yürütülecektir.

4.2 Bu kılavuz kapsamında yer alan yükümlülükler hiçbir ad altında başka bir gerçek ya da tüzel kişiye devredilemez.

4.3 Bu kılavuz kapsamındaki faaliyetler tüm illeri kapsamaktadır.

4.4 Öngörülemeyen durumlarda veya ihtiyaç duyulması durumunda faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği süreler Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından değiştirilebilir.

4.5 Çalışmalar kapsamında hazırlanacak olan afiş, tanıtım videoları gibi dijital içerikler MEB Kurum Tanıtım Kılavuzu’nda yer alan hususlar doğrultusunda hazırlanır. 

5. HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ

5.1. “Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Bilinci” kurs programını hazırlar ve e-Yaygın sistemine tanımlar. (Kurs programının onaylanması ve sisteme tanımlanması ayrıca duyurulacaktır.)

5.2. İzleme ve değerlendirme faaliyetlerini yürütür.

6. İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNİN GÖREVLERİ

6.1. “Geri dönüşüm” ve “sıfır atık” temalı eğitim ve farkındalık çalışmalarını ilgili mevzuata göre il genelinde hayat boyu öğrenme kurumlarında yürütülmesini sağlar.

6.2. En az bir hayat boyu öğrenme kurumunda geri dönüşüm malzemelerinden oluşturulan kütüphanenin kurulmasını sağlar. (15 Mart 2022 tarihine kadar)

6.3. Geri dönüşüm malzemelerinden yapılan ürünlerle oluşturulacak geri dönüşüm müzelerinin kurulması için gerekli çalışmaları yürütür.

6.4. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Hayat Boyu Öğrenme Haftası ve Çevre Koruma Haftası kapsamında kurumlar tarafından yapılacak “geri dönüşüm” ve “sıfır atık” temalı etkinliklerin planlanmasını sağlar.

6.5. “Geri dönüşüm” ve “Sıfır atık” ile ilgili iyi uygulama örneklerini il genelinde yaygınlaştırır ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bildirir.

6.6. “Geri dönüşüm” ve “sıfır atık” kapsamında yapılacak çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler ile iş birliği yapar.

6.7. Çalışmalar kapsamında hedef göstergeleri belirler. (Tablo-1)

6.8. Yıl boyunca gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin çalışma raporunu aralık ayında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bildirir.(Tablo-2) 

7. HAYAT BOYU ÖĞRENME KURUMLARININ GÖREVLERİ

7.1. “Geri dönüşüm” ve “sıfır atık” temalı eğitim ve farkındalık çalışmalarını ilgili mevzuata göre yapar.

7.2. “Atık Kâğıt ve Muhtelif Ambalajdan Aksesuar Yapımı, Çevre Koruma Bilinci, Ekoloji Okuryazarlığı, Küresel İklim Değişikliği ile Mücadele, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Bilinci” vb. kursları açar ve kurslara katılımı arttırır.

7.3. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar için “Geleneksel Oyuncaklar” teması ile geri dönüşüm malzemelerinden yapılan oyuncaklar ile etkinlikler yapar.

7.4. “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” ve “Çevre Koruma Haftası” kapsamında geri dönüşüm malzemelerinden yapılan ürünler (kıyafet, takı, aksesuar, ev ve bahçe dekoratif ürünleri vb.) ile sergi düzenler.

7.5. Geri dönüşüm malzemelerinden yapılan kıyafetlerden oluşan defile düzenler.

7.6. “Geri dönüşüm” ve” sıfır atık” bilinci ile yapılan ürünlerin dijital katalogları ile afiş, tanıtım videoları gibi dijital içerikleri oluşturur, resmi internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarında yayımlar.

7.7. Gerçek nesneler kullanarak atıkların doğada yok olma sürelerini gösteren panolar hazırlar ve panoları kurum girişinde kursiyerlerin, ziyaretçilerin görebileceği bir yerde sergiler.

7.8. Geri dönüşüm kutularının temini ve varsa eksiklerinin tamamlanması için ilgili kurumlarla iletişime geçer ve bu kutuların etkin kullanımını teşvik eden çalışmalar yürütür.

7.9. Uygulama kapsamında yürütülen faaliyetlere ait verileri e-Yaygın sisteminde ‘kurs işlemleri’

‘faaliyet işlemleri’ ‘Geri dönüşüm ve sıfır atık faaliyetleri’ alanına düzenli olarak işler.

DOSYA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.