Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Bakan a. Cengiz Mete imzalı resmi yazıda ''Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak eğitim faaliyetlerini yürüten halk eğitimi merkezlerinde açılan kurslarda kurumların kadrolu öğretmen ve usta öğreticileri dışında ders ücreti karşılığında eğiticiler de görevlendirilmektedir.
7489 sayılı 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun "Bazı Ödeneklerin Kullanımı ve Harcamalara İlişkin Esaslar" başlıklı cetvelinin 30. maddesinde "... üzerinde resmi görevi bulunmayanlardan ders ücreti karşılığında yapılacak görevlendirmeler, Cumhurbaşkanlığına yapılacak yıllık saat vizesi ile sınır olarak gerçekleştirilebilir. İdareler, yıllık saat vizesini ve ilgili tertiplerde verilen ödeneği aşacak şekilde görevlendirme yapamaz." hükmü yer almakta; ayrıca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 Yılı Harcamaları ve Bütçe Uygulamaları Hakkında Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Genelgesi'nde "... yapılacak görevlendirmeler için de yeterli ödeneği ve dolayısıyla ödenek gönderme belgesi olmaksızın harcama yapılmayacağı" belirtilmektedir.
Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını ilkesinden hareketle, halk eğitimi merkezlerinin faaliyetlerinin öngörülebilir ve planlı olarak yürütülmesi ve yukarıda anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde Genel Müdürlüğümüze her yıl tahsis edilen yıllık saat vizesinin aşılmadan halk eğitimi merkezlerince dengeli bir şekilde kullanılabilmesi için açılacak kursların ders saatlerine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Bu kapsamda her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenen yıllık ders saati vizesi, il/ilçe nüfusu, demografik yapısı, coğrafi özellikleri, işgücü piyasasının ihtiyaçları, kurumsal kapasite ve denetim sonuçları dikkate alınarak belirlenecektir. Uygulama ilk olarak 1 Eylül - 31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayan 4 aylık dönemde yapılacak olup, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren her yılın başında belirlenen ders saati vizesi kadar mali yıl boyunca devam edecektir.
Halk eğitimi merkezinin kadrolu öğretmenleri tarafından açılacak kurslar, tutuklu ve hükümlülere yönelik düzenlenecek kurslar, eğitici giderlerinin iş birliği yapılan kurum/kuruluş tarafından ödendiği kurslar uygulamadan istisna tutulacaktır.
Her il için belirlenen yıllık ders saati süresinin etkin kullanımı için; "okuma yazma kursları, özel eğitim gereksinimli bireylere yönelik açılacak kurslar, unutulmaya yüz tutmuş meslekler kapsamında açılan kurslar, istihdama yönelik kurslar, istihdam garantili olan kurslar, sektörel iş birliği yapılarak açılacak kurslar, kadınların ve dezavantajlı bireylerin sosyal hayata ve iş hayatına katılımlarını artırmayı hedefleyen kurslara" öncelik verilecektir.
Sürecin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için e-Yaygın sisteminde; her ilçe için belirlenen toplam, kullanılan ve kalan ders saati sürelerinin halk eğitimi merkezi yöneticileri tarafından izlenebilmesi için düzenleme yapılacaktır. Ayrıca il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından ilçelerin toplam, kullanılan ve kalan ders saati sürelerinin izlenebilmesi için raporlama ekranı eklenecektir.
1 eylül 2024 tarhinden itibaren başlayacak uygulama il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ve halk eğitimi merkez müdürlükleri tarafından 4 aylık süre için e-Yaygın Sisteminde belirlenmiş olan toplam ders saati sürelerinin ise 31 Aralık 2024 tarihine kadar; yıl sonunda belirlenecek ders saati sürelerinin ise takip eden yılın sonuna kadar verimli bir şekilde kullanılması için gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.