Öne Çıkanlar Hakmar Express MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Temel Hukuk Bilgisi Dersi en iyi erkek teknik direktör Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Kanun Teklifi

Harezmi Eğitim Modeli Ek Başvuru ve Başvuru Güncelleme İşlemleri

Harezmi Eğitim Modeli başvuru işlemleri, öğretmenlerimizin isteğe bağlı il içi/il dışı yer değiştirme talepleri ve gelen diğer talepler doğrultusunda yeniden başlamıştır. Harezmi Eğitim Modeli Ek başvuru ve başvuru güncelleme/iptal işlemleri, 26 Ağustos - 6 Eylül 2024 tarihleri arasında harezmi.meb.gov.tr adresinden yapılabilecektir.

2016 yılından bu yana İstanbul başta olmak üzere farklı illerimizde yerel olarak başarıyla uygulanan Harezmi Eğitim Modeli 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminde Bakanlığımız tarafından 27 ilde pilotlanarak uygulanmıştır. Harezmi Eğitim Modeli, 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde 81 ilde uygulanmaya başlanacaktır.

Harezmi Eğitim Modeli, çağın gerekliliklerine uygun olarak öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme ve iş birliği becerilerini geliştiren yenilikçi ve milli bir eğitim yaklaşımıdır. Farklı ülkelerden gelen talepler üzerine Bakanlığımız ve TİKA işbirliği ile Özbekistan, Afganistan, Cezayir, Tanzanya ve Zanzibar Özerk Bölgesi'nde Harezmi Eğitim Modeli öğretmen eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Harezmi Eğitim Modeli başvuru işlemleri, öğretmenlerimizin isteğe bağlı il içi/il dışı yer değiştirme talepleri ve gelen diğer talepler doğrultusunda yeniden başlamıştır. Harezmi Eğitim Modeli Ek başvuru ve başvuru güncelleme/iptal işlemleri, 26 Ağustos - 6 Eylül 2024 tarihleri arasında harezmi.meb.gov.tr adresinden yapılabilecektir. Öğretmenlerimiz, başvuru işlemleri ve süreçle ilgili detaylı bilgiye aynı adres üzerinden ulaşabilirler.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan E-37364034-20-85702411 sayılı 29 Eylül 2023 tarihli Hârezmî Eğitim Modeli konulu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk YELKENCİ ve Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim TOPÇU imzalı resmi yazıda ''Günümüzde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde öğrencilerin disiplinler arası anlamlı ve bütüncül ilişkiler kurma ve farklı açılardan değerlendirme yapma becerilerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir.

Bu kapsamda 11. Kalkınma Planı 33. madde: Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini entegre bir biçimde öne çıkaran bir yaklaşımla gerçek hayattaki sorunların çözümüne yönelik analitik, eleştirel, yaratıcı ve bilişimsel düşünme yetilerinin kazandırıldığı eğitim sistemleri önem kazanmaktadır. 547. madde: Tüm bireylerin kapsayıcı ve nitelikli bir eğitime ve hayat boyu öğrenme imkânlarına erişimi sağlanarak düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, özgüven ve sorumluluk duygusu ile girişimcilik ve yenilikçilik özelliklerine sahip, demokratik değerleri ve milli kültürü özümsemiş, paylaşıma ve iletişime açık, sanat ve estetik duyguları güçlü, teknoloji kullanımına yatkın, üretken ve mutlu birey yetiştirmek temel amaçtır ifadesi yer almaktadır. Bakanlığımız söz konusu tedbir maddeleri kapsamında yürütülen faaliyetlerin yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdürmektedir.

Hârezmî Eğitim Modeli; disiplinler arası düşünebilen, ezberden ve monotonluktan uzak, düşündüklerini becerileri ile hayata geçirebilen, sanatla bilimi, bilimle sosyal hayatı bütünleştirebilen, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı çağın yeniliklerine milli ve manevi değerler ile adapte etmeyi hedefleyen üç farklı bilim alanından öğretmenin probleme dayalı öğrenme modeli ve araştırma-inceleme, iş birlikli ve öğrenci merkezli öğretim stratejilerine dayanan yöntem-teknikleri kullanarak disiplinler arası ders tasarımı yaptığı ve uyguladığı bir eğitim modelidir.

Bu bağlamda Bakanlığımız'ın üst politika belgelerinde yer alan hedef ve amaçlar doğrultusunda geliştirilen, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce pilotlanan Hârezmî Eğitim Modeli'nin 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren ülke genelindeki tüm örgün eğitim kurumlarında uygulanması planlanmaktadır. Makamlarınızca da uygun görüldüğü takdirde Hârezmî Eğitim Modeli'ne ilişkin iş ve işlemlerin Genel Müdürlüğümüz, ilgili genel müdürlükler ve il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yürütülmesi hususlarını olurlarınıza arz ederim.'' denilmiştir.

HAREZMİ EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Harezmi Eğitim Modeli; öğretmenlerin disiplinler arası yaklaşım ile süreci planladığı, çocukların hayatın içinden sorunları veriye dayalı olarak belirlediği ve çözüm için fikirler ürettiği, tasarımlar yaptığı bir eğitim modelidir.

Öğretmenlerin mesleki gelişimine, teknolojik araçların öğretmenler ve öğrenciler tarafından doğru ve etkin kullanımına, algoritmik düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişimine katkısı sayesinde eğitimin diğer süreçlerini de doğrudan ve nitelikli olarak etkilemektedir. Bu açıdan genel bir eğitim modeli olma özelliği taşımaktadır.

Harezmi Eğitim Modeli’nin önemli unsurları; disiplinler arası yaklaşım, hayatın içinden sorunlar ve bu sorunların çözümü için seçilen öğretim araçlarının niteliğidir. Harezmi Eğitim Modeli; bilgisayar bilimlerinin, fen ve matematik bilimleri, sosyal bilimler, sanat-tasarım, spor bilimleri ile bütünleştirildiği, bilgi işlemsel düşünme becerisinin hayata adapte edildiği, programlama ve öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı iş birliğinin benimsendiği, robotik ve oyun tasarımı ile öğrencilerin eğlenerek ürettiği, kendini sürekli güncelleyen bir eğitim modelidir.

Harezmi Eğitim Modeli’nin öğrencilere dönük amacı: Öğrencilerin yaşam problemlerini tanımlayarak bunlara yenilikçi ve etkili çözümler üretmek üzere araştırma geliştirme yöntemlerini, iş birlikçi olarak uygulamaları sürecinde algoritmik düşünme, bilişsel ve üst bilişsel, sosyal-duygusal, pratik ve fiziksel becerilerini geliştirmeleridir.

Öğrencileri yaşam boyu öğrenmeye teşvik ederek teknolojiyi güvenli, etik ve ahlaki değerleri gözeterek üretim için kullanmaları konusunda bilinçlendirerek gerekli yetkinlikleri kazandırmayı hedefler.

Harezmi Eğitim Modeli’nin öğretmene ve yöneticilere dönük amacı: Öğrencilerin ilgi alanları, becerileri ve öğrenme gereksinimlerine odaklanarak iş birlikçi çalışma yolu, yenilikçi teknoloji entegrasyonu ve disiplinler arası yaklaşım ile öğrenme tasarımlarını geliştirme, uygulama ve değerlendirme süreçlerinde deneyimler edinerek kişisel, araştırma-geliştirme ve profesyonel becerilerini geliştirmelerine, edindikleri kazanımları bilimsel çıktılar veya mesleki ortamlarda paylaşmalarına destek sağlamaktır.

Model; her öğretmenin ve her seviyedeki yöneticinin kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlamayı, kendilerinin geliştirdikleri öğrenme tasarımlarını uygulayarak süreç ve sonuçlarını Ar-Ge mantığı ile anlamlandırmaları ve paylaşmaları yolu ile eğitimin her kademesindeki ekosisteme iş birlikçi çalışma ve deneyimlerin paylaşılması sürecine katkı getirmeyi hedeflemektedir.

Paydaşlar (veli, okul çevresi, bilim insanları, kamu, STK kurumları, uzmanlar vb.) açısından Harezmi Eğitim Modeli; öğrenci, öğretmen, eğitim liderlerinin gerçek yaşam sorunlarını belirleme ve çözme sürecindeki öğrenme tasarımlarına ilgili uzmanlıkları veya ihtiyaç duyulan alanlarda destekleri ile katkı vererek öğrenme sürecinin daha etkin bir parçası olmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Paydaşların sürece ilişkin geri bildirimlerinin alınması, bilim insanları ve uzmanlar ile sürece ilişkin verilerin paylaşılması, modele ilişkin bilimsel yayın üretmelerinin desteklenmesi ve bu yayınların sonuçlarının incelenmesi, değerlendirilmesi ile tüm paydaşların modelin geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve güncellenmesin de katılımcı olabilmeleri hedeflenmektedir.

Modelin İlkeleri

Harezmi Eğitim Modeli bireysel yapılandırma ve anlamlı öğrenme için şu dört ilkeyle kurgulanmıştır.

1. Bilim dallarının (Bilgisayar Bilimleri; Fen ve Matematik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sanat ve Tasarım ile Spor Bilimleri) eşdeğer şekilde disiplinler arası yaklaşım ile süreç planlanır, uygulanır ve değerlendirilir.

2. Hayatın içinden sorunlar; yerel, ulusal ve evrensel ölçekte düşünülerek öğretmenlerin rehberliğinde, öğrenciler tarafından veriye dayalı olarak belirlenir.

3. Hayatın içinden sorunların çözümü için seçilen öğretim araçları (bilgisayarsız, blok veya metin tabanlı programlama, robotik, oyun, yapay zekâ programlama gibi) işe koşulur.

4. Süreç, araştırma ve geliştirme yöntemleri rehberliğinde yürütülür.

Harezmi Eğitim Modeli çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek bilimsel araştırma yöntemleri ile belirlediği süreci öğretmenleri ile değerlendirip güncelleyen yapıda geliştirilmiş bir eğitim modelidir. Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlayıp çözmek üzere algoritma tasarlayan ve adım adım bu sorunun nasıl çözüleceğini belirleyip programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi fikirler üretme sürecidir.

Modelin zemininde başlangıçta beş ana başlık mevcuttur. Bilgisayar bilimi öğretiminin sosyal bilim dalı ile bütünleştirilen, “Bilgi İşlemsel Düşünme” becerisinin hayata adapte edildiği, “Programlama ve Öğretim” araçlarının etkin kullanıldığı, disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı; iş birliğini benimseyen, “Robotik ve Oyun” tasarımı ile eğlenerek üreten, çıktıların bilimsel değerlendirmesi sonucunda kendini sürekli güncelleyen bir eğitim modelidir.

22-23 Ekim 2016 tarihlerinde Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün desteği ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, akademik kurul ve öğretmenlerin katılımıyla “Zihinden Makineye Bilgisayar Bilimleri ve Disiplinler Arası Eğitim Çalıştayı” gerçekleştirilmiş ve bu çalıştayda; - Bilgisayar bilimlerinin diğer bilimlerle ilişkilendirilmesi,

- Bilgisayarsız bilgisayar bilimleri öğretimi için bilgi işlemsel düşünme becerileri öğretimi,

- Düşünme becerisi odaklı programlama dili öğretimi,

- Beceri odaklı öğretim yöntemlerinin etkin kılınması ihtiyaçları belirlenmiştir.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki birinci pilot uygulama 2017 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte uygulama farklı kademe ve türlerdeki beş pilot okulumuzda haftada 2 saat, 5 veya 6 öğretmenin aynı derse birlikte girmesi ile gerçekleştirilmiştir. Birinci pilot uygulamada elde edilenler sonucunda öğrenciler yaparak, yaşayarak, uygulayarak deneyimledikleri süreçlerde daha kalıcı ve eğlenerek öğrenmektedirler. Modelimizde kullanılan aktif öğrenmeyi sağlayan yöntemler, uygulamaya dönük hedef ve kazanımlar keşfederek öğrenmeyi sağlamıştır. Ayrıca öğretmen, veli ve öğrenci geribildirimleri sonucunda Fen bilimleri, Matematik, Tarih, Türkçe, Bilişim teknolojileri vb. derslerin bir arada ve öğretmenleriyle birlikte işlenmesinin hem öğrencilerin yeni bilgileri öğrenirken karşılaştırma yapmalarını hem de öğrenilen bilgileri gerçek yaşama daha kolay geçirmelerini sağladığı gözlemlenmiştir. İstanbul ili pilot uygulamasının ardından Harezmi Eğitim Modeli İstanbul’un 38 ilçesinden farklı türlerdeki 50 okulda uygulanmaya geçilmiştir. 2017- 2018 eğitim öğretim yılında “Harezmi Öğretmen Eğitimi” hizmet içi eğitimini tamamlayan 258 öğretmenimiz “Harezmi Öğretmeni” sertifikalarını alarak çalışmalarına başlamıştır. 13 Kasım 2017 tarihinde başlayan ikinci pilot uygulama Harezmi derslerimizin, ilk dört haftası tüm okullarımızda, öğrenci ve öğretmen birlikteliğinde “Hayatın İçinden Sorunlar (HİS)” belirleme süreci olarak planlanmıştır. Dördüncü haftadan sonra tüm okullarımız hayatın içinden sorunlarını belirlemiş ve ders tasarımı oluşturma sürecine geçmişlerdir. Tüketen değil üreten bir nesil yetiştirmeyi amaçlayan Harezmi Eğitim Modeli’ne olan inancını “Çocuklar okullardaki teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler, işlerine yaradığını hissetsinler istiyoruz. Bu proje çok daha farklı bir şey yapıyor. İlkokul çağındaki çocuklar problem tespiti yapıyor.” İfadeleriyle dile getiren o dönemki Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin Harezmi Eğitim Modeli’nin en az 10 ilde daha uygulanması talimatını vermiştir. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye geneli 27 ilde 465 Harezmi öğretmeni ile yaygınlaştırma çalışmaları devam eden Harezmi Eğitim Modeli, her yıl tekrar değerlendirilip güncellenerek farklı il ve ülkelerde uygulanmıştır. Bilimsel alan yazınında Harezmi Eğitim Modeli’ne ilişkin doktora tezleri (Çimen, 2022; Tokmak, 2022), yüksek lisans tezleri (Seçer, 2021; Yavuz, 2023), makaleler (Koçoğlu, 2018; Altınöz vd., 2019; Ceylan vd., 2020; Çimen ve Gülseçen, 2022; Çimşir vd., 2022; Tokmak vd., 2022; 2023) ve konferans bildirileri (Altınöz vd., 2017; Uçan, 2019; Yavuz vd., 2019) olduğu da görülmektedir.

Harezmi Eğitim Modeli Logolar : https://harezmi.meb.gov.tr/dsylr/harezmilogo.rar

Standart Eğitim Programları : https://harezmi.meb.gov.tr/dsylr/Standart_Egitim_Programlari.rar

Harezmi Eğitim Modeli Süreç Takip Rehberi : https://harezmi.meb.gov.tr/dsylr/Harezmi_Surec_Takip_Rehberi.pdf

Harezmi Eğitim Modeli Kurumsal Esaslar : https://harezmi.meb.gov.tr/dsylr/Harezmi_Kuramsal_Esaslar.pdf

Harezmi Eğitim Modeli ile ilgili tüm detaylara https://harezmi.meb.gov.tr/index.php?git=anasayfa linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.