Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

İlk Kez Müstakil Bir Öğretmenlik Meslek Kanunu Çıkardık

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, ''Farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde teknolojik yenilikleri okullarımızla buluşturmaya gayret ediyoruz. Bugün bu nedenle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Öğretmen ve yöneticilerimizi değişen şartlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde yetiştirmeye ve onların özlük haklarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Nihayet 60 yıllık özlem bitti. Öğretmenlerimizin özlük haklarına ilişkin önemli bir ilerleme kaydedip Türk eğitim tarihinde ilk kez müstakil bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkardık. Eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemeleri bu Kanun'la ilk defa düzenlendi. Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlikten sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.

Yeni Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği'nin yayımlanmasıyla öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişiminde yeni yaklaşımlar doğrultusunda merkezî planlamadan okul bazlı yerel planlamaya geçtik. Böylelikle 'Okul Temelli Mesleki Gelişim Programı', 'Öğretmen-Yönetici Hareketlilik Programı' ve 'Mesleki Gelişim Toplulukları'  yaklaşımları ilk defa uygulanmaya başlandı. Sayısı 1 milyonu geçen öğretmenlerimizin mesleki gelişim çalışmalarına erişimini kolaylaştırmak için ilk defa Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) platformunu oluşturduk. Öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerini uzaktan eğitim yoluyla desteklemek amacıyla oluşturduğumuz ÖBA, mesleki gelişim için bir buluşma noktası olmasının yanında iyi uygulamaların paylaşılmasına da ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Öğretmen başına düşen hizmet içi eğitim saati 2019 yılında 52,3; 2020 yılında 38,2'dir. 2021 yılında 98,7 olup 2022 yılının ilk 6 ayında ise 68,67'dir. Dolayısıyla 2022 yılının ilk 6 ayında, 2021 yılının aynı dönemine göre verilen eğitim saatlerinde %113'lük artışla bu sayı 68,67 saate yükselmiştir.

Öğretmenlerimizi dijital çağın sürekli değişen şartları ve ihtiyaçları çerçevesinde yetiştirmek ve öğretmenlerimizin bireysel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla yeni eğitim planlamaları devam etmektedir. Bakanlığımız bu çalışmaları yaparken üniversiteler, STK'ler ile diğer uzmanlar, kurum ve kuruluşlardan da destek almaktadır. Bu kuruluşlardan biri de Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Limited Şirketidir. Bakanlığımız ile Microsoft iş birliğinde 2020-2022 yıllarında yüz yüze ve uzaktan 'Yazılım Geliştirme Kursu' düzenlenmiş ve bu eğitim faaliyetlerine 25 bin 449 kişi katılmıştır. Bakanlığımız ile Microsoft arasında bugün imzalanacak olan eğitimde iş birliği protokolü kapsamında okul yöneticileri ile öğretmenlere yönelik eğitim faaliyetleri, uygulamalar, etkinlikler gerçekleştirilecek olup Microsoft tarafından oluşturulan uzaktan eğitim-dijital eğitim-içerikleri ve eğitimde kullanılacak dokümanlar, uzaktan eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere ücretsiz olarak paylaşılacak.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.