Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

İlkokullarda Açılacak Kursların Destekleme ve Yetiştirme Kursları Kapsamına Alınması (15 Ekim 2021)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Dolğun imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere 31 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 8. maddesinde değişikliğe gidilmiş, yapılan düzenleme ile mezkur kararın 8. maddesine ''ilkokul 4'üncü veya 3'üncü sınıfta bulunmakla birlikte, Türkçe ve Matematik derslerinden Bakanlıkça belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen öğrencilerden; 4'üncü sınıfra bulunanlar için bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren 2018-2019 ders yılı süresince, 3'üncü sınıfta bulunanlar için ise bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren, bu dersler için her öğretim yılında toplam 160 saati geçmemek ve 10 öğrenciye kadar bir öğretmenin görevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında'' fıkrası eklenmiştir.

Buna göre; ilkokul 3 ve 2. sınıfta öğrenim gören öğrencilerden, Türkçe ve Matematik derslerinde eksikliği görülenlere bu derslerin sınıf öğretmenlerinde kurs açılabilecektir. Düzenleme kapsamında kurslar hatada en fazla 10 saat açılabilecek ve kurs süresi öğretim yılında 160 saati geçmeyecektir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ''Ders ve Konferans Ücretleri'' başlıklı 176. maddesinde ''(...) Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.'' hükmü amir olup hüküm uyarınca destekleme ve yetiştirme kursları yönergesi kapsamında açılan kurslardan ek ders ücretleri %100 artırımlı ödenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi'nin ''Kapsam'' başlıklı 2. maddesinde - ''(1) (Değişik: 24/10/2020 tarihli ve 83203306-10.04-E.15488921 sayılı Makam Oluru) Bu Yönerge, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören istekli öğrenciler ile örgün ve açık ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara verilecek destekleme ve yetiştirme kursları ile ilgili usul ve esasları kapsar.'' hükmü mevcut olup hüküm uyarınca Bakanlığa bağlı tüm örgün eğitim kurumlarını kapsama dahil edilmiş; ''Tanımlar'' başlıklı 4. maddesinde ''g) Kurs: Değişik: 24/10/2020 tarihli ve 83203306-10.04-E.15488921 sayılı Makam Oluru) Kurs: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören istekli öğrenciler ile örgün ve açık ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara verilecek destekleme ve yetiştirme kurslarını, j) Öğrenci: Resmi ve özel örgün ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenleri... ifade eder.'' şeklinde tanımlanmıştır. Mevcut düzenlemeye göre ilkokullarda yönerge kapsamında değerlendirilmiştir.

Ancak, mezkur yönergenin ''Kurs merkezi ve kurs açma yetkisi'' başlıklı 5. maddesinde ''(1) Kurslar, fiziki kapasitesi ve öğrenci/kursiyer potansiyeli yeterli olan resmi ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, genel ilköğretim programı uygulanan özel eğitim ortaokulları, ortaöğretim kurumları ile halk eğitimi merkezi müdürlüklerine bağlı olarak açılır.'' hükmüne yer verilmiş ve madde hükmü ile kurs açılacak okullar arasında ilkokullar sayılmayarak kısıtlama getirilmiş, ''Kursa Katılacaklar'' başlıklı 6. maddesinde a) Resmi ve özel örgün eğitim kurumları kapsamındaki Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 32'nci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen öğrenciler dahil ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrencier, genel ilköğretim programı uygulanan özel eğitim ortaokulu/özel eğitim sınıfı, genel ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okulları ile mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okulları öğrencileri katılabilir.'' hükmü ile kursa katılacak öğrenciler arasında ilkokul öğrencileri dahil edilmemiştir. bu durum, ilkokullar dışında kurs açan öğretmenlere ek ders ücretlerinin %100 artırımlı ödenmesine olanak verirken ilkokullarda kurs açacak öğretmenlerin ek ders ücretlerini artırımlı alamamalarına sebebiyet vererek Anayasa'mızın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Eşitsizliğin giderilmesi ve hakkaniyetin sağlanması için ortaokullarda, liselerde ve halk eğitim merkezlerinde açılan destekleme ve yetiştirme kurslarına yeni düzenlemeye göre ilkokullarda dahil edilmeli, kursa katılacak öğrenciler arasına ilkokul öğrencileri de eklenmelidir. Böylelikle Bakanlığımız bünyesinde aynı amaçla açılacak olan tüm kurslar aynı yönerge kapsamında açılacak ve ek ders ücret ödemeleri bakımından öğretmenler arasında eşitlik sağlanmış olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılacak olan kursların hali hazırda başladığı dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılması büyük önem arz etmektedir.

Bu nedenle de, İlkokullarda açılan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kurslarının da Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamına alınması hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.