Öne Çıkanlar Mahmut Özer Hakmar Express Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci EYT

İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi (12 Eylül 2023)

Din Öğretimi Genel Müdürü Bakan a. Dr. Ahmet İŞLEYEN imzalı resmi yazıda ''Talim ve Terbiye Kurulunun 22.12.2018 tarihli ve 55 sayılı kararıyla kabul edilen, Talim ve Terbiye Kurulunun 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı kararıyla değişiklik yapılan ve halen uygulamada bulunan "İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi" 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulanmak üzere Talim ve Terbiye Kurulunun 11/09/2023 tarihli ve 57 sayılı kararı ile değiştirilmiştir.

Yanlış uygulamalara meydan verilmemesi açısından konunun iliniz dahilindeki tüm imam hatip ortaokulu müdürlüklerine ivedilikle duyurulması hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

İMAM HATİP ORTAOKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ : https://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_09/12100233_iho-haftalik-cizelge.pdf

İMAM HATİP ORTAOKULU HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ’NİN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

(1) İmkânları uygun olan okullar aşağıda belirtilen zorunlu derslere ilaveten isteğe bağlı olarak;

(a) 5. sınıflarda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Kur’an-ı Kerim, Arapça ve Peygamberimizin Hayatı derslerini (29 ders saati) almak kaydıyla haftada 7 ders saatine kadar Yabancı Dil veya Kur’an-ı Kerim dersi verilebilir.

(b) 6. sınıflarda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Kur’an-ı Kerim, Arapça, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dinî Bilgiler derslerini (30 ders saati) almak kaydıyla haftada 6 ders saatine kadar Yabancı Dil veya Kur’an-ı Kerim dersi verilebilir.

(c) 7. sınıflarda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Kur’an-ı Kerim, Arapça, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dinî Bilgiler derslerini (30 ders saati) almak kaydıyla haftada 6 ders saatine kadar Yabancı Dil veya Kur’an-ı Kerim dersi verilebilir.

Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan Yabancı Dil ve Kur’an-ı Kerim dersi öğretim programları esas alınarak dersin zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programı uygulanabilir.

(d) Yabancı uyruklu öğrenciler için açılan 5. sınıflarda (a) maddesinde belirtilen dersleri almak kaydıyla 10 ders saatine, 6. sınıflar (b) maddesinde belirtilen dersleri almak kaydıyla 9 ders saatine kadar ilave Türkçe dersi verilebilir. 7. sınıflarda ise (c) maddesinde belirtilen dersleri almak kaydıyla 10 ders saatine kadar ilave Türkçe dersi verilebilir.

Bu uygulamayı yapan okullarda, öğrencilerin hazır bulunuşluluk düzeyleri dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilmiş ve uygulanmakta olan Türkçe Dersi Öğretim Programı esas alınarak dersin zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan öğretim programı uygulanabilir.

(2) “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi/Programı” uygulayan imam hatip ortaokullarında Kur’an-ı Kerim eğitiminin yoğun olarak verilebilmesi için;

(a) 5. sınıflarda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Arapça dersleri çizelgede belirtilen ders saatinde; Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar ve Müzik derslerinden sadece biri, bir (1) saat zorunlu olarak alınmak kaydıyla haftada toplam yirmi altı (26) ders saati uygulanır.

(3) Kur’an-ı Kerim dersinin hedeflenen amaçlara ulaşması için mevcudu 25’i geçen sınıflar iki gruba ayrılabilir ve gruplardaki öğrenci sayısının eşit olmasına dikkat edilir. Her gruptan bir öğretmen sorumlu olur ve yılsonuna kadar aynı grupla programı yürüterek öğretimi gerçekleştirir.

(4) Seçmeli derslerin kaç kez alınabileceği dersin adının yanında parantez içinde, kaç saat alınabileceği ise tabloda rakamlarla ifade edilmiştir.

(5) Seçilen derslerin ders saatleri, öğretim programlarında belirtilen ders saatlerinden az olması durumunda, zümre öğretmenler kurulunca öğretim programlarındaki konular azaltma yapılabilir.

(6) Seçmeli dersler, birden fazla sınıf düzeyinde alınabilir. Öğrenciler, birden fazla sınıfta seçilebilen dersleri, seçeceği dersin okutulduğu herhangi bir sınıfta bir kez seçebileceği gibi, birden fazla sınıf seviyesinde de seçebilir. Okulun imkânlarına bağlı olarak farklı sınıf düzeylerindeki öğrenciler ile seçtikleri ders açısından aynı seviyede olan öğrenciler için ortak seçmeli ders grubu oluşturulabilir

(7) İsteyen okullarda dokuz (9) ders saatine kadar okul ve çevrenin şartları ile öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak okul yönetiminin kararıyla her türlü eğitici faaliyet (Sanat etkinlikleri, sportif çalışmalar, sosyal ve kültürel etkinlikler, yabancı dil vb.) uygulanabilir. 

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİ : https://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_09/11120859_aihl-haftalik-cizelge.pdf

ULUSLARARASI ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ : https://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_02/20180015_04_UluslararasY_AYHL_HaftalYk_Ders_Cizelgesi_2018-2019.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.