Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim Koronavirüs Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi BİM 15 Kasım 2024 Aktüel Ürünler

Kimya/Kimya Teknolojisi Alanı Öğretmen ve Yöneticileri (6 Ağustos 2021)

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan Kimya/Kimya Teknolojisi alanı öğretmeni ve yöneticilerinin hangi durumlarda atölye ve laboratuvar öğretmeni hangi durumlarda genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni olarak değerlendirileceği, koordinatörlük görevi ile ilave eğitim öğretim tazminatının hangi durumlarda verileceği hususlarında aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 

Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde öğretmenlerin sınıflandırılması ile ilgili olarak; 

a) 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun'un üçüncü maddesinde; "A) Orta dereceli okulların ikinci devre genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri maaşları karşılığında ve ihtisasları içinde haftada (15) birinci devre genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri de maaşları karşılığında ve ihtisasları içinde (18) saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bu öğretmenlere okullarında veya dengi okullarda ihtisasları içinde haftada (6) saate kadar ücretle mecburi ek ders verilebilir. Bu mecburiyet dışında muvafakatleri ile okullarında resmi ve özel dengi okullarda ikinci devre öğretmenlerine dokuz, birinci devre öğretmenlerine altı saate kadar daha ihtisasları içinde ücretle ek ders ve egzersiz çalışmaları verilebilir. 

Birinci devre öğretmenlerinden olup da okuttukları derslerin tamamı veya çoğu ikinci devreden verilenlerin ders sayılarının tespitinde ikinci devre öğretmenleri gibi işlem yapılır. 

B) Orta dereceli mesleki ve teknik öğretim okulları atölye ve tatbikat öğretmenleri ile akşam sanat okulları atölye öğretmenleri, okullarında veya diğer dengi mesleki ve teknik okul ve kurslarında maaşlarına karşılık haftada (20) saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bu öğretmenlere ayrıca haftada (20) saate kadar mecburi, (4) saat de ihtiyari olarak ücretle ek atelye, meslek dersi ve egzersiz verilebilir. 

Köy, ilçe ve bölge kursları öğretmenleri haftada (28) saat atelye dersi okutmakla yükümlü tutulurlar.

Bunlara ayrıca haftada (16) saate kadar ücretle ek atelye dersi verilebilir." hükmü bulunduğu,

b) Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin çeşitli maddelerinde, mesleki ve teknik eğitim ile ilgili alan/dal derslerini okutan öğretmenler ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarında koordinatör müdür yardımcısı, teknik müdür yardımcısı, alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şefliklerine görevlendirilecek öğretmenler için “atölye ve laboratuvar öğretmeni” ibaresinin kullanıldığı ve 88'inci maddesinin birinci fıkrasında; çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen görevlendirilir. Diğer alanlardan olan yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez. Koordinatör olarak görevlendirilen öğretmenlerin isimleri ilgili işletmeye bildirilir" hükmü bulunduğu, 

c) Millî Eğitim Bakanlığına Bağli Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğe göre öğretmenlerin norm kadrolarının “okul öncesi öğretmeni”, “sınıf öğretmeni”, “özel eğitim öğretmeni”, “genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni” ile “atölye ve laboratuvar öğretmeni” olarak tasnif edildiği,

d) Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre aylık karşılığı ve ek ders görevi verilmesi bakımından öğretmenlerin “okul öncesi ve sınıf öğretmenleri”, “genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri” ve “atölye ve laboratuvar öğretmenleri” olarak sınıflandırıldığı, 

Millî Eğitim Bakanlığı (Talim ve Terbiye Kurulu) 'nın 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı ile kabul edilen Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları eki çizelgenin 45'inci sırasında ise Kimya/Kimya Teknolojisi alanı öğretmenlerinin okutacağı derslerin yer aldığı görülmektedir. 

Diğer taraftan, mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görev yapan atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmenlerine, 05.05.2006 tarihli ve 26159 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar gereğince atandıkları branşa ve gördükleri yükseköğrenim sürelerine göre %4 ile %15 arasında değişen oranlarda "ilave eğitim öğretim tazminatı" ödenmektedir.

Konu ile ilgili Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğünün ilgili mevzuat doğrultusunda vermiş olduğu mütalaalarda özetle; “11.05.2006 tarihli ve 26165 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 160 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde, ilave eğitim-öğretim tazminatından yararlanabilmek için; 

- Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda bulunmak,

- V sayılı Cetvelde sayılan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmış olmak,

- Söz konusu okul ve kurumlarda görev yapmak,

- Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere branşlarında fiilen derse girmek, şartlarının bir arada bulunması gerektiği” ifade edilerek "ilave eğitim öğretim tazminatı"nın hangi şartlar altında ödenebileceği açıklanmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde; 

 1. "Kimya Teknolojisi" alanında eğitim verilen bir mesleki ve teknik eğitim kurumunda görev yapan ve bu alanın derslerini okutan Kimya/Kimya Teknolojisi alanı öğretmeni ve yöneticilerinin "atölye ve laboratuvar öğretmeni" olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısı ile bu durumda olan öğretmen ve yöneticilere Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 88'inci maddesine göre işletmelerde mesleki eğitim veya stajda koordinatörlük görevi verilmesi ve karşılığında Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 15 inci maddesine göre de ek ders ücreti ödenmesi, ayrıca "ilave eğitim öğretim tazminatı"ndan yararlandırılmaları mümkün bulunmaktadır.

2. Ancak, "Kimya Teknolojisi" alanında eğitim verilmeyen bir mesleki ve teknik eğitim kurumunda görev yapan Kimya/Kimya Teknolojisi alanı öğretmeni ve yöneticilerinin atölye ve laboratuvar öğretmeni olarak değil "genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni" olarak değerlendirilmesi gerektiğinden bu durumda olan öğretmen ve yöneticilere koordinatörlük görevi verilmemesi ve "ilave eğitim öğretim tazminatı" ödenmemesi gerekmektedir.

Ayrıca, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan Kimya/Kimya Teknolojisi alanı öğretmeni ve yöneticilerinin “atölye ve laboratuvar öğretmeni” veya "genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni" olarak değerlendirilmesinde bu yazıda yapılan açıklamaların esas alınması, konuyla ilgili daha önce tüm Valiliklere gönderilen Milli Eğitim Bakanlığı (mülga) Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün 09/02/2010 tarihli ve B.08.ETÖ.0.07.02.00.902.01/96/599 sayılı yazısı ve Milli Eğitim Bakanlığı (Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü)' nın 08/07/2014 tarihli ve 2859633 sayılı yazısı dikkate alınmaması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereği ile yazının bir örneğinin İliniz dahilindeki tüm mesleki ve teknik eğitim kurumlarına gönderilmesini rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yönetici 3 yıl önce

meslek liselerinde görev yapan yöneticilerin 100 de 90''ı çalıştıkları okulda kendi alanları olmadan çalışıyorlar .genel müdürlük sadece kimya teknoloji alanındaki yöneticiler için hassasiyet gösteriyor.en azından bu alandaki yöneticilerin girebileceği dersleri var.bu durumu bilen ler sırf çözüm için mesleki gelişim diye bir dersi tüm meslek liseleri içim müfredata koydular .ya tüm yöneticiler için yeni bir düzenleme yapmaları daha adaletli olmaz mı

Avatar
yönetici 3 yıl önce

mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğü basit bir araştırma ile hangi meslek lisesnde hangi alan mezunu yöneticilerin görev yaptığını öğrenebilir.durum böyle iken kimya teknoloji alanından mezun meslek liselerinde çalışan yöneticilere negatif ayrımcılık yapılmıştır.mantığı olmayan hukuksuz bir açıklama