Öne Çıkanlar BİM Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığı A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı

Matematik Dijital Eğitim Platformu'na Nasıl Giriş Yapılır?

Okul öncesinden üniversiteye kadar tüm kademelerde matematik beceri ve yeterliklerini artırmak; öğrencilerimizin eğlenerek, oynayarak öğrenmelerini sağlamak; tüm kademelerdeki öğretmenlerimizin matematik alanında mesleki gelişimlerini desteklemek hedefleriyle Matematik Seferberliği başlattık.

Seferberliğin en önemli parçalarından biri bu matematik eğitimi platformunu siz sevgili öğrencilerimiz ve kıymetli öğretmenlerimizle buluşturmaktı.

Sevgili öğrenciler,

“Eğlen, Keşfet, Öğren” sloganıyla kurduğumuz bu sitede amacımız öğretim programına bağlı olmadan matematiğin günlük hayattaki yerini sizlere animasyonlar, videolar, etkileşimli içeriklerle sunarak matematiği keşif süreçlerinizi desteklemek; sınıfta öğrendiklerinizi dijital oyunlarla eğlenerek pekiştirmenizi sağlamaktır. Ayrıca takıldığınız konuları tekrar edebilmeniz için konu özetleri ve konu anlatım videolarıyla sınıf içi öğrenme süreçlerinizi de destekliyoruz.

Değerli öğretmenler,

Platformumuzun bir diğer amacı da okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise matematik öğretmenlerimizin sınıf içi uygulamalarını desteklemek üzere materyal uygulama örneklerine yer vermektir. Sitemizde bulunan diğer tüm içerikleri de sınıf içi uygulamalarınızda, örneğin derse başlarken öğrencilerinizin konuya ilgisini çekmek veya bir konunun geçmişten bugüne gelişimini göstermek amacıyla kullanabilirsiniz.

Sitemizde 6 ana başlık bulunmaktadır.

Hayat ve Matematik ana başlığı üç alt başlıktan oluşmaktadır:

İlginç Matematik: Öğretim programımızın ötesinde günümüzde gittikçe genişleyen ve derinleşen matematik bilgilerini etkileşimli içeriklerle sizlerle paylaşıyoruz.

Doğa ve Yaşamda Matematik: Günlük hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan durumların içindeki saklı matematiği açığa çıkarıyoruz.

Matematik İspatları: Çeşitli konularda sıklıkla karşılaştığımız formüllerin ispatlarını eğlenceli animasyonlarla sizlere sunuyoruz.

Tarihsel Gelişim: Geçmişten günümüze matematiğin gelişimini, ünlü matematikçileri ve önemli matematik kavramlarını kronolojik olarak takip edebilirsiniz.

Oyunlar: Kazanımlarla uyumlu şekilde hazırlanan oyunlarımızla sınıfta öğrendiklerinizi eğlenceli şekilde tekrar edebilirsiniz.

Konular: Özet sunular ve anlatım videolarıyla konu tekrarları yapabilirsiniz.

Matematik Materyalleri: Soyut matematik kavramlarını somutlaştırarak daha iyi kavrayabilirsiniz.

Duyurular: Bu bölümde sitemize eklenen yeni içerikler ile matematik seferberliği kapsamında yürütülen diğer çalışmalarla ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.

İlerleyen dönemde sitemize eklemeyi planladığımız bazı başlıklar arasında Sanal Müze, Mesleğimde Matematik, İyi Örnekler, Haftalık Soru/ Bulmaca Köşesi bulunmaktadır. Her geçen gün zenginleşecek içeriklerimizle matematiği keyifli hale getirerek anlamayı kolaylaştıracak ve matematikte daha başarılı olma yolunda ilerlemeye devam edeceğiz.

Matematik Dijital Eğitim Platformu Tanıtım Töreni'ne katılan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Son yirmi yıl, üç boyutlu bir gelişmeye tekabül ediyor. Birincisi kitleselleşme; eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının artması için ciddi bir seferberlik hikâyesi... Eğitimin demokratikleşmesi; eğitimin önündeki başörtüsü yasağından katsayı uygulamasına kadar, öğrencilerin seçmeli ders taleplerinin karşılanmasına kadar tüm alanlarda antidemokratik uygulamaların kaldırıldığı ve demokratik taleplere demokratik cevapların üretildiği bir dönem. Üçüncü boyut ise bu ikisi yapılırken her zaman kalite odaklı yapılmış olması... Çünkü öğrenci sayınızı iki kat, üç kat artırırken kalitenizi de sürekli iyileştirebilmek öyle her ülkenin başarabildiği bir başarı hikâyesi değil. İşte Türkiye bunu başardı.

PISA ve TIMSS gibi uluslararası araştırmaların sonuçlarına bakın. Türkiye her girdiği döngüde hem puanlarını hem de dünya sıralamasında sürekli sıralamasını yükselterek çıktı.

İlk kez burada bir sıkıntımız var ve bunu biz çözmek istiyoruz diye bir iradeyle yola çıktık. Bakanlık olarak eksikliklerimiz neler? Varsa onları tespit ederek hedeflerimizi koyup adım adım o hedeflere ulaşmak için gece gündüz tüm arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz.

Okul öncesi eğitime erişim, eğitimde fırsat eşitliğinin anahtarıdır. Okullar arası başarı farkını azaltmanın da en kalıcı çözümüdür. Aynı zamanda bir ülkenin nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesindeki en önemli eğitim birimidir çünkü okul öncesi eğitim, sadece bilişsel becerileri artırmaz; aynı zamanda bilişsel olmayan becerileri, paylaşım yapabilme, beraber çalışabilme, psikososyal, duygusal gelişimleri tamamlama, suça meylin az olması gibi her toplumun istemiş olduğu insan kaynağını yetiştirmeyle ilgili anahtar eğitim politikasıdır.

Bu projeyi başlattığımız zaman Türkiye'nin 81 ili ve 922 ilçesinde 2 bin 872 bağımsız anaokulu vardı. Bir yıl içinde bu eksikliği gidermek için beklemeye tahammülümüz yok çünkü bir an evvel bunu devreye sokmamız lazım. Üç bin anaokulu yapmak için yola çıktık. Bugün itibarıyla 1.210 bağımsız anaokulunu hizmete açtık ama yılın sonuna kadar üç bin anaokulunu tamamlayacağız. Türkiye'de bu hedefi koyduğumuz zaman okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı beş yaşta yüzde 78 idi, şu anda yüzde 93 ve yıl sonuna kadar bunu yüzde 100'e ulaştıracağız.

Ana dilimiz Türkçeyi kültürüyle birlikte öğretebilmek için paradigmayı değiştirmek için tüm arkadaşlarımız çabalıyor. Çocuklarımız sadece okuduğunu anlayan değil; dört beceride dinlediğini anlayan, yazabilen, konuşabilen bireyler olarak yetiştirebilmek ve diğer alanlarda da başarılı olabilmesi için bu alanda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz.

Matematik bir dildir. Bu dil hepimiz için lazım olan bir dildir. Tüm çocuklarımızın, tüm vatandaşlarımızın matematik öğrenmeye ihtiyacı var çünkü matematik hayatı anlamanın, hayatın içindeki gizli verileri okuyabilmenin ve rasyonel bir şekilde geleceğe projeksiyon yapabilmenin en önemli enstrümanı. Onun için geçmişte matematik felsefeyle ilgili yerlerde 'geometri bilmeyen giremez' diye yazılar yazılırdı.

İnşallah, bunu da başaracağız. Bunun ilk adımını yaz okullarıyla başlattık. Bu yaz öğrencilerimizi, çocuklarımızı yalnız bırakmadık. Bilim ve sanat merkezlerinde bilim ve sanat yaz okulları. Diğer taraftan matematik seferberliği kapsamında 4. sınıftan 12. sınıfa matematik yaz okulları.... Aynı zamanda 4. sınıftan 12. sınıfa tüm öğrencilerimizin ücretsiz olarak yaralandığı İngilizce yaz okullarını açtık ve yaklaşık bir milyon çocuğumuz bu kurslardan yararlandılar. İnşallah, sahadan aldığımız geri beslemelerle önümüzdeki yazlar da her tatilde vatandaşlarımızın ücretsiz olarak gittiği, her noktada ulaşabildiği yaz okul çeşitliliğini arttırmaya devam edeceğiz. İşte bugün de bu çalışmaların bir aşaması olan Matematik Dijital Eğitim Platformu'nun tanıtımını yapıyoruz. Bugün itibarıyla açacağız. İçinde eğitimin tüm seviyelerinde, tüm kademelerindeki öğrencilerimizin yararlanabileceği, materyallerin olduğu ama bir oyun kıvamında, zevk alabilecekleri, barışabilecekleri bir şekilde enstrümanların yerleştirildiği bir platform. Bu platform bir başlangıç, mutlaka eksiklikleri vardır ama TÜBİTAK'ımızın destekleriyle, Bakanlığımızın tüm bürokratlarının destekleriyle sürekli yenilenerek hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz aynı zamanda velilerimizin de keyifle takip edebileceği bir platformu eğitim sistemimize kazandırmış olmanın mutluluğunu taşıyoruz. Ben sürece büyük destek veren bakan yardımcılarımıza, genel müdürlerimize, tüm eğitim birimlerimize çok teşekkür ediyorum. Yine TÜBİTAK Başkanımızın şahsında TÜBİTAK'ta bu sürece katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu platformunun hayırlara vesile olmasını diliyorum.'' dedi.

Matematik Dijital Eğitim Platformuna https://matematik.eba.gov.tr/ linkinden ulaşılabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.