Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı

Meslek Liselerinde Yeni Eğitim Modeli Uygulanacak

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimi güçlendirmek için yapmış olduğumuz en önemli paradigma değişikliği iş gücü piyasasının temsilcilerini eğitim süreçlerinin tamamına dâhil etmek oldu. Biliyorsunuz 1999'daki kat sayı uygulamasından sonra mesleki eğitim bu ülkede çok ciddi travmalar yaşadı. İş gücü piyasası çok büyük maliyetler ödedi ve 'aradığım elemanı bulamıyorum.' retoriği çok sıklıkla iş gücü piyasası temsilcileri tarafından dile getirildi. Yani bir yanlış eğitim politikasının bir ülkeye ne kadar büyük maliyet üretebileceğini biz katsayı uygulamasında gördük. Sadece iş gücü piyasası bu maliyeti ödemedi, okullar arası başarı farkında ciddi bir maliyet ödendi. Aynı zamanda sosyolojik olarak da farklı maliyetler ödemesine neden oldu. İşte hükûmetlerimiz, Bakanlığımız, kat sayı uygulamasını kaldırdıktan sonra mesleki eğitimi güçlendirmek için çok büyük çaba sarf etti. Çok büyük projeler üretti.

Artık mesleki eğitim sorunlarıyla konuşulan bir eğitim türü olmaktan çıkıp ülkenin geleceğine ışık tutan; insanlarımıza, toplumumuza umut veren bir eğitim türüne dönüştü. Artık mesleki eğitim üretim kapasitesiyle konuşuluyor. Mesleki eğitim okullarımızdaki üretim kapasitesi o kadar arttı ki 200 milyonluk bantlardan tüm meslek eğitim okullarında 2021 yılında 1 milyar 162 milyonluk üretim kapasitesiyle süreci tamamladı. Kovid salgınındaki süreci hatırlayın. Ülkelerin maske bulamadığı dezenfektan bulamadığı solunum cihazı bulamadığı bir ortamda mesleki eğitim üretim kapasitesini dönüştürerek üretim portföyünü çeşitlendirerek hızlı bir şekilde maske ve dezenfektan üretti. Solunum cihazı üretti. Hızlı antijen kiti üretti. Maske makinesi üretti. Artık mesleki eğitim yurt dışına ihracat yapan bir okul türüne dönüştü. Mesleki eğitim; fikrî mülkiyet kapsamında bağlamında patent üreten faydalı model, marka tasarım tescili alan bir okul türüne dönüştü. Şu anda mesleki eğitim okullarımızda 54 tane AR-GE merkezimiz var. Yani bir taraftan eğitim devam ederken diğer taraftan inovatif yaklaşımlar, mevcut ürünleri geliştirme ülkenin ekonomisine katma değeri yüksek katkı sunabilmeyle ilgili kapasiteleri sürekli geliştirmeye çalışıyoruz.

Müfredatı gelişen, güncellenen teknolojiye göre revize edeceğiz. Öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimlerini birlikte planlayacağız. Öğretmenlerimizin işbaşı ve mesleki gelişim eğitimlerini Tarım ve Orman Bakanlığımızın imkânlarından yararlanarak yani el ele vererek yöneteceğiz. Bu yeni yaklaşımla ben inanıyorum ki özellikle son yıllarda iklim değişikliğinin, kuraklığın, gıda tedarik zincirlerindeki problemlerin giderek ön plana çıkarttığı tarım alanında yeni bir başlangıç yapacağız.'' dedi.

Katsayı problemi ile üniversitelerin önündeki yığılmalara dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Bu da 'tek yol üniversitede okumak' gibi bir sonucu beraberinde getiriyor. Bunun sürdürülebilir olmadığını süreç içinde hep beraber gördük. Ara elamana ihtiyaç duyan sektörler bunun eksikliğini, acısını ziyadesiyle hissetti.

Diğer taraftan cebimizde paramız var ama herhangi bir satın alma gücü olamıyor. Dolayısıyla bu durum, mutlak suretle yerli ve mümkünse milli üretimin gerçekleştirilmesini ki, bu da tarımın ta kendisi, meşru ve zorunlu kılıyor.

Bu çerçevede oluşturulacak iş birliği sonrası bu okullarda yetiştirilecek kardeşlerimiz ara eleman ihtiyacımızı ziyadesiyle karşılayacaktır.

Hayat aslında kırsalda. Biraz modernite adına kırsalı terk etmeyi marifet zannettik. Bunu zanneden ülkeler arasına bizler de dâhil olduk. Kırsalı terk ederek kentlerin etrafında varoşlar oluşturduk. Sahip olduğumuz değerlerimizi büyükşehirlerin koşuşturması içerisinde kaybettik. Kırsala dönüş ve kırsalda yeniden yaşam bizim çok üzerinde durduğumuz bir husus. Buna ilişkin çok sayıda projemiz var. Bu çalışmalarla kırsal kalkınmayı desteklediğimizi iletmek isterim.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.