Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

Mesleki Eğitim, Ar-Ge Merkezleriyle İnvatif Çalışmalar Yapıyor

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Bu toprakların değerleri, kültürü, irfanı, hikmetini de içselleştirerek yaşam tarzına sirayet ettirmiş, insanlık adına dünyaya farklı şeyler söyleyebilecek kapasitede gençler yetiştirmek istiyoruz. Bunu da iki Bakanlıkça el ele vererek çok başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz.

Güzel sanatlar liseleriyle ilgili olarak bir hafta içinde tüm illerimize güzel sanatlar liselerini kurduk. Artık Kültür Turizm Bakanlığının tüm kadrolarıyla birlikte güzel sanatlar liselerimizi yeniden şekillendiriyoruz. Yeniden yeni açılımlarla çok kaliteli eğitim vermeleriyle ilgili ortak çabalarımıza devam ediyoruz. Sayın Bakanımızla mesleki eğitimde belki de paydaşlarımızın içerisinde en fazla katkıyı veren Bakanımız, kendisine özellikle teşekkür ediyorum.

Mesleki eğitimde o paradigma değişikliğini yaptığımız yani sektörün temsilcilerini eğitimin tüm süreçlerine dâhil ederek müfredatı güncellemeden işletmede beceri eğitimleri, öğretmenlerin eğitimi, istihdamda öncelik, öğrencilere burs sağlanması gibi çok kapsamlı iş birliğinin ilk adımını da Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yaptık. Turizm alanındaki insan kaynağı ihtiyacını gidermek için atmış olduğumuz adımlar her geçen yıl büyüyerek yeni kapsama dâhil edilen okullarla zenginleşti. Artık İngilizce, Rusça hazırlık sınıflarının olduğu uluslararası turizm alanında eğitim veren ve süreçleri birlikte yönettiğimiz okullarımız var.

Artık akademik olarak başarılı öğrenciler, mesleki eğitimi tercih etmeye başladılar. Aslında en büyük kırılma noktalarından biri budur çünkü 1999'daki katsayı uygulamasının meslek eğitimde yol açmış olduğu en büyük travma, akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaşmasıdır. Bu akış tersine çevrildi Allah'a şükür... Mesleki eğitimdeki üretim kapasitesi altı yedi kat arttı. 200 milyonlar bandından yıllık 1 milyar 162 milyon bandına geldi. İnşallah, bu sene Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 1,5 milyarlık gelire ulaşmayı hedefliyoruz ve şu an itibarıyla zaten bunun üçte birine ulaşmış durumdayız. Ben inanıyorum ki 1.5 milyar değil, 2 milyarın üzerine çıkacak.

Mesleki eğitim yurt dışına ihracat yapıyor artık. Gelinen nokta gerçekten çok sevindirici... Diğer taraftan mesleki eğitim merkezlerinde de ciddi bir dönüşüm başladı. 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda çok ciddi bir değişiklik yaptık. O tarihte tüm Türkiye'de, 159 bin çırak ve kalfa varken bugün itibarıyla bu sayı 505 bine ulaştı.

Artık şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz: Katsayı uygulamasının mesleki eğitimde yol açtığı hasar tedavi edildiği gibi artık dimdik ayakta, mesleki eğitim ülkenin geleceğine umut veren bir eğitim türüne dönüşmüştür.

Artık gönül coğrafyamızdaki ülkelerin çocukları, gençleri bu okullarımıza gelerek mesleki eğitim alabilecekler. Aynı zamanda kamu diplomasisinde uzun vadede ülkemize çok önemli katkılar sağlayacaklar.'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ''Eğitim ve kültür arasındaki ilişki ne kadar güçlenirse, kültür ve sanat eğitim öğretim hayatımızın içine ne kadar daha fazla nüfuz ederse inanıyorum ki eğitim kalitesi de o kadar yükselecektir.

Kardeş topluluklardan belirlenecek gençlerimizin Türkiye'deki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine yerleştirilmesi ve desteklenmesi planlanmakta olup Ankara, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Konya ve Ordu'daki okullarımızda bu öğrencilerin eğitim almalarını sağlayacağız.

İnanıyorum ki Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerden gelip eğitim alan gençlerimiz mezun olduktan sonra kendi ülkelerine gittiklerinde Türk hoşgörüsünü ve kültürünü en iyi şekilde anlatacak ve bizim ülke olarak gösterdiğimiz kadirşinaslığı asla unutmayacaklardır. Bu gençler, gelecekte İstanbul'un, Ankara'nın, Bursa'nın uzatacağı eli Bosna'da, Üsküp'te, Tiran'da, Prizren'de tutacak olanlardır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.