Genel Müdür Bakan a. Nazan ŞENER imzalı resmi yazıda "Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrencilerden; doğrudan, yılsonu başarı puanıyla veya sorumlu olarak sınıf geçemeyenlerle devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlardan öğrenim hakkını tamamlayanlar ile öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen veya halihazırda devamsız olan öğrencilerden mesleki eğitim merkezi programına kayıt, nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin işlemlerinin yapılabilmesi için mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının bünyesinde 03.12.2021 tarihli ve E-70182848-105.02-38276813 sayılı Makam Oluru ile mesleki eğitim merkezi programı açılmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin: "Kayıt işlemleri" başlıklı 22 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasında; "Mesleki eğitim merkezlerine, 3308 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi kapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıranların eğitimleri mevcut sınıflarında devam eder. Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar. Ortaöğretim kurumu mezunu olanların kayıtları doğrudan 10 uncu sınıfa yapılır. En az ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olup ilgili meslek dalından kalfalık belgesi sahibi olanların kayıtları doğrudan 12 nci sınıfa yapılır."
"Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler" başlıklı 37 nci maddesinin üçüncü fıkrasında; "(...) Mesleki eğitim merkezlerine, okul türüne bakılmaksızın her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilir. Ancak bunlardan daha önce mesleki ve teknik eğitim almamış olanlar ile farklı bir alanda mesleki eğitim almak isteyenlerin alan seçimi için 10 uncu sınıfın ikinci döneminin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olması gerekir. Daha önce mesleki eğitim almamış olup ikinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyenlerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılır, ancak ilgili ders yılı itibarıyla bunlara yılsonu puanı verilmez. Mesleki eğitim merkezlerine, diğer okul türlerinin 11 inci ve 12 nci sınıflarından nakil gelmek isteyenlerin 10 uncu sınıfa nakilleri kabul edilir." hükümleri yer almaktadır.
Bu kapsamda,
1- Herhangi bir ortaöğretim kurumunda kayıtlı olup özürlü ve özürsüz devamsızlık süresini doldurmuş veya iki defa sınıf tekrarı durumuna düşmüş olanlar da dahil olmak üzere mesleki eğitim merkezi programına kayıt olmak isteyen öğrenciler hakkında, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 37 nci maddesinin üçüncü fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır. Bu öğrencilerden;
a) 9 uncu sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alan/daldan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabileceklerdir.
b) Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12 nci sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10 uncu sınıf seviyesinden eğitim ve öğretimlerine devam edebileceklerdir. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dahil edilecektir.
c) Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacaktır.
2- Ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirdikten sonra herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşmemiş veya kayıt olmamış öğrenciler ile kalfalık belgesi olup en az ilköğretim mezunu veya ortaokul/imam hatip ortaokulunu bitirmiş ve mesleki eğitim merkezi programının 12 nci sınıfına kayıt olmak isteyen öğrenciler hakkında ise; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 22 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası doğrultusunda işlem yapılacaktır. Bu öğrencilerden;
a) Aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıran öğrenciler, içinde bulunulan eğitim ve öğretim yılının aktif öğrencisi olarak dönem kaybetmeden eğitim ve öğretimlerine devam edeceklerdir.
b) Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıran öğrenciler ise işletmede mesleki eğitimlerine devam edecek ancak teorik eğitimlerine bir sonraki ders yılının başında başlayacak olup bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dahil edileceklerdir.
Mesleki eğitim merkezi programına çırak öğrenci kaydettirmek isteyen işletmelerde, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 15 inci maddesi hükmü gereğince usta öğretici bulundurma zorunluluğu vardır. Yapılan mevzuat değişiklikleri ile mesleki eğitim merkezi programına kayıt olmak isteyen öğrenci sayısında gözle görülür bir artış olmuştur. Ancak, işletmelerde yeterli sayıda usta öğretici bulunmadığı için kayıtlarda sıkıntı yaşandığı Genel Müdürlüğümüze şifahi olarak bildirilmiştir.
Usta öğretici sayısını arttırmak için; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'un 31 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında, ustalık yeterliğini kazanmış ve mesleğinde en az on yıl çalıştığını belgelendirerek iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılmak isteyenler ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu"un 31 inci maddesinin birinci fıkrası ve Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 70/A maddesinin ikinci fıkrası kapsamında açılan iş pedagojisi kursunu uzaktan veya yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayanların sınavları, en az 12 kişinin talep etmesi halinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinden onay alınarak 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar adayların kayıtlı oldukları okullarda yazılı olarak da yapılabilecektir. Yazılı sınava girmek isteyen adaylar ilgili okul müdürlükleri tarafından e-Mesem sisteminde "Öğrenci Bilgi" sayfasından "Kısıtlı Aday" olarak işaretlendikten sonra "İş Pedagojisi Sınav İşlemleri" sayfasından "Sınava Ekle" işlemi yapılacak ve bu adayların sınav puanları, adayların kayıtlı oldukları okul müdürlükleri tarafından e-Mesem sistemine girilecektir.
Mesleki eğitim merkezi programına öğrenci kayıt, nakil ve geçiş işlemleri ile iş pedagojisi kursu sınavı hakkında, yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik hükümleri ile yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." denilmiştir.