Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı

Mesleki Eğitim Ne Kadar Güçlü Olursa Ülke O Kadar Güçlü Olur

"Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" imza törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Dedik ki iş gücü piyasasının temsilcilerinin tamamını eğitim süreçlerinin içine dâhil edelim. Biz birlikte müfredatı güncelleyelim. Öğrencilerin işletmedeki beceri eğitimlerini, stajlarını birlikte planlayalım. Mesleki eğitimin kalitesinde kritik rol oynayan, öğretmenlerin eğitimlerini birlikte planlayalım. Tek bir istediğimiz var: O da istihdama öncelik sağlansın.

ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesini kurduk. Yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci aldık. Bu yaklaşımla Teknopark Meslek Lisesini kurduk. Bu yaklaşımla İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Liselerini Kurduk. Bu yaklaşımla İSO'yla, İTO'yla çok farklı iş birliklerinin içine girdik. Şu anda eğitim vermiş olduğumuz tüm alanlarda sektörün en güçlü temsilcileriyle iş birliği yapıyoruz. İş birliği yapmadığımız tek bir mesleki eğitim alanı yok. Tüm müktesebatı tek bir noktaya teksif edebilmek kısa sürede meyveler vermeye başladı. Eğitim verilen tüm alanlarda, meslek eğitimde üretim kapasitesi devasa noktalara ulaştı. 200 milyonluk gelirler elde edilirken 2021 yılını 1 milyar 161 milyonluk gelirle kapattık. 2022 yılındaki hedefimiz 1.5 milyar.

Geçmişe baktığınız zaman yıllık 3 ürünün tescilinin aldığını görüyoruz. Bakın Ağustos ayına yeni girdik. 2022 yılında Millî Eğitim Bakanlığının almış olduğu tescil sayısı 7 bin 538. Bizim hedefimiz 2022 yılında da 7 bin 500'dü. Onu aştık. Hedefimiz aslında bunun ticarileşmesiydi. Meslek liseleri bunu da sağladı. 74 tane ürünle ticarileşme sağladı. Artık meslek liseleri yurt dışına ihracat yapmaya başladı.

Mesleki eğitim ne kadar güçlü olursa ülke o kadar güçlü olur. Tüm Türkiye işverenler, gençler bu sürece katılmak istiyor çünkü mesleki eğitim merkezine katılan her öğrenci ayda asgari ücretin yüzde 30'u kadar ücret alıyor.  Onu da devlet olarak biz üzerimize aldık. Çırak kalfa sertifikasyonu farklı olduğuna göre alacağı ücretin de farklı olması gerekiyordu. Kalfaların ücretini yüzde 50'ye, 3 bin liranın üzerine çıkarttık. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu gibi bu sayıyı 2023'ün sonuna kadar 1 milyona çıkaracağız.

Teknopark İstanbul'da yaklaşık 8 bin 300 istihdamın olduğu bir yerleşke. Tüm firmalar mesleki eğitim merkezi üzerinden çırak ve kalfa ihtiyacını karşılayabilecekler. Ama iki ilave katkı olacak. Birincisi kıymetli yönetim kurulu başkanı ve ekibi, Teknopark İstanbul'da bu mesleki eğitim merkezi üzerinden Teknopark İstanbul'daki bir firmada çalışan çıraklara ilave 500 TL burs verecekler. Dolayısıyla 1.700 lirayı biz vereceğiz. 500 TL'yi de yönetim kurulumuz verecek. Ama en kritik şey, mezun olduğu zaman istihdam garantisi olacak.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.