Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı A101 Aktüel Ürünler öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği (4 Mart 2024)

Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Mesut Öner imzalı resmi yazıda ''Genel Müdürlüğün 02/02/2024 tarih ve 95718711 sayılı yazısına konu 2024/36 No'lu Genelgeyle mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek alan/dal derslerinin eğitiminin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş ve işlemler düzenlenmiştir.

Söz konusu genelgeyle; koordinatör müdür yardımcısı ve koordinatör öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamındaki görev ve sorumluluklarını özenle yerine getirmesi, iş kazası ve meslek hastalığı ile iş sağlığı ve güvenliği konularında yaşanan sorunların tespit edilmesi ve alınacak tedbirlerle ilgili okul müdürü başkanlığında toplantı yapılarak karara bağlanması öngörülmüştür. Ancak, bahse konu yönetmeliğin koordinatör müdür yardımcısı ve koordinatör öğretmenlerin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen maddelerinde işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının kontrol ve takibine ilişkin herhangi bir yükümlülük altına sokulmadıkları gibi buna dair ne bir yetki ne de bir eğitim almış oldukları görülmektedir.

Aynı şekilde, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından atölye ve laboratuvar öğretmenlerine alanlarına özel risk değerlendirme eğitiminin 2024 Yılı Mart Ayı sonuna kadar verilmesi istenilmiştir. Ancak, meslek alanlarına özel risk değerlendirme eğitimi ve farkındalık eğitimlerinin içerik ve süreleri belirtilmediği gibi yüzlerce farklı meslek dalına özgü ayrı ayrı eğitim verme yeterliliği hiçbir uzmanda bulunmamaktadır. Bakanlığın hizmetiçi eğitim modüllerinde de böyle bir program bulunmamaktadır. Bunun yanısıra risk analizi eğitimleri sadece risk değerlendirme ekibinde görev alan kişilere verilebilen bir eğitimdir.

Söz konusu yazıya https://www.ebs.org.tr/storage/pressRelease/65e5d57686d061709561206.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.