Teklif ile, Bakanlıkça uzaktan eğitim kararı alınması durumunda, maddi imkanları kısıtlı öğrencilere, yeni teknoloji standartları ile uyumlu araç ve gereçler ile internet hizmetinin Bakanlıkça ücretsiz olarak sağlanması amaçlanmaktadır.
Kanun teklifinin genel gerekçesinde ''Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2020 İstatistiklerine göre ülkemizde okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde, 9 milyon 435 bini erkek, 8 milyon 806 bin 881'i kız olmak üzere toplam 18 milyon 241 bin 881 öğrenci eğitim almaktadır.
2019 yılının son günlerinde Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen Dünyayı küresel bir ekonomik krizle baş başa bırakan ve on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Koronavirüs (COVID-19) ülkemizde de ağır bir tabloya neden oldu. Binlerce insanımız hayatını kaybederken, ekonomi ve sosyal hayat olumsuz etkilendi.
Koronavirüs salgını sonrası yüz yüze eğitim yapma imkanı kalmadı. Okullar kapandı. Milyonlarca öğrenci okuluna gidemez oldu. Üniversiteler ile birlikte temel eğitim ve liselerde okuyan öğrenciler için uzaktan eğitim uygulamasına geçildi. Milli Eğitim Bakanlığı 23 Mart 2020 tarihinde başlattığı uygulama ile 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı televizyon ve internet üzerinden yapılan uzaktan eğitim ile tamamlandı.
Bugüne kadar MEB'in uzaktan eğitim modelinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Teknik nedenlerle uzaktan eğitime ulaşamayanların sayısı oldukça fazladır. MEB verilerine göre öğrencilerin %5'i TV'ye, %20'si internete erişimde sorun yaşamaktadır.
Bu verilere göre 750 binin üzerinde öğrencinin evinde televizyon, 3 milyonun üzerinde öğrencinin evinde ise internet erişimi yoktur.
Devletin temel görevlerinden biri de vatandaşlarına ayırımsız ve eşit koşullarda eğitim imkanı sağlamaktır. Bu amaçla, salgın gibi olağanüstü koşullarda yüz yüze eğitim olanağının olmadığı dönemlerde, öğrencilerin uzaktan eğitim imkanından yararlanması için gereken televizyon, internet, bilgisayar, cep telefonu gibi ekipmanların devletçe karşılanması sosyal devletin bir gereğidir.
Salgın gibi olağanüstü koşullarda yüz yüze eğitimin mümkün olmadığı ve uzaktan eğitimin zorunlu olduğu durumlarda, maddi imkanları kısıtlı olduğu için televizyon, internet, bilgisayar, cep telefonu gibi olanakları bulunmayan ilk, orta ve lise çağındaki öğrencilerine merkezi hükümetçe ayrılacak bütçe ile bu imkanın tanınması gerekmektedir.
Yasa teklifi ile devletin, hane halkı iki asgari ücretten az olan öğrencilere, bütçesi Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanmak üzere, uzaktan eğitim araçlarının sağlanması öngörülmüştür.
14 Haziran 1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na ''tehlikeli bir salgın hastalığın baş göstermesi halinde zorunlu eğitim kapsamındaki kurumlarda yüz yüze eğitim ve öğretimin yapılmasının mümkün olmadığı ve Bakanlığın söz konusu kurumlarda uzaktan eğitim yapma kararı alması durumunda, hane geliri iki asgari ücretten daha az olan maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin uzaktan eğitimde kullanacakları yeni nesil teknoloji standartları ile uyumlu araç ve gereçler ile internet hizmeti, Bakanlık tarafından ücretsiz olarak sağlanır.'' şeklinde madde eklenmiştir.