Millî Eğitim Bakanlığımız, “İlkokul 1. Sınıf Şubeleri İle Sınıf Öğretmenlerinin Ve Ortaokul 5. Sınıf Şubelerinin E-Okul Üzerinden Belirlenmesine İlişkin Yönerge” yayımladı. On dört maddeden oluşan yönerge, farklı yorumlar içerebilecek anlatım ve bürokratik bir dil kullanımına yer verilmediği için yeterince açıklayıcı ve anlaşılır ifadeler içeriyor. Yönerge ile ilkokulların birinci sınıflarına ve ortaokulların beşinci sınıflarına kaydı yapılan veya bu sınıflara nakil olan öğrencilerden ilkokul kademesinde olanların şube ve sınıf öğretmenlerinin, ortaokul kademesinde olanların ise şubelerinin e-Okul üzerinden belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor.

İlk defa hayata geçirilen düzenlemeye göre; 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılından itibaren ilkokul 1. sınıflarda şubelerin ve sınıf öğretmenlerinin, ortaokul 5. sınıflarda ise şubelerin e-Okul üzerinden otomatik olarak belirlenmesi işlemi gerçekleştirilecek. Öğrenciler, Yönergede belirtilen iş ve işlemlerin gerçekleştirilme tarihi itibarıyla MERNİS-Nüfus kayıtları esas alınarak belirlenecek. MEBBİS ve e-Okul üzerinden kız/erkek sayıları ve doğum tarihleri (ay hesabı) esas olmak üzere;

a) “İlkokul 1. sınıflar için 5 yaş grubunda okul öncesi kademesinde eğitim alması.

b) Ortaokul 5. sınıflar için BİLSEM öğrencisi olması.

c) Ortaokul 5. sınıflar için 4. sınıfı özel okulda tamamlamış olması.

ç) Ortaokul 5. sınıflar için İlkokulda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında olması.

d) MEBBİS-RAM Modülü üzerinde tanımlı özel eğitim/kaynaştırma öğrencisi olması.

e) Yabancı uyruklu öğrenci olması.

f) Anne ve/veya babasının vefat etmiş olması.

g) Anne/babanın boşanmış olması.

ğ) Aynı sınıf seviyesinde kayıt olacak kardeşinin bulunması.

h) Aynı isimde birden fazla öğrenci bulunması.

ı) Bir önceki eğitim ve öğretim yılında sürekli devamsız olması, veli isteği ile ya da şube öğretmenler kurulu kararı ile sınıf tekrarına bırakılmış olması.” Bu ölçütler de dikkate alınarak her bir şubeye dengeli olarak dağıtılacak.

Otomatik kura işlemleri, uyum haftasının başlamasından önceki 3 (üç) iş günü (çarşamba, perşembe veya cuma günü) içinde okul müdürlüklerince gerçekleştirilecek. Kura işlemlerinin başlayacağı çarşamba gününe kadar, okul müdürlükleri yönergede belirtilen hazırlıkları tamamlayacaklar. Yani, Aday kayıt listelerinde yer alan öğrencilerin (veli isteği ile ilkokul 1. sınıfa devam etme hakkı olan öğrenciler dâhil) velilerinden gelen talepler doğrultusunda aday kayıt/kayıt iptal/kesin kayıt işlemleri e-Okul üzerinden tamamlanacak. Kesin kayıt işlemi yapılacak öğrencilerin kayıtları, e-Okul’da otomatik olarak “Açık” duruma getirilen “1. Sınıf-Geçici Şube” veya “5. Sınıf-Geçici Şube” isimli şubelere yapılacak. Yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf şubesi bulunan ortaokul müdürlüklerince ise bu şubelerde eğitim görmek isteyen öğrencilerin velilerinden “Öğrencimin yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf şubelerinde eğitim görmesini istiyorum.” şeklinde yazılı başvurular alınarak aday kayıt/kesin kayıt işlemleri sırasında e-Okul’a işlenecek. Velilerinden gelen talepler doğrultusunda kesin kayıt işlemleri yapılan öğrencilerden başka okullara nakil gitmek isteyen öğrencilerin nakil başvuru, nakil istek onay ve nakil kabul onay işlemleri e-Okul üzerinden tamamlanacak.

Özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilerin MEBBİS-RAM Modülü üzerindeki bilgilerinin güncel olması amacıyla ilgili öğrencilerin ve velilerinin rehberlik ve araştırma merkezlerine yönlendirilmeleri sağlanacak.

Ardından, Okul müdürlüklerince “1. Ve 5. Sınıf-Geçici Şubede” kesin kayıt ve nakil işlemleri tamamlanan öğrencilerin şubeleri ve sınıf öğretmenleri “Öğrenci ve Öğretmen Şubelerini Belirleme” ekranı üzerinde yer alan “Öğrenci Şubeleri ve Sınıf Öğretmenlerini Belirle”, 5.sınıflarda ise “Öğrenci Şubelerini Belirle”  butonunun kullanılması suretiyle e-Okul tarafından otomatik olarak belirlenecek.

Otomatik kura işlemi sonrasında, veli geçerli bir gerekçe ile şube değişikliği için yazılı talepte bulunursa ki, daha eğitim-öğretim başlamadığı için geçerli hiçbir sebep olmaması gerekir, okul müdürlüklerince, şube değiştirme talebi bulunan velilerin yazılı talepleri rehberlik servislerine yönlendirilecek, hazırlanan gerekçeli görüş raporları sonucu sınıf değişikliği uygun görülürse, “Rehberlik Servisince Onaylanan Öğrenci Şube Değiştirme” ekranı üzerindeki sınıf/şube listesinde işlem yapılacak öğrenci seçilerek “Şube Değişikliği Onaylanan Öğrencinin Yeni Şubesini Belirle” butonu kullanılmak suretiyle e-Okul tarafından otomatik olarak yeni şubeye aktarılacaktır. Yani bu işlem sonucunda da velinin istediği sınıfa değil; sistemin yerleştirdiği sınıfa öğrenci verilmiş olacak.

“2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren bu Yönerge kapsamında şubeleri belirlenmiş olan öğrenciler için; Bakanlık, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin ilgili birimleri veya okul müdürlükleri tarafından e-Okul üzerinde yer alan Öğrenci Ekle, Öğrenci Nakil Başvuru Kabul Onay, İlkokul-Ortaokul Kademeler Arası Öğrenci Nakli, Sınıf Değişikliği Talep, Sınıf Yükseltme ve benzeri ekranlar üzerinden doğrudan yeni sınıf/şube seçimine izin verilmeyecek olup bu ekranlar üzerinde öğrencinin yapılan işleme uygun yeni sınıf/şubesi bu Yönerge ile belirlenen usul ve esaslara göre otomatik olarak belirlenecektir.

Yönerge kapsamında, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrenci nakil işlemleri kapatılarak uyum haftasının ilk iş günü itibarıyla aktif duruma getirilecek, başka bir okula nakil giden öğrencinin yeni okulunda devam edeceği şube, e-Okul üzerinden otomatik olarak belirlenecek, başka bir okula nakil giden öğrenci ayrılış tarihinden itibaren aynı ders yılı içerisinde nakil geldiği okuluna geri döner ise nakil işlemi e-Okul üzerinden eski şubesine gerçekleştirilecek.

Zaten kısa ve açıklayıcı olan yönergemiz temel hatlarıyla bu şekilde. Yönergenin hazırlanmasında emek veren başta Temel Eğitim Genel Müdürümüz Ebubekir Sıddık Savaşçı olmak üzere tüm emek verenlere teşekkür ederiz.

Es-selam…

Ömer Emir DOĞAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.