Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Koronavirüs BİM 15 Kasım 2024 Aktüel Ürünler

Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Kanun Teklifi (2 Eylül 2021)

"

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına'' dahil ''öğretmen'' unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim üfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.'' hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu madde ile Milli Eğitim camiamızda çalışan öğretmenlerimizin, okullar açıldığı dönemde öğrenciler gibi çeşitli harcamaları dikkate alınarak, öğretmenlerin bu ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına yılda bir defa olmak üzere bu ödenek vermektedir. Mevzuatta ''eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği'' olarak adlandırılan bu ödenek, öğretmenler arasında ''kırtasiye parası'' olarak da adlandırılmaktadır.

Aynı şekilde, her eğitim öğretim yılı başında, öğretmenlerimizin bir takım zorunlu harcamaları olmaktadır.

MEB bünyesindeki öğretmenlerimizin olduğu kadar, eğitim ve öğretim kurumlarında çalışan diğer kamu çalışanlarımızın da çocuklarının eğitimi için zorunlu olarak pek çok harcama yapmaktadırlar.

Hal böyle iken, sadece MEB bünyesindeki öğretmenlerimizin birtakım harcamaları için verilen ''Eğitim Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği'' kapsamında kamudaki diğer eğitim çalışanlarının yok sayılması, görmezden gelinmesi, hesaba katılmaması kabul edilebilir bir durum değildir.

Eğitim ve öğretim kurumlarındaki çalışanlarımız da, günümüzde kreşten başlayarak yükseköğretim seviyesine kadar çocuklarının eğitimlerinin devamı için, kendi bireysek ihtiyaçlarını bir kenara bırakmak zorunda kalmaktadırlar. Çocuklarının eğitim öğretim harcamalarını öncelikli olarak karşılamaya çalışırken pek çok sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu kapsamda milyonlarca eğitim çalışanının görmezden gelinmesi ve bu ödenekten yararlandırılmaması, her şeyden önce, devletin kendi çalışanlarını farklı muamele göstermesi bakımından Anayasa'mızın eşitlik ilkesine aykırı bir durumdur.

Tüm bu gerekçeler göz önüne alındığında, her eğitim öğretim yılı başında MEB bünyesindeki öğretmenlerimize ödenen ''eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği''nin okul öncesi dönemden başlayarak, yükseköğretim de dahil olmak üzere eğitim çalışanlarının tamamına ödenmesi süregelen eşitsizlik ve mağduriyetlerin son bulmasına imkan verecektir.

MEB bünyesinde çalışan öğretmenlere ödenen ''eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği''nin tüm eğitim öğretim çalışanlarına ödenmeye başlanması, eğitim ve öğretim kurumlarında çalışan yüzbinlerce kurum çalışanlarının sıkıntılarını bir nebze de olsa azaltacaktır. Düzenlenen madde değişikliği ile toplum huzuru, çalışanların refahı, aidiyet duygularının kazandırılması, sosyal ve eşitlikçi devlet ilkesine uygun düzenlemelerin gerçekleştirilmesine yönelik bir girişim olacaktır. Bu düzenleme eğitim ve öğretim kurumlarımızda çalışan ve sayıları yüzbinleri aşan, aileleriyle birlikte ülkemizin büyük bir çoğunluğunu ilgilendiren eğitim ve öğretim çalışanlarının haklı talebi ve beklentisi haline gelmiştir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Kanuna getirilen düzenleme ile okulöncesinden yükseköğretime kadar, eğitim öğretim kurumlarında çalışan ve sayıları yüzbinleri aşan kamu personelinin, her eğitim öğretim yılı başında karşı karşıya kaldıkları maddi imkansızlıkların bir nebze de olsa giderilmesi, bu sayede eğitim öğretim çalışanları arasında süregelen fırsat ve imkan eşitsizliği giderilecektir.

MADDE 2- Yalnızca MEB bünyesindeki öğretmenlere ödenmek suretiyle süregelen haksız ve Anayasa'mızın eşitlik ilkesine aykırı uygulama sonlandırılacaktır.

MADDE 3- Günümüz koşullarında tek maaşla geçim mücadelesini sürdüren eğitim çalışanlarımızın, gelir kalemlerinde bu düzenleme sayesinde bir rahatlama sağlanacaktır. Bu sayede bütün kamu çalışanları arasında yaşanmakta olan, sosyal ve ekonomik koşullara ilişkin mağduriyet ve olumsuzlukların giderilmesi amaçlanmaktadır.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

Madde 1- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 32'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

''Ek Madde 32- Okulöncesi eğitim ve yükseköğretim kurumları da dahil olmak üzere, eğitim ve öğretim kurumlarında çalışanlarının tamamına her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek tarihte net asgari ücret tutarında öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.''

Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3794.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.