Temel Eğitim Genel Müdür V. Bakan a. Songül Koçer imzalı resmi yazıda ''26 Temmuz 2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 82'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''okul öncesi eğitim çağ nüfusu az olduğu için şube açılamayan yerleşim yerleri ile çağ nüfusunun yoğun, fiziki şartların yetersiz olduğu yerleşim yerlerindeki çocukların okul öncesi eğitime erişimini sağlamak için; gezici öğretmen sınıfı, gezici sınıf, taşıma merkezi ana sınıfı, yaz eğitimi ve benzeri esnek saat ve zamanlı eğitime erişim modelleri uygulanabilir, gezici öğretmen görevlendirilebilir. Yaz aylarında yapılan eğitime bir sonraki eğitim öğretim yılında ilkokula başlayacak çocuklar öncelikli olmak üzere okul öncesi eğitimden yararlanamamış çocuklar kaydedilir.'' ifadesi gereği okul öncesi eğitim kurumları yaz eğitimi sınıfı açabilmektedir.
Okul öncesinde yaz eğitimi uygulaması yapacak olan okul müdürlüklerinin aşağıdaki hususları dikkate alması gerekmektedir.
Yaz eğitimine 2022 Yılı Eylül ayında ilkokula başlayacak olmasına rağmen okul öncesi eğitimden yararlanamamış veya sürekli devamsızlık sebebiyle gelişim raporu doldurulmamış çocuklar kaydedilmektedir. Bu çocukların kaydı yapıldıktan sonra, fiziki imkanları yeterli olan sınıflara okul öncesi eğitimden yararlanmamış 3 ve 4 yaş çocuklar kaydedilebilecektir.
Okul öncesi eğitime devam etmiş olan çocukların yaz aylarındaki eğitim talepleri ise 26 Temmuz 2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 83'üncü maddesi ve 26 Ağustos 2014 tarihli ve 3557646 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kuluüpleri Yönergesi hükümleri doğrultusunda açılacak olan çocuk kulüpleri ile karşılanabilecektir.
Yaz eğitimi sınıfları 26 Temmuz 2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümleri doğrultusunda açılacaktır.
Yaz eğitimi ders yılı bitiminden itibaren başlamakta olup; 1 Eylül 2022 tarihine kadar devam edecektir
Yaz eğitimi uygulaması, 26 Temmuz 2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda haftada 5 gün, günde 6 etkinlik saati ve her etkinlik saati 50 dakika olacak şekilde yapılacaktır.
Yaz eğitimlerinde istemeleri halinde kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ile ücretli öğretmenler görevlendirilebilecektir.
Yaz eğitimlerinde 26 Temmuz 2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi hükümleri doğrultusunda öğretmen görevlendirilme ve ek ders ücreti ödeme işlemleri yapılacaktır.
Yaz eğitimine ilişkin iş ve işlemlerin, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'nde yer alan ''Okul Öncesi Kurum İşlemleri/Okul Öncesi Erken Çocukluk İşlemleri'' veya ''İlkokul/Ortaokul Kurum İşlemleri/Okul Öncesi Erken Çocukluk İşlemleri'' ekranları üzerinden doğru, eksiksiz ve zamanında yapılmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Ayrıca il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından il/ilçedeki kurumlarda görevli destek eğiti personelinin yaz eğitimi uygulaması yapan okullarda görevlendirilmesinin sağlanması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.