Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

Okul Temelli Mesleki Gelişim Program Açıklaması

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Okullar, kapatıldığı zaman telafi edilmesi gereken şey sadece öğrenme kayıpları değildir. Okullar, bir ülkenin en önemli sermayesi olan beşeri sermayesinin niteliğinin çok boyutlu olarak artırıldığı ve geliştirildiği yerlerdir. Öğrencilerin psikososyal gelişimlerinin olduğu, duygusal gelişimlerin olduğu, akran eğitiminin olduğu, aynı zamanda kültür, sanat ve spor etkinliklerinin yapıldığı mekânlardır.

Okullar ilk açılması ve son kapatılması gereken yerlerdir. Sonra bir cümle daha söyledim. Okulların açık kalması, Türkiye'de artık bir eğitim meselesi olmaktan çıkmış bir millî güvenlik meselesi hâline gelmiştir.

2021 yılında öğretmenlerimizin mesleki gelişimi için ayrılan 8.9 milyon lira bütçeyi, 2022 yılında 292 milyona çıkarttık. Bunun 210 milyonunu okul temelli mesleki gelişim program için ayırdık.

Bakanlığın düzenlemiş olduğu merkezi ve mahalli eğitimlere katılan öğretmenlere 1.2 milyon sertifika verilmiş. Öğretmen başına düşen eğitim saati 44 saat. 6 Ağustos'tan sonra buna ağırlık verince 2021 yılında 2,9 milyon sertifika verdik. Öğretmen başına düşen eğitim saati 44 saatten 94 saate çıktı. 2022 yılındaki hedefimiz, her öğretmenin en az 120 saat eğitime erişmesini sağlamak. Şu an itibarıyla 6,3 milyon sertifikaya ulaştık. Asıl eğitimler okullar açıldıktan sonra başlayacak. Biz mevcut eğitim sisteminin kalitesini arttırmak için nasıl çalışıyorsak bu kalitenin en önemli bileşeni olan siz değerli öğretmenlerimizin, okul yöneticilerimizin kişisel gelişimlerini desteklemek için de her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Yeter ki aramıza kimse girmesin.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların sadece eğitim öğretimin yapıldığı yerler olmadığını; tüm toplumlarda eğitim kurumlarının toplumdaki eşitsizliklerin minimum hissedildiği yerler olduğunu; okulların, eşitsizliklerin telafi edildiği ortamlar olduğunu; Kovid-19 sürecinde öğretmenlerin büyük bir fedakârlık yaptığını; okul öncesinden yükseköğretime okullaşma oranında büyük bir artış kaydedildiğini; Türkiye'de son yirmi yılda aynı zamanda eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların da kaldırıldığını; başörtüsü yasağından katsayı uygulamasına birçok uygulamaya son verildiğini, bunun yanı sıra eğitim alanında toplumsal birçok talebin karşılık bulduğunu; Türkiye'nin eğitimde elde ettiği başarıların uluslararası kuruluşlar tarafından da takdir edildiğini; Paris'te UNESCO Genel Sekreteri'yle eğitim alanında yaptıkları müzakerelerin sonunda Genel Sekreter'in Türkiye'nin başarısını takdir eden bir paylaşımda bulunduğunu; Bakanlık olarak bu dönemde "okul öncesi eğitim, mesleki eğitim ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin kapsamlı bir şekilde desteklenmesi" olmak üzere üç konuya ağırlık verdiklerini; öğretmenlerin mesleki gelişimleri için okul temelli bir programı hayata geçirdiklerini; bir diğer uygulama olarak, okullardaki iyi uygulamaların okul yöneticileri ve öğretmenler tarafından görülebilmesi için mobilite programını başlattıklarını, bunun da iyi uygulamaların ülke sathında tüm okullara yayılması açısından çok kritik bir önemi sahip olduğunu belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.