Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon öğrenci Müze ve Ören Yerleri

Okullar ve Üniversitelerde Eğitime Ara Verildi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17'de merkez üssü Gaziantep Sofalarca-Şehitkamil olarak belirtilen 7.7 şiddetinde bir deprem meydana geldiği bildirildi.

AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,7 büyüklüğünde; saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi. Bu depremin ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada saat 13.24'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Gözpınar ilçesinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde oldu. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ''Şu ana kadar 6'nın üzerinde en son 5 artçı olmuştu. 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Çok yerden ihbar geliyor. Şu anda arama kurtarma ekiplerimiz bölgelere sevk edildi. Kargo uçaklarımız hazırlanıyor, bölgelere sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarma çalışmalarını yapmak. Bunun için de bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Dördüncü seviye uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Bu açıdan şu andaki son durumumuz bu.

Biz hepimiz bakan arkadaşlarımızla paylaştık. Hepimiz yani depremin etkilediği bütün illere, vilayetlere bütün arkadaşlarımızla beraber geçmiş olacağız, geçeceğiz. Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Ancak biz bu konulardaki açıklamaları sürekli mutat bir şekilde devam ettireceğiz.'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Deprem bölgesinde evlerine giremeyen tüm vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde il müftülüklerimiz ve din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler.'' dedi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, ''Şu anki tablo sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor.

Merkez üssü Pazarcık-Kahramanmaraş olmakla birlikte Maraş'ın dışında civar illerde özellikle Gaziantep, Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Adana, Sivas, Niğde, Kayseri gibi çok geniş bir coğrafyada deprem hissedildi.

5 ve 4'ün üzerinde farklı sayılarda artçı sarsıntılar var. Çok geniş bir coğrafyaya yayılan bir deprem. Malatya'dan İskenderun'a, Hatay'a kadar uzanan bir hat boyunca Doğu Anadolu fay zonu üzerinde bir kırılmanın gerçekleştiğini ve bunun sonucunda 7,7 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Özellikle hasarlı binalar var çok sayıda. Vatandaşlarımızın ilerleyen saatlerde 6'nın üzerinde artçı sarsıntılarında olduğunu düşünürsek bu binalardan uzak durmaları son derece önem taşıyor.

Şu anki tablo 24 Ocak 2020'de Elazığ depreminin oluşturduğu yani kırıldığı noktaya kadar devam ediyor. Şu anki tablo sanki Elazığ depreminden daha güney batıya doğru kırılmayan kesimin kırıldığını gösteriyor. Deprem danışma kurulu üyelerimiz, üniversiteden öğretim üyeleri bölgeye gidiyor. Bölgede yapacakları çalışma sonrasında çok daha net bir tabloyu ortaya koyabileceğiz.

Çok kısa sürede durum değerlendirmesinden sonra Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla bakanlarımız şu anda bölgeye intikal etmiş durumdalar. Bunun dışında AFAD, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında bütün paydaşlarıyla, tüm kurumlarıyla şu anda teyakkuz halinde. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri yürütülürken diğer yandan da bölgeden gelen bilgiler toplanmaya çalışılıyor.'' dedi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, ''Depremden etkilenen bölgelere uçuşları olan misafirlerimiz için ücretsiz iptal/değişiklik hakkı tanıyoruz. Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. Türk Hava Yolları olarak yaraların sarılmasında tüm gücümüzle milletimizin yanındayız. Birlik içerisinde, en kısa sürede iyileşeceğiz.'' dedi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ''Merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi olarak açıklanan ve çevre illerde de hissedilen deprem meydana gelmiş olup, BOTAŞ tarafından tüm ekipler hemen teyakkuza geçirilmiş, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Hatay il merkeziyle Kırıkhan ilçesi, Kahramanmaraş il merkeziyle Pazarcık ve Narlı ilçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleriyle koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ''Yaşanan felaketi, milletçe en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Birçok ilimizde hissedilen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından devletimizin ilgili tüm kurumları teyakkuz halindedir. Bakanlığımıza bağlı bölgedeki tüm personelimiz, ilgili valilikler ve AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalara eşlik etmektedir.'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada CİMER'de "Deprem acil" başlığının kullanıma hazır hale getirildiği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, ''Tüm Türkiye'mizin, tüm kurumlarıyla hep birlikte, bütün halinde hareket etmesi gerekmektedir. Bu kapsamda afetin tepe yönetimi AFAD teşkilatımızla her saniye işbirliği içerisinde koordineli bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada bir arada olduğumuz ilçe belediye başkanlarımızla sabahın erken saatinden itibaren ortak çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Aynı anda AFAD merkezinde de burayla koordineli olan ekiplerimiz süreci yürütmektedir. İstanbul olarak neler yapabileceğimiz ele aldık.

Bu konuda AFAD'ı merkeze koyuyor ve kendileriyle koordineli çalışıyoruz. Şu ana kadar 311 personelimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, yoğunluklu arama kurtarma ekibi olarak bölgeye sevk edilmiştir. Tabii önceliğimizin ilk saatler itibariyle arama kurtarma olduğunu da tekrar ifade edeyim. Hava yoluyla bölgeye intikal sağlanacaktır.

Bu konuda da kararlı bir duruşla kol kola, omuz omuza çalışacağımızı vatandaşlarımıza duyurmak isterim. Hepimizin başı sağ olsun. Hepimize geçmiş olsun. Allah yardımcımız olsun. Yüksek dayanışmayla bu zor zamanları aşacağımıza inanıyorum. Tabii bugün, İstanbul halkına özellikle şunu ifade edeyim: Elbette iş günü, hepimizin işi var. Bir yandan memleketimizin bu zor anına yetişme, oradaki yakınlarımızın yanına ulaşma konusunda çabalar olacak. Lütfen telaşa kapılmadan zamanı iyi kullanarak, dayanışma içerisinde olalım.'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ''Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen deprem sonrası Bakanlığımıza bağlı Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüz dahil tüm birimlerimizce planlanan etkinliklerimiz ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur.'' dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ''Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz.

Kriz merkezimiz yoğun şekilde çalışıyor. İlgili bakanlık ve kurumlarla temaslarımız sürüyor. Depremin meydana geldiği bölgelerde arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç söz konusu. Biz de arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlaması için İnsani Yardım Tugayımızı ve timlerimizi bölgeye görevlendirdik. Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. A400M dahil diğer nakliye uçaklarımız da gerekli ulaştırma hizmetini vermek için hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardı. En erken zamanda personel ve malzemeyi deprem bölgesine ulaştırmak için gayretlerimizi sürdürüyoruz.

Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Şehitlerimiz ve yaralılarımızla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz. Ulaşılamayan personelin olduğuna ilişkin bilgiler de var onları teyit etmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız en önemli konu enkaz altındaki personelimize ulaşabilmek. Diğer taraftan da bölgelerde valilerle gerekli koordinasyon sağlandı, gelen talepleri de karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Önemli olan binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi değerlerimiz çerçevesinde kederde ve kıvançta bir olmanın örneğini göstermek. Türkiye Cumhuriyeti devleti bütün bakanlıkları, kurum ve kuruluşları arazide ve sahada. Bu sıkıntılara çare bulmak, zayiatımızı en az düzeye indirmek için omuz omuza çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradan vatandaşlarımıza, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Omuz omuza çalışarak inşallah bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz.'' dedi.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 2, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerinde 1 hafta eğitim öğretime ara verildi.

Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Milli Eğitim Bakanımız ile görüşüldü, deprem bölgesi olan 10 ilde tüm okullar 2 hafta süreyle tatil edildi. Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil ama sonrasıyla alakalı bakanımızla değerlendireceğiz.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''6 Şubat itibarıyla 2. dönem başlamıştı. Allah'a şükür şu ana kadar okullarımızdan hiçbir olumsuz haber almadık. Herhangi bir pansiyonda kalan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle ilgili yaralanma veya ölüm hadisesi gerçekleşmedi, bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Sadece Şanlıurfa ve Osmaniye'de birer köy okulumuz yıkıldı. Bir de Adana'da Pozantı'da bir pansiyonumuz ağır hasar aldı. Diğer tüm okullarımızda, pansiyonlarımızda herhangi bir sorun yok. Hızlı bir şekilde süreçleri arkadaşlarımızla koordine ederek olumlu şekilde çözmeye çalışıyoruz.

Tüm illerimizin bu acil ihtiyaçlarını gidermek üzere 10 ilimizin her birine 10 milyon olmak üzere 100 milyonluk bütçeyi de illerimize gönderdik. Yine bakanlığımızın tüm genel müdürleri, bakan yardımcılarımız diğer illerimizdeki müdürlerle sahada arkadaşlarımıza yardım etmek için aktif olarak çalışıyorlar.

Tüm öğretmenlerimiz, uygulama otellerimiz, kapalı spor salonlarımız vatandaşlarımızın hizmetinde. 10 ilimizin tamamında hizmete açıldı. Özellikle uygulama otellerimizde ve öğretmen evlerimizde sıcak yemekler yapılarak vatandaşlarımıza iletiliyor. Yine İçişleri Bakanlığımızla birlikte organize etmiş olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı Arama ve Kurtarma birimleri de 81 ilde olan arama kurtarma birimleri de bu 10 ilimize hareket ettiler. Yine hem bakanlığımızın hem bölgedeki psikolojik destekle ilgili psikososyal rehberlik hizmeti verecek tüm ekiplerimiz de vatandaşlarımızın yardımına koştu. Kısaca tüm okullarımızda şu an itibarıyla herhangi bir problem yok. İnşallah hızlı bir şekilde yaralarımızı sararak özellikle az hasarlı okullarımızı hızlı şekilde onararak tekrar eğitim öğretim hizmetine devam ettireceğiz. Yine bu illerdeki öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve idari personelle ilgili diğer illerde merakta olan akrabaları için MEBİM acil çağrı merkezi 444 0 632 numaralı kriz masası da tüm vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz. Yine geriye kalan Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizde 1 hafta eğitim öğretime ara vereceğiz. Gelişme durumuna göre, süreç içinde değerlendirmemizi yapacağız, uzatıp uzatmayacağımıza karar vereceğiz.

Devletimiz tüm imkanlarıyla sahada hem bütçe hem insan kaynağı olarak da her türlü destek vermek için arkadaşlarımız seferber oldular. Bu büyük bir acı, seferberlik zamanı. İnşallah hızlı zamanda devletimiz de tüm imkanları kullanarak hızlı bir şekilde bu yaraları saracağız. Yaralılarımızı enkazdan kurtarma çalışmaları devam ediyor.'' dedi.

YÖK'den yapılan açıklamada ''Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir.

Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Söz konusu illerdeki üniversitelerin tıp fakültelerinin 6. sınıfları ile diş hekimliği fakültelerinin 5. sınıfları bu karar kapsamı dışındadır.

Bölge ve civar illerdeki üniversite hastanelerimizin acil ve yoğun bakım birimleri vatandaşlarımızın hizmetine açık olup, kapasitelerinin artırılmasıyla ilgili gerekli tedbirler alınmıştır. Bu illerdeki yükseköğretim kurumlarımızın bulunduğu kampüslerde hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından eğitim öğretime başlanması konusunda ayrıca açıklama yapılacaktır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde evleri hasar gören vatandaşlarımızın AFAD koordinasyonunda üniversite imkânlarından yararlanmaları sağlanacaktır. Depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz. Tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize geçmiş olsun.'' denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.