Genel Müdür V. Abdullah SÜSLÜ imzalı resmi yazıda "Bakanlığımıza bağlı ortaöğretim kurumlarında uygulanan Talim ve Terbiye Kurulunun 19/02/2018 tarihli ve 56 sayılı Kararı ile onaylı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi’nin seçmeli dersler bölümüne Talim ve Terbiye Kurulunun 01/11/2021 tarihli ve 45 sayılı Kararı ile yapılan değişiklikle “Ortak Türk Edebiyatı", “Ortak Türk Tarihi” ve "Türk Dünyası Coğrafyası" derslerinin eklendiği Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 01.11.2021 tarihli ve 35919801 sayılı yazısı ile bildirilmiştir.
Buna göre 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren Bakanlığımıza bağlı ortaöğretim kurumlarında Talim ve Terbiye Kurulunun 01/11/2021 tarihli ve 45 sayılı Kararı ile onaylanan ve ekte gönderilen haftalık ders çizelgesinin uygulanacağı konusunda ilinizde faaliyet gösteren özel okulların bilgilendirilmesi hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
* Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler ve seçmeli dersler bölümleri yer almaktadır. Ortak dersler ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
* Seçmeli derslerin kaç kez alınabileceği, dersin adının yanındaki parantez içinde belirtilmiştir.
* Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin seçmeli dersler bölümünde Sosyal Etkinlik dersi (1) (2) şeklinde yer almaktadır. Öğrenciler, bu dersi ya "1" ya da "2" ders saati olarak seçeceklerdir.
* Türk dili ve edebiyatı, seçmeli Türk dili ve edebiyatı; tarih ve seçmeli tarih gibi derslerin değerlendirmeleri ayrı ayrı yapılır. Bu dersler, farklı öğretmenler tarafından okutulabileceği gibi aynı öğretmen tarafından da okutulabilir.
* Bilgi kuramı ve sosyal etkinlik dersleri notla değerlendirilmez.
* Seçmeli dersler öğrencinin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir.
* Birinci ve ikinci yabancı dil derslerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile öğretiminin yapılması kabul edilen yabancı diller okutulacaktır. Ortak ve seçmeli dersler grubunda yer alan birinci ve ikinci yabancı dil dersleri birbirinden farklı olmak zorundadır.
* Seçmeli derslerde gruplar oluşturulurken Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre işlem yapılır.
* Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının bir üstü olan programın uygulanması esastır.
* Farklı sınıf seviyelerinde seçilen aynı derslerde öğrencilerin birlikte eğitim almaları sağlanabilir.
* Öğrenciler ilgi, istek ve okulun imkânları doğrultusunda “beden eğitimi ve spor/görsel sanatlar/müzik”, “görsel sanatlar/müzik”, “beden eğitimi ve spor/görsel sanatlar” veya “beden eğitimi ve spor/müzik” derslerinden sadece birini, Sosyal bilimler liselerinin hazırlık sınıfında ise söz konusunu derslerden farklı iki dersi seçer. Öğrenciler bu derslerden alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilirler.
* Ders saatlerinin mevcut öğretim programlarında belirtilen ders saatinden az veya fazla olması hâlinde derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak mevcut programlar doğrultusunda zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır.
* Öğretim programı olmayan seçmeli derslerde -varsa- ilgili derslere ait öğretim programlarının amaç ve açıklamaları da dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak programlar uygulanır.
* Ortaöğretim kurumlarının tamamında yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak ders “Türk dili ve edebiyatı” dersidir. Bu dersin yanında; Güzel sanatlar lisesi müzik alanlarında:
- “Batı müziği teori ve uygulaması (Müzik)”, “Türk halk müziği teori ve uygulaması (Türk halk müziği)”, “ Türk sanat müziği teori ve uygulaması (Türk sanat müziği)” Güzel sanatlar lisesi görsel sanatlar bölümünde “desen”,
- Spor lisesinde 9. sınıflarda “temel spor eğitimi”, 10, 11 ve 12. sınıflarda “bireysel sporlar”, yıl sonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak derslerdir.
* Güzel sanatlar liseleri ile spor liselerinde haftalık ders çizelgesine ağırlık verilmek kaydıyla bireysel ve grup derslerinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik’in ilgili hükümleri doğrultusunda yapılacak derslerin süresi, öğrenci ihtiyaçlarına göre belirlenir ve okulda yapılan çeşitli aktiviteleri içermez.
* “Piyano”, “bağlama”, “çalgı”, “bireysel ses eğitimi” ve “bireysel sporlar” dersleri öğrencinin öğretmen ile bire bir (en az 2 veya 3 öğrenci) yaptığı derslerdir. Ancak ilgili dersler yeterli öğretmen olmaması durumunda, grup olarak da yapılabilir. Çalgı Eğitimi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilen çalgıların “[bağlama, kaval, tar, kemane, yaylı sazları (kemança, Karadeniz kemençesi, kemane)] (THM), [tambur, ney, klasik kemençe, ut, kanun, keman, klarnet] (TSM), [gitar, flüt, bağlama, tambur, keman, viyola, çello, kontrbas, ney, ut, klasik kemençe, kanun, klarnet, kaval, vurmalı çalgılar, tar, kemane, yaylı sazlar (kemança, Karadeniz kemençesi, kemane)] (müzik)” eğitimi yapılacaktır.
ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA OKUTULACAK DERSLERDE UYGULANACAK ÖĞRETİM PROGRAMLARI
Türk Dili ve Edebiyatı dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 39 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 18 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Tarih dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 36 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programları uygulanır.
Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 38 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programları uygulanır.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 37 sayılı Kararları ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 45 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Coğrafya dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 26 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Hazırlık Sınıfı Matematik dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 22.06.2016 tarih ve 36 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Matematik dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 32 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır. (Anadolu liseleri ve hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liselerinin 11 ve 12. sınıflarında seçmeli matematik dersini seçen öğrenciler temel matematik dersini seçemez.)
Fen Lisesi Matematik dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 33 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Fizik dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 28 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Fen Lisesi Fizik dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 29 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Kimya dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 30 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Fen Lisesi Kimya dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 31 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Biyoloji dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 34 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Fen Lisesi Biyoloji dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 35 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Felsefe dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 27 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Beden Eğitimi ve Spor dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 24 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Görsel Sanatlar dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 25 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Müzik dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 22 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 43 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Yabancı Dil;
İngilizce (9-12. Sınıf) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 40 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
İngilizce (Hazırlık-12. sınıf) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 29.07.2016 tarih ve 53 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Almanca (9-12. Sınıf) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 41 sayılı Kararı ile dersi öğretim programı uygulanır.
Fransızca (9-12. Sınıf) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 42 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Arapça (9-12. Sınıf) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 31.05.2017 tarih ve 60 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
İkinci Yabancı Dil;
Almanca dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 41 sayılı Kararı ile dersi öğretim programı uygulanır.
Arapça dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 31.05.2017 tarih ve 60 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Farsça dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 01.11.2017 tarih ve 151 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Fransızca dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 42 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
İngilizce dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 40 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Korece dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 01.11.2017 tarih ve 152 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Urduca dersinde; Öğretim programı hazırlık çalışmaları sonuçlandırıldığında duyurulacaktır.
Osmanlı Türkçesi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 29.07.2016 tarih ve 54 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Peygamberimizin Hayatı dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 19 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1-2) dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 19.01.2018 tarih ve 20 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
İslam Bilim Tarihi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulunun 05.07.2017 tarih ve 66 sayılı Kararı ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Bilgisayar Bilimi dersinde; Talim ve Terbiye Kurulu’nun 19.01.2018 tarih ve 23 sayılı karar ile kabul edilen öğretim programı uygulanır.
Yabancı Diller Edebiyatı derslerinde; Zümre öğretmenler kurulunca oluşturulacak ders içerikleri ve öğretim etkinliklerine göre hazırlanacak program uygulanır. (Alman, Arap, Çin, Fars, Fransız, İngiliz, İtalyan, İspanyol, Japon, Kore, Rus ve Urduca Edebiyatı dersinden biri seçilecektir.)
Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi’nin Uygulanmasıyla İlgili Açıklamalar
(1) Haftalık ders çizelgelerinde “Ortak Dersler”, “Meslek Dersleri” ve “Seçmeli Dersler” bölümleri yer almaktadır. Ortak Dersler, tüm ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
(2) “Türk Dili ve Edebiyatı” ve “Kur’an-ı Kerim” dersleri, yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak derslerdir.
(3) Anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler; “Beden Eğitimi”, “Görsel Sanatlar” ve “Müzik” derslerinden sadece birini seçerler. Görsel Sanatlar dersinde Hüsn-i Hat, Ebru, Tezhip; Müzik dersinde Dinî Musiki programları uygulanabilir. Öğrenciler bu derslerden, alt sınıfta seçtikleri bir dersi, üst sınıflarda değiştirebilir.
(4) Kur’an-ı Kerim dersinin hedeflenen kazanımlara ulaşılabilmesi için, mevcudu 25’i geçen sınıflar iki gruba ayrılabilir. Grupların eşit sayıda öğrenciden oluşturulmasına dikkat edilir. Her gruptan eğitim öğretim yılı boyunca farklı bir öğretmen sorumlu olur, gruplardan sorumlu öğretmenler, kendisine verilen grupla eğitim öğretimi gerçekleştirir.
(5) Seçmeli dersler, öğrencinin ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumları ve hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenir.
(6) Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler.
(7) Ders saatlerinin ilgili derslere ait öğretim programlarında öngörülen ders saatlerinden az veya fazla olması hâlinde bu derslerin mevcut öğretim programlarının amaç, kazanım ve açıklamaları dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca planlama yapılarak mevcut öğretim programları uygulanır.
(8) Anadolu imam hatip liselerinde;
(a) “İmam Hatip Programı”, “Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi” ve “Yabancı Dil Hazırlık Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler sadece (A) grubundaki seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.
(b) “İlahiyat Odaklı Hafızlık Programı/Projesi”, “Sanat ve Spor Programı/Projesi”, “Fen ve Teknoloji Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler ise (A) ve (B) grubundaki seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.
(9) “Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;
(a) Kur’an-ı Kerim dersini 11. sınıfta “3” saat,
(b) Arapça dersini 10. sınıfta “2” saat,
(c) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2“ saat,
(d) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(e) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.
(10) “Fen ve Sosyal Bilimler Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 9. sınıftan itibaren Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinde fen liseleri için hazırlanan öğretim programları ve ders kitapları okutulabilir.
(11) “Geleneksel ve Çağdaş Görsel Sanatlar veya Musiki Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;
(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9. sınıfta “4”; 10, 11 ve 12. sınıflarda “3” saat,
(b) Birinci Yabancı Dil dersini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(c) Matematik dersini 9. sınıfta "5"; 10. sınıfta "5" saat,
(d) Arapça dersini 9. sınıfta "3"; 10. sınıfta "2",
(e) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2”,
(f) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(g) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.
Bu okullarda okuyan öğrenciler;
(h) 9. sınıfta "6" saat; 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(i) 11. sınıfta "18" saat; 12. sınıfta "20" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.
(12) “Musiki Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde “Çalgı Eğitimi” dersinde bağlama, kaval, tar, kemane, ud ve kanun çalgılarından birisi seçilir.
(13) “Spor Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;
(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9. sınıfta “4”; 10, 11 ve 12. sınıflarda “3” saat,
(b) Birinci Yabancı Dil dersini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(c) Matematik dersini 9. sınıfta "5"; 10. sınıfta "5" saat,
(d) Arapça dersini 9. sınıfta "3"; 10. sınıfta "2",
(e) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2”,
(f) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(g) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.
Bu okullarda okuyan öğrenciler;
(h) 9. sınıfta "6" saat; 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(i) 11. sınıfta "18" saat; 12. sınıfta "20" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.
(14) “Spor Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde 10. sınıftan itibaren her sınıf düzeyinde iki branş seçilir. Spor uygulamaları dersinde sınıf birleştirmesi yapılamaz. Bu derste okul ve çevre imkânlarına bağlı olarak belirlenen branşlardan (bireysel ya da takım sporları) en az bir okul takımı oluşturulur. Tüm öğrencilerin takım çalışmalarına katılımı sağlanır. Takım çalışmalarının planlaması okul zümre öğretmenler kurulunca yapılır.
(a) Takım sporları; basketbol, voleybol, futbol ve hentbol alanlarında oluşturulur.
(b) Bireysel sporlar ise halter, yüzme, güreş, kayak, tenis, masa tenisi, badminton, oryantiring, eskrim, bisiklet, okçuluk, judo, karate, boks ve tekvando alanlarından seçilir.
(15) “İlahiyat Odaklı Hafızlık Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;
(a) Kur'an-ı Kerim dersini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(b) Matematik dersini 10. sınıfta “5” saat,
(c) Birinci Yabancı Dil dersini 9. sınıfta "4"; 10, 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(d) Beden Eğitimi/Görsel Sanatlar/Müzik derslerinden birisini 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "1" saat alır.
(e) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.
Bu okullarda okuyan öğrenciler;
(f) 9. sınıfta "5" saat, 10. sınıfta "4" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(g) 11. sınıfta "18" saat; 12. sınıfta "19" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.
(16) “Fen ve Teknoloji Programı/Projesi” uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;
(a) Kur'an-ı Kerim dersini hazırlık sınıfında “4”; 9. sınıfta “4”; 10. sınıfta “3”; 11 ve 12. sınıflarda "2" saat,
(b) İkinci Yabancı Dil dersini hazırlık sınıfında “4” saat,
(c) Arapça dersini 9 ve 10. sınıflarda “2” saat,
(d) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2“ saat,
(e) Beden Eğitimi/Görsel Sanatlar/Müzik derslerinden birisini hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda "1" saat alır.
(f) Dinler Tarihi dersini 12. sınıfta “1” saat alır.
(g) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.
Bu okullarda okuyan öğrenciler;
(h) Hazırlık sınıfında “4” saat”; 9. sınıfta "4" saat, 10. sınıfta "3" saat "B Grubu" seçmeli derslerden ders seçimi yapar.
(i) 11. sınıfta "19" saat; 12. sınıfta "21" saat “A Grubu” ve/veya “B Grubu” seçmeli derslerden ders seçimi yapabilir.
(17) (*) Çizelgede “Hazırlık Sınıfı” sütununda yer alan dersler, hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinin hazırlık sınıfı ders saatlerini ifade eder.
(18) (**) Hazırlık sınıfında “Arapça” dışında başka bir yabancı dilde öğretim yapan Anadolu imam hatip liselerinde “İkinci Yabancı Dil” dersi “Arapça” olarak okutulur.
(19) “Hazırlık Sınıfı” uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde hazırlıkta okutulan “Yabancı Dil”; 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda da “Birinci Yabancı Dil” olarak okutulur.
(20) “Arapça” ve “İngilizce” dışında dillerde hazırlık sınıfı uygulaması yapan Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler;
(a) “İkinci Yabancı Dil” dersi kapsamında 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda İngilizce dersini “2” saat zorunlu/seçmeli olarak alır.
(b) Kur’an-ı Kerim dersini 9. sınıfta “4”; 10, 11 ve 12. sınıflarda “3” saat,
(c) Arapça dersini 9. sınıfta “3”; 10. sınıfta “”2 saat,
(d) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2” saat,
(e) Dinler Tarihi dersini ise 12. sınıfta “1” saat alır.
(f) Osmanlı Türkçesi dersini zorunlu olarak almaz.
(21) (***) Bu derslerde, program geliştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar, Talim ve Terbiye Kurulunun 19.08.2020 tarihli ve 21 sayılı kararı ile uygulamaya konulan “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı (“Bilişim Teknolojileri Alanı”) Çerçeve Öğretim Programları” uygulanır.
(22) Haftalık ders çizelgesinde yer alan seçmeli derslerden, öğretim programı olmayan derslerde, program geliştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar zümre öğretmenler kurulu tarafından hazırlanacak programlar uygulanır.