Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı A101 Aktüel Ürünler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BİM 5 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Pedagojik Formasyon Programına İlişkin Soru Önergesi (19 Ağustos 2021)

23 Ekim 2018 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ''2023 Eğitim Vizyonu'' belgesi kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bu belgede ''Sertifikaya dayalı ''Pedagojik Formasyon'' uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde ''Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'' açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulamaya başlayacaktır.'' ifadeleri yer almıştır.

Milli Eğitim Eski Bakanı Ziya Selçuk, 9 Temmuz 2020 tarihinde, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, Tabii Mobil Uygulaması'nın tanıtımında yaptığı konuşmada pedagojik formasyon ile ilgili olarak, ''Kim öğretmenlik sınavını kazanırsa ona biz bunu ücretsiz olarak vereceğiz. Dolayısıyla hiç kimsenin yüklü miktarda ödemeler yaparak formasyon almasına gerek yok. Siz sınavı kazanın biz size ücretsiz vereceğiz. Elinde belgesi olanların hak kaybı da olmayacak.'' açıklamasında bulunmuştur.

Talim Terbiye Kurulu 29.06.2020 tarihli ve 12 sayılı kurul kararı ile yapılan değişiklikle önceden sertifikaya dayalı pedagojik formasyon eğitimi ''Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'' şekline dönüştürülmüş ve 1 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon sertifika programını tamamlayanların kazanılmış hakları saklı tutulmuştur. Öğretmenler Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nı bitirme şartı getirilmiştir.

''2023 Eğitim Vizyonu'' ve Milli Eğitim Eski Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları ile Talim ve Terbiye Kurulu Kararı birbirleriyle çelişmektedir.

1- Eski Bakan Ziya Selçuk'un söz ettiği, Pedagojik formasyon şartının kaldırılıp ''önce atama sonra hizmetiçi formasyon eğitimi'' planı uygulanacak mıdır? Uygulanacak ise bu plan ne zaman hayata geçirilecektir?

2- Pedagojik formasyon konusunda 2020 ve 2021 KPSS mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?

3- 2020 KPSS puanı ile ilk 20 bin kontenjanına girmiş ancak bir formasyonu olmadığı için mülakata çağrılmayan adayların mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?

4- Birçok öğretmenlik bölümünde boş olan kontenjanlar için mülakata çağrılan adayların, sıralamada oldukları halde ''2. öncelik sırasında'' görünmelerinin nedeni nedir? Bu adaylar için bir düzenleme yapılacak mıdır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-49350s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.