Öne Çıkanlar Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı 2024 Yılı Temmuz Ayı Oğlak Burcu Sağlık Yorumu ekonomik kriz BİM 5 Eylül 2023 Aktüel Ürünler BİM 1 Kasım 2022 Aktüel Ürünler

PİKTES 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Dönemi Telafi Eğitimi Uygulama Kılavuzu

Bu kılavuz Yaz Dönemi Telafi Eğitimine yönelik usul ve esasların açıklanması amacıyla, Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hazırlanmıştır. Yayın içeriğinden yalnız “Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi” Merkez Yönetim Ofisisorumlu olup yayın hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

1- GENEL ESASLAR

1.1. Bu kılavuz, Millî Eğitim Bakanlığı Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında okul dışında olan veya zorunlu öğrenim çağında olup çeşitli sebeplerle eğitimine ara vermiş 9-18 yaş aralığındaki yabancı uyruklu (Afganistan, Filistin, Irak, Somali, Suriye ve Yemen) çocukların eğitim sistemimize dâhil edilmesi amacıyla düzenlenen Yaz Dönemi Telafi Eğitim Programı dâhilinde yabancı uyruklu öğrencilerin akademik eksikliklerini tamamlamak üzere açılacak eğitimin usul ve esaslarını içermektedir.

1.2. Yaz Dönemi Telafi Eğitimi, okullarda/kurumlarda bu kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak açılır. Öngörülemeyen durumlarda veya ihtiyaç duyulması halinde kılavuzda belirtilen esaslar, ilgili mevzuat hükümlerine göre Bakanlık tarafından değiştirilebilir.

1.3. Yaz Dönemi Telafi Eğitimi proje kapsamındaki 29 ilde (Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Yalova) açılacaktır.

1.4. Yaz Dönemi Telafi Eğitimine; alan taraması ekipleri tarafından tespit edilen zorunlu öğrenim çağında olup çeşitli sebeplerle eğitim hayatından uzak kalmış veya eğitime ara vermiş 9-18 yaş aralığındaki yabancı uyruklu çocuklar alınır.

1.5. Yaz Dönemi Telafi Eğitimlerinden yararlanacak yabancı uyruklu çocuklar, öğrenim durumları ve yaşlarına uygun öğretim programına alınır.

1.6. Yaz Dönemi Telafi Eğitimine katılacak çocukların eğitim merkezlerine taşıma işlemi gerçekleştirilir. Taşıma işleminin planlaması İl Koordinasyon Ekibi tarafından, ihalesi ise İl Millî Eğitim Müdürlüğünde bulunan ilgili şube tarafından yapılır ve Proje Merkez Yönetim Ofisine bildirilir.

1.7. Yaz Dönemi Telafi Eğitiminde görev alan her kademedeki personel, görevlerini zamanında ve etkin olarak yerine getirmekle yükümlüdür.

1.8. Bu kılavuz resmi olarak yayımlandığı tarihten itibaren uygulanır. Bu kılavuzda yer almayan hususlarda ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir.

2- YAZ DÖNEMİ TELAFİ EĞİTİMİNDE KULLANILACAK PROGRAMLAR VE VERİLECEK DERSLER

2.1.Yaz Dönemi Telafi Eğitimi faaliyeti kapsamında verilecek dersler; Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce, Arapça ve Rehberlik’tir. Ayrıca, seçmeli derslere de (Görsel Sanatlar, Müzik, Drama, Zekâ Oyunları, Oyun ve Fiziki Etkinlikler/Beden Eğitimi ve Spor) yer verilir.

2.2.Yabancı uyruklu çocukların fiziksel, zihinsel, bilişsel ve kişisel özelliklerini tanımaları ve okula uyum sağlayabilmeleri için geliştirilen rehberlik faaliyetleri, Yaz Dönemi Telafi Eğitiminin her seviyesinde uygulanır.

2.3.Yaz Dönemi Telafi Eğitimleri haftada 30 ders saati olacak şekilde, aşağıda belirtilen program saat ve içeriklerine uygun olarak gerçekleştirilir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PIKTES KOORDİNATÖRLÜĞÜ Türk Eğitim Sisteminde Çocuklar İçin Kapsayıcı Eğitimin Desteklenmesi Projesi

Tel: 0 312 223 87 51

Faks: 0 312 223 87 66

Web: http://piktes.gov.tr

E-Posta: [email protected]

Proje Yönetim Ofisi: Beştepe Mah. Yaşam Cad. No: 7/41 Yenimahalle/ANKARA

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.