Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı A101 Aktüel Ürünler Sağlık Bakanlığı BİM 5 Eylül 2023 Aktüel Ürünler BİM 1 Kasım 2022 Aktüel Ürünler

Tarım’da Ön Lisans Mezunlarına Lisans Tamamlama Hakkı Verilmelidir

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yaptırılmasına Dair Kanun Teklifi MHP İstanbul Milletvekili İsmail Aksu tarafından TBMM'ne 15 Ekim 2018 tarihinde sunulmuştu.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde ''2 yıl süreli eğitim veren yükseköğrenim kurumlarından (önlisans mezun olanlar, kamu kurumlarında ve özel sektörde çeşitli alanlarda istihdam edilebilmektedirler.

Ön lisans mezunu kapsamında işe girdikten sonra yada çeşitli nedenlerle üst öğrenim yapma imkanı bulamayanlardan bazıları için zaman içerisinde üst öğrenim tamamlama imkanı sunulmuştur.

Bu kapsamda 19 Kasım 2014 tarihli ve 6569 sayılı Kanunla, sağlık alanında ön lisans diploması alanlardan ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara kendi alanlarında, diğerlerine ise Yükseköğretim Kurulu'nun belirleyeceği, ebelik vede hemşirelik programları dışındaki alakalı alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılması imkanı tanınmıştır. 

Ayrıca 9 Mayıs 2018 tarihli ve 7141 sayılı Kanunla, ilahiyat önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılması imkanı getirilmiştir.

Kanun Teklifi gıda, tarım, orman ve hayvancılık alanında ön lisans eğitimi veren programlardan mezun durumda olanlardan isteyenlere, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.'' denilmiştir.

Ayrıca CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan da 12 Mart 2020 tarihinde bir soru önergesi verdi. Soru önergesinde ‘’bilindiği üzere sağlık ön lisans alanlarından mezun olanlara 19 Kasım 2014 tarih ve 6569 sayılı Kanun ile YÖK kanununa eklenen 69. Madde uyarınca Lisans Tamamlama Hakkı verilmiştir. Lisans tamamlama hakkı çoğu iş kollarında çözülmüştür.

Ancak, yıllardır tarım işyerlerinde çalışmalarına rağmen teknik hizmetler sınıfında görev yapan ön lisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı verilmemiştir. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi çalışma barışını da olumsuz etkilemektedir.

Bu bağlamda, ‘’gıda tarım ve hayvancılıkla ilgili ön lisans programlarını bitiren tüm teknikerlere alanlarında ‘’Lisans Tamamlama’’ hakkı verilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?’’ denilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları, Tarım Ziraat Teknikerleri  Tarım Lisans Tamamlama kanun teklifinin yasalaşması için tüm yetkililerden yardım bekliyor.

tarım

tarım

tarım

tarım önlisans mezunları
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Süleyman 4 yıl önce

Yıllardır her köye bir tarim danışmanı olacaktı ben daha hiç tarim danışmanı gelipte şunu böyle yetistirin yeva gubreyi suzaman ATIN diye kimse yok nerede danışmanlar

Avatar
Celal Şanlı 4 yıl önce

Teşekkürler

Avatar
Mehmet GÜZELTAL 4 yıl önce

Bu kanun maddesi tüm siyasi partilerece desteklenmesi laxım.

Avatar
Zafer 4 yıl önce

Sesimiz olduğunuz için teşekkürler

Avatar
Cihangir Şahin 4 yıl önce

Sayın büyüklerimizden ve devletimizin yetkili kurum ve organlarından beklentim şudur. Gerçekten yapılan uygulama hakka reva değildir. Veteriner sağlık teknikerini ziraat mühendisi yapacaksın, yıllarını ziraatın adan zeye kadar her şeyine vermiş ziraat teknikerini yapmayacaksın. Adil ve adaletli olduğu kanaatinde değilim

Avatar
Ahmet 4 yıl önce

kamumeb.net e çok teşekkür ederim.tarım teknikerlerin lisans tamamlamasını gündeme getirdiğiniz için ve sizden ricamız sürekli gündemde tutmanızdır.emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Avatar
Mağdur hayvansal tarım mezunu 4 yıl önce

Yıllardır hayvan besleme sahasındayız işi bilmeyen bir sürü insan nerelerde biz için bu bir hak ve verilmelidir fazlasıyla geri plana atılan kişilerin biz hayır anlamadığım sağlıkçıların yılların koşulsuz kabul edildiği bölümlere biZim hakkımızken hala hazırda başkalarına yararlanıyor umarım bi an önce hakkımız verilir

Avatar
Doğu-Batı 4 yıl önce

Yapacağım yorumda kesinlikle Veteriner Sağlık Teknikeri arkadaşlarımı hedef almıyorum. Şu anda kendilerine verilen haktan yararlanıyorlar ve Ziraat Fakultesine lisans tamamlama amaçlı girip okuyarak ZİRAAT MÜHENDİSİ olabiliyorlar. Ben ZİRAAT TEKNİSYENİ iken iki yıl daha okudum ZİRAAT TEKNİKERİ oldum; Ziraatçı olan benim Tarım Bakanlığı bünyesinde Ziraat kolunda çalışıyorum ama ne hikmetse VETERİNER SAĞLIK TEKNİKER'lerinin yararlandığı Lisans Tamamlamadan, ZİRAATÇI olan ben olduğum halde yararlanamıyorum. Bu ne yaman bir çelişkidir anlaması zor.