Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Koronavirüs BİM 15 Kasım 2024 Aktüel Ürünler

Yurt Dışı Tedavi Giderleri (21 Ekim 2021)

Genel Müdür V. Bakan a. Kemal KARAHAN imzalı resmi yazıda "Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonu Kararıyla yurt dışında görev yapan öğretmenlerin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi giderlerinin karşılanması hususunda oluşan tereddütlerin giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla taşra teşkilatımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 66'ncı maddesinin (b) bendinde; "60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan genel sağlık sigortalılarından; işverenleri tarafından Kurumca belirlenen usûle uygun olarak veya kamu idareleri için özel mevzuatlarında belirtilen usûle uygun olarak sürekli görevle yurt dışına gönderilenler ile bunların yurt dışında birlikte yaşadıkları bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlık hizmetleri yurt dışında sağlanır" denilmektedir.

Mezkûr Kanun'un 4. maddesinin 1. fıkrası (c) bendi kapsamında sigortalı olması nedeniyle genel sağlık sigortalısı sayılanların daimi olarak altı aydan daha fazla süre ile yurt dışında görevlendirilmeleri durumunda söz konusu kişiler, sağlık hizmetlerinin karşılanması hususunda sürekli görevle yurt dışında bulunanlar gibi değerlendirilir.

Geçici görevle (altı aya kadar süre ile) yurt dışına görevlendirilenlerin ise sadece kendisinin “acil hallerde” sağlık hizmetleri ödenir. Bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık giderleri ödenmez.

Aynı zamanda, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği'ne göre, sürekli görevle gönderilenler ile bunların yurt dışında birlikte yaşadıkları bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Kanun'un 63'üncü maddesinde sayılan sağlık hizmetleri acil hâl olup olmadığına bakılmaksızın, yurt dışında sağlanır. Aynı Kanun'un 64'üncü maddesinde ise kurumca finansman sağlanmayacak sağlık hizmetlerinin neler olduğunun açıklaması yer almaktadır.

Yukarıda yer alan açıklamalarla birlikte il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince söz konusu yurt dışı tedavi giderlerine ilişkin işlemlerin nasıl yapılması gerektiği aşağıda belirtilmiştir.

Öncelikle, yurt dışı tedavine ilişkin fatura görevli personel tarafından ödenir. Sonrasında tedavi evrakları; fatura, fiş, ödeme belgesi, reçete, sevk formu vb. belgeler ile onaylı Türkçe tercümelerinin 2 nüsha hâlinde (1 asıl, 1 suret) Eğitim Ateşeliği/Müşavirlik tarafından il millî eğitim müdürlüklerine gönderilmesi gerekmektedir.

İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilen yurt dışı tedavi belgeleri kurumların ilgili birimlerince incelenir ve eksik belgeler tamamlatılır.

SGK kurumunca tedavi faturasında ödenecek ve ödenmeyecek kısımların belirlenmesi amacıyla, ilgili belgeler İl/İlçe Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. (Faturada ödenmesi mümkün olmayan giderler için Bakanlığımızdan ödenek talep edilmeyecektir.) 

SGK tarafından ödenecek tedavi giderleri millî eğitim müdürlüklerinin hesaplarına aktarılır. 

Ardından , ödeme kapsamında olan tedavi giderlerinden, SGK ‘nın ödediği tutar üzerindeki fiyat ve kur farkları, Bakanlığımızdan MEBBİS üzerinden talep edilir. (Tedavi belgeleri, onaylı Türkçe çevirileri, döviz kuru belgesi, SGK ödeme yazısı vb. belgelerin sistem üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.) 

Tedavi giderlerinde kur hesaplaması; faturanın ödendiği tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak Türk Lirası üzerinden yapılır.

SGK ve Bakanlığımızca gönderilen tedavi giderleri söz konusu personele ödenmek üzere işlemleri yapılır.

Tedavi giderleri ait olduğu malî yıl içerisinde ve yıl sonu beklenmeden tedavi bitiminde talep edilecektir. 

Yurt dışında görevli olanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin görev yeri dışındaki (görev yapılan şehir veya bölge dışındaki) tedavi giderleri (yıllık izin veya özel nedenlerle bölge dışında olma hâlleri dahil) karşılanmamaktadır.

Görev yapılan şehirdeki doktor veya sağlık kuruluşundan bulunduğu yerde tedavi olunamadığına ilişkin sevk raporlarıyla aynı ülke içindeki başka bir yerdeki tedavi giderleri karşılanmaktadır. 

Üçüncü bir ülkede yapılan tedavi giderleri karşılanmaz.

Yurt dışında sürekli görevlendirilenler yurt dışında özel sağlık sigortası yaptırabilirler, bu sigorta bedelleri mevzuat gereği Bakanlığımızca karşılanmamaktadır. Aynı zamanda, Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen hususlara göre ödeme işlemleri yapılacaktır.

Sağlık Bakanlığınca her yıl yayınlanan Aşı Takviminde yer alan çocuk aşı bedelleri karşılanmaktadır. 

Diş tedavileri sırasında; altın, platin, paladyum+platin, irrudyum+platin, iropal gibi kıymetli madenler ile argenco 23, bego gold EWL ve polliag-M gibi bileşiminde kıymetli maden bulunan maddelerin bedelleri ödenmez.

Kemik içi implantların bedelleri ödenmez.Ancak, SUT 2.4.1 maddesinde yer alan özel hallerde implant ücretlerinin belirli bir kısmı karşılanabilir.

Gözlük çerçeveleri bedelleri 3 yılda bir, Türkiye rayicinin iki katından %20 katılım payı düşülerek ödenir.

Gözlük cam bedelleri SUT eki Ek3/D listesinde yer alan tutarların iki katından %20 katılım payı düşülerek ödenir. Cam bedellerinin süresinden önce ödenebilmesi için 0,5 diyoptrilik değişme olması gerekmektedir. Hasta tarafından talep edilen farklı özelliklere sahip camlar arasında oluşacak fark ücreti kişi tarafından karşılanır.

Yurt dışında görevlendirilenlerin ölümü hâlinde cenaze nakil giderleri ödenir, yakınlarının yol/uçak masrafı karşılanmaz.

Bu kapsamda; ilgili mevzuat hükümleri ve yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, yurt dışı tedavi giderlerinin ödeme işlemlerinin yapılması ve kamu kaynaklarının etkili, verimli kullanılması bakımından azami düzeyde dikkat gösterilmesi hususunda, bilgilerini ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.