Öne Çıkanlar Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığı Hakmar Express öğrenci enflasyon

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8859)

Ekli “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Karar, tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkıda bulunulması, verim ve kalitenin arttırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin arttırılması amacıyla hazırlanmış olup 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsar.

Bitkisel üretimin desteklenmesi

MADDE 2- (1) Bitkisel üretimin desteklenmesi kapsamında yer alan desteklemelerden yararlanmak için ilgili üretim yılında Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) tarafından belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı olma şartı aranır.

(2) Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alınmıştır.

(3) Planlama kapsamındaki ürünler Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ve ekli listede yer alan tarım havzalarında desteklenir.

(4) Destek katsayı değeri ve destekleme tutarının hesaplanması:

a) 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL’dir.

b) Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri ile destek katsayısının çarpımı sonucu elde edilir.

(5) Temel destek:

a) İlgili üretim yılında planlama kapsamına alınan ürünler için ekli listede yer alan tarım havzalarında, planlama kapsamına alınmayan ürünler için ise tüm havzalarda Tablo 1'e belirtilen kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden temel destek ödenir. Tablo 1’de isimleri yer almayan ürünler diğer ürünler olarak değerlendirilir.

Tablo 1: Temel destek kategorileri, ürünleri ve destek katsayıları
Sıra
No
Kategoriler Ürünler Destek
Katsayısı
1 1. Kategori Aspir, Mercimek, Mısır (dane), Nohut, Patates, Soğan (kuru), Birinci grup yem bitkileri, Diğer ürünler 1,0
2 2. Kategori Arpa, Buğday, Çavdar, Tritikale, Yulaf, İkinci grup yem bitkileri 1,3
3 3. Kategori Ayçiçeği (yağlık), Fındık, Kolza (kanola), Fasulye (kuru), Soya, Çay 1,5
4 4. Kategori Çeltik, Pamuk (kütlü) 2,25

b) Nadas alanlarına 0,30 destek katsayısı ile destek katsayı değerinin çarpımı sonucu hesaplanan tutar üzerinden temel destek ödenir.

c) Birinci grup yem bitkileri fiğ, burçak, mürdümük, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, yem baklası, üçgül, İtalyan çimi, yulaf (yeşil ot), çavdar (yeşil ot) ve tritikale (yeşil ot) ile bu ürünlerden yapılan silajları, ikinci grup yem bitkileri ise yonca, korunga, yapay çayır mera, silajlık mısır, silajlık soya, sorgum otu, sudan otu ve sorgum-sudan otu melezi ürünlerini kapsar.

(6) Planlı üretim desteği:

a) İlgili üretim yılında planlama kapsamına alınan ürünleri ekli listede yer alan tarım havzalarında üreten çiftçilere, Tablo 2’de belirtilen kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden planlı üretim desteği ödenir.

Tablo 2: Planlı üretim desteği kategorileri, ürünleri ve destek katsayıları
Sıra
No
Kategoriler Ürünler Destek
Katsayısı
1 1. Kategori Aspir, Mercimek, Mısır (dane), Nohut, Patates, Soğan (kuru), Birinci grup yem bitkileri 1,0
2 2. Kategori Arpa, Buğday, İkinci grup yem bitkileri 1,3
3 3. Kategori Ayçiçeği (yağlık), Kolza (kanola), Fasulye (kuru), Soya 1,5
4 4. Kategori Pamuk (kütlü) 2,25

b) Kütlü pamuk için yurt içinde üretilip sertifıkalandırılan tohum kullanma şartı aranır.

c) Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli illerinde yem bitkisi üreten çiftçilere Tablo 2’de ürünün bulunduğu kategoriye karşılık gelen destek katsayısının %50’si kadar ilave planlı üretim desteği ödenir.

ç) Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında Tablo 3’te belirtilen ürünleri üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenir.

Tablo 3: Yeraltı su kısıtı desteği kategorileri, ürünleri ve destek katsayıları
Sıra
No
Kategoriler Ürünler Destek
Katsayısı
1 1. Kategori Aspir, Fiğ, Mercimek, Nohut, Yem bezelyesi 0,8
2 2. Kategori Arpa, Buğday 1,4
3 3. Kategori Ayçiçeği (yağlık)

(7) Üretimi geliştirme destekleri:

a) Sertifikalı tohum kullanım desteği: İlgili üretim yılında çavdar, çeltik, susam, tritikale, yer fıstığı ve yulaf tüm havzalarda, planlama kapsamına alınan ve Tablo 4’te yer alan ürünler ise ekli listede bulunan tarım havzalarında desteklenir. Yurt içinde üretilip sertifıkalandırılan tohumu kullanarak ekim/dikim yapan çiftçilere Tablo 4’te belirtilen destek katsayısına göre hesaplanan tutar üzerinden destek ödenir.

Tablo 4: Sertifikalı tohum kullanım desteği ürünleri ve destek katsayıları
Sıra
No
Ürünler Destek
Katsayısı
1 Arpa, Buğday, Çavdar, Çeltik, Fasulye (kuru), Tritikale, Yulaf 0,5
2 Aspir, Kolza (kanola), Susam 0,2
3 Korunga, Soya, Yer fıstığı, Yonca 0,6
4 Fiğ, Mercimek, Nohut, Yem bezelyesi 0,4
5 Patates 2,2

1) İlgili üretim yılında, ekli listede yer alan tarım havzalarında, kamu araştırma enstitüleri ve üniversiteler tarafından Tablo 5'te belirtilen ürünlerin yurt içinde ıslah edilerek tescil edilen çeşitlerinin yurt içinde üretilip sertifıkalandırılan tohumunu kullanarak ekim/dikim yapan çiftçilere Tablo 5’te belirtilen destek katsayısına göre hesaplanan tutar üzerinden destek ödenir.

Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240829-1.pdf linkinden ulaşabilirsiniz..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.