Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Biz artık dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmaya aday olan bir ülkeyiz' dediğimiz zaman kimsenin bundan şüphesi olmasın. İçinde bulunduğumuz konjonktür, bazı sorunları ortaya çıkarıyor. Hepimiz biliyoruz, pandemi süreci dünya ekonomilerini olumsuz etkiledi. Öyle manzaralar gördük ki hepimizin hafızasında, sokaklarda, hastane koridorlarında hatta hastane önlerinde ölen insanların görüntüsünü izledik televizyonlarda. Türkiye, bunları yaşamadı. Türkiye, sağlık alanında da büyük bir devrimi gerçekleştirdi ve halkının tamamının sağlık sigortasını devletin karşıladığı bir sosyal devlet olduğunu dosta da düşmana da gösterdi.
Enflasyon farkını, kamu çalışanlarına aktardık. Türkiye sosyal devlet olmanın gereğini her alanda yerine getirdi. Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptığımız artış çok önemlidir. Bu üretim sürecinde işçi ve işverenin birlikte sorumluluk almasının da, aldığının da bir gereğini ortaya koymaktadır. Yani işveren de asgari ücretin dışında diğer ücret türlerini de kendiliğinden kademelendirmiştir. Daha üst ücret alanları da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemiştir.
Unutmayalım Türkiye'nin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunların büyük çoğunluğu, dünyada meydana gelen negatif olayların, pandeminin getirdiği maliyetlerin bize yansımasıdır.
Bütün bu süreçte Türkiye 2021 yılını yüzde 11 büyüyerek gerçekleştirmiştir. Bunu Türkiye'nin üretim gücüyle, Gaziantep gibi şehirlerimizin üretimin gücüyle üretim enerjisiyle gerçekleştirmiştir. Kimse endişe etmesin Türkiye büyümeye devam edecek. Evet enflasyon var, özellikle enerji kaynaklarında doğal gaz, petrol gibi ithal ettiğimiz enerji kaynakları gibi dışardan yansıyan sorunlar var. Ama Türkiye bunları normalleştirecek tedbirleri, ekonomi politikalarıyla yeni ekonomik modeliyle ortaya koymuştur. Önümüzdeki dönem enflasyonun aşama aşama düşeceğini hepimiz göreceğiz. Enflasyonu aşmada, dünyadaki ekonomik krizinden Türkiye'ye yansıyan negatif etkilerin meydana getirdiği tahribatları da ortadan kaldırmamızın yolu büyümedir. Büyüme, istihdam, yatırım, bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesidir.'' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Vatandaşımızın en önemli sıkıntı ve şikayetinin hayat pahalılığı olduğunu biliyoruz. Hayat pahalılığının önüne geçmek, vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek boynumuzun borcudur." demişti.
AK Parti'nin MYK Toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, asgari ücrette ara zamla ilgili ''Bu tip çalışmalar hangi takvimle, zeminle gerçekleşir ilgili bakanlığın yapacağı açıklama. Prensip olarak şunu söyleyeyim çeşitli çalışan kesimlerin, emeklilerimizin korunması, kollanmasıyla ilgili stratejilerin geliştirilmesi gündemimizdedir. Uygun koşullar oluştuğu zaman bunları biz de açıklarız. Şundan herkes emin olsun çalışan kesim ve emeklilerimizin hayat koşullarıyla ilgili kapsamlı değerlendirme yapıyoruz. Uzun zamandır üzerinde çalışılan konu. Cumhur İttifakı olarak açıkladık zaten. Olgunlaştığı zaman açıklanacak. Kamuoyuna Cumhur ittifakına ortak irade olarak sunuldu. MYK'da bu ve benzeri konularda değerlendirme yaptılar. Ortaya koyulan sorulara cevaplar arkadaşlarımız tarafından olgunlaştırıldı.'' dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda asgari ücret konusunda ''Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması, önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık’tır.'' dedi ve noktayı koydu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Bizim iktisat metodolojisinde üzerinde durduğumuz bir şey vardır. Aynı anda iki olay olduğunda, bunlar arasındaki ilişkin nedensel, tesadüfi, konjonktürel ilişki olabilir. İşsizlik maaşına başvurulardaki artış şu andaki konjonktür kaynaklı olabilir. Yani asgari ücretin artışıyla ilgisi yok. Her asgari ücret döneminde işsizlik bir süre artıyor, sonra tekrar istihdam aynı seviyeye geliyor. Asgari ücret artışı işsizliğe yol açar tezi de Nobel Ekonomi Ödülünü alan David Cardin’in tezi ile yanlışlandı. İstihdamı olumsuz etkileyen faktörler farklı konjonktürel faktörler, dünya ekonomisindeki, teknolojideki değişim filan etki ediyor. Mevcut durumda, hem yasal hem içinde bulunduğumuz iktisadi süreç içerisinde yapılan reel olarak asgari ücretteki artış önemli bir orandır. Bunu kısa sürede şu ayda veya bu ayda değişmesini öngörmüyoruz.'' dedi.