Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Dönmez'den Elektrik ve Doğal Gaz Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ''Mevcut durum ve altyapı durumunu ele almak için bir araya geldik. Afet yönetimi çalışmalarımızı revize ettik. Son 20 yılda elektrikte kurulu gücü 3,5 kat artırdık. Bakanlık bünyesinde kriz yönetim merkezi kurduk. Fırsatları ve tehditleri değerlendirdik verimli bir toplantı oldu. Muhalefetini Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin, adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz.

Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan bu tarz bir siyasetin, önüne ne gelirse sürüklediğine, halkı kışkırtmaya yönelik attığı adımların sonuncusuna geçtiğimiz günlerde şahit olduk.

Elektrik üretiminde dışa bağımlılığımız yüzde 50. Burada asıl sorun elektrik üretim maliyetlerinin artması. Elektrik ve doğal gazda vatandaşa desteğimiz sürüyor. Enerji ürünlerine devletimizin,doğrudan ve dolaylı olarak vermiş olduğu desteklerin tutarı 165 milyar lira.

Elektrikte yüzde 50'lik desteğimiz devam ediyor. Doğal gazda ise bu destek yüzde 75'ler seviyesinde. 100 liralık elektrik maliyetinin 50 lirasını, doğal gazda ise 100 liralık maliyetin 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır.

Dünyada artan enerji maliyetlerinden vatandaşı korumak için önlemler aldık. Bu yıl elektrikte 1. kademede dar gelirli vatandaşları korumaya yönelik düzenlediğimiz indirimli tarifede yüzde 50 indirim, doğalgazda ise bu destek yüzde 75'ler seviyesinde. Bu süreçte enerji sektöründen de özellikle sürece daha fazla katkı sağlamalarını beklediğimiz ifade ettik. Sosyal destek kapsamındaki son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz. Toplam destek tutarı 6.4 milyar liraya ulaştı.

Bu kapsamda yararlanacak hane sayısı da 4 milyon haneye kadar çıkarıldı. 450 lira ile 1150 lira arasında yıllık bir doğalgaz desteği sağlanacak. Yine küçük ölçekli işletmelerden ve STK'lardan gelen önerileri değerlendiriyoruz. Kim ne derse desin biz her zaman doğruları söyleyeceğiz.'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce yaptığı açıklamada ''Bu yıl elektrikte birinci kademede yaklaşık yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75'lik devlet desteği devam etmektedir. Örneğin, 100 liralık elektrik faturasının 50 lirası, doğal gazda ise 100 liralık faturanın 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır.

Son 20 yılda elektrikteki toplam kurulu gücümüzü 3,5 kat artırarak 100 bin megavat seviyesine ulaştık.

Vatandaşlarımıza yansıyacak bedelin minimumda kalması için de destek mekanizmalarını hayata geçirdik. 2021'de elektrik ve doğal gaz faturalarında 100 milyar liralık destekte bulunduk. Bu destek hane başı yaklaşık yıllık 5 bin liradır. Ayrıca akaryakıtta 65 milyar liralık bir ÖTV desteğini de hükümetimiz sağladı. Bu yıl elektrikte birinci kademede yaklaşık yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75'lik devlet desteği devam etmektedir. Örneğin, 100 liralık elektrik faturasının 50 lirası, doğal gazda ise 100 liralık faturanın 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır.

Isınma yardımı alan hanelere destekler genişletilerek doğal gaz da dahil edilmiştir. Yaklaşık 3 milyar liralık doğal gaz desteğinden 4 milyon hane yararlanacak. Hane başı yıllık doğal gaz destek miktarı ise 450 ila 1150 lira arasında olacak. Türkiye'nin 81 şehrine doğal gaz götürdük. Türkiye'yi nükleer enerjiyle buluşturmak için gün sayıyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerjide toplam kurulu gücümüzü yüzde 65'e çıkardık.

Ne zaman bir adım atılsa bu konuda muhalefetin ortaya koyduğu siyaset tarzı Türkiye'nin yerli ve milli politikalara olduğu kadar yerli ve milli siyasetçilere de ne kadar ihtiyacı olduğunu ortaya koymaktadır.

Enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynak oranını artırmaya yönelik attığımız her adımı, nükleer, termik, hidroelektrik, rüzgar ve jeotermal santrallerinde engellemeye çalışarak bir nevi ülkemizi karanlığa ve dışa bağımlılığa iten zihniyet, son günlerde vatandaşlarımızı da kışkırtarak bu hizmetlerin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmak istemektedir. Bu sektörlerde binlerce insan çalışmakta ve bu kardeşlerimizin ekmeğiyle oynamaktadırlar. Elektrikte daha önce yapılan 150 kilovatsaatlik düzenleme, gelen öneriler üzerine 210 kilovatsaate yükseltilmişti. Bunun yanı sıra küçük ölçekli ticari işletmelerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler de değerlendirilmektedir. Bilinmelidir ki küresel emtia ve enerji fiyatları enerjide dışa bağımlı ülkeleri doğrudan etkilemektedir. Fakat hükümetimiz özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın yükünü hafifletecek politikalara devam edecektir.'' dedi.

COVID-19 testinin pozitif çıkması sonucu karantinada olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın test sonucu negatife döndü ve işinin başına geri döndü ve önemli açıklamalarda bulundu.

Elektrik ve doğal gaz konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Muhalefetin maalesef özellikle elektrik ve doğal gaz konusundaki spekülatif gayretlerini boşa çıkarmak gerekiyor. Muhalefetin anlattığı, yaygarasını kopardığı gibi bir durum söz konusu değil.

Batı'da şu an elektrik fiyatları, doğal gaz fiyatları nerelerde... Biz şu anda vatandaşımızı çok daha rahatlatabilmek için elimizden gelen her türlü gayreti yaptık. Her türlü indirimi uyguladık, uygulamaya da devam ediyoruz. Vatandaşı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Her türlü indirimi yaptık, yapmaya devam edeceğiz.'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Anadolu Yayıncılar Derneğince düzenlenen "Anadolu Soruyor" programına katılarak canlı yayında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Bazı STK'ler ile küçük işletmelerin, esnafın dile getirdiği sıkıntıların nasıl hafifletilebileceğiyle alakalı elektrik dağıtım firmalarıyla görüşmeler bugün de devam ediyor. Kabineye kadar da bununla ilgili çalışmalar olacak. Bunu önümüzdeki hafta yapılacak ilk kabinede değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanımızın onayıyla da bir somut karar çıkacaktır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.