Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı A101 Aktüel Ürünler öğretmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Girişimci Destek Programı Detayları

10 Mayıs 2024 tarihinde Düzenlenen KOBİ Ödülleri Töreni'ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı konusunda ''Yeni kurguladığımız Girişimcilik Destek Programı ile, ülkemizin stratejik hedefleriyle uyumlu sektörlerde katma değer ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeline sahip girişimlerimize 2 milyon liraya varan finansman imkanı sunuyoruz. Girişimcilerimizin fikirden ürüne, üründen pazara giden yolculuklarını kısaltacak bu program ile; kabuğundaki inci misali Anadolu'nun dört bir yanında saklı cevherlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Program kapsamında girişimcilerimizin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitini artırımlı uygulayacağımızı özellikle ifade etmek isterim.

2023 yılında ihracatımız deprem felaketine rağmen 255,8 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Ekonomimiz 14 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Millî gelirimizi 1 trilyon 118 milyar dolar düzeyine çıkardık.  İstihdam, 32,4 milyon kişi ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek düzeyine ulaştı. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan, istihdamın yüzde 70,6’sını sağlayan, Ar-Ge harcamalarımızın yüzde 28,8’ini, ihracatımızın yüzde 31,6’sını gerçekleştiren KOBİ’lerimiz; bu başarının mimarıdır, sahipleridir. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkarırken beraber yürüdüğümüz yol arkadaşlarımızdır.

Kurulduğu 1990’dan 2002’ye kadar yani 12 yılda sadece 4 bin işletmeye bugünkü değerlerle 1,2 milyar lira destek veren KOSGEB’in 2002’den bugüne kadar 1,3 milyon KOBİ’mize 180 milyar lira destek vermesini sağladık. Özel sektör, sivil toplum kuruluşu ve üniversite iş birlikleriyle açtığımız 27 Teknoloji Geliştirme Merkeziyle 352 teknoloji girişimcisinin fikirlerinin hayata geçirilmesi yolculuğunda yanlarında olduk. Sanayimizin, girişimlerimizin ve KOBİ’lerimizin yeşil dönüşümü için Dünya Bankası ile iş birliğinde, ülkemizin yeşil dönüşümdeki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışması ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesini’ başlattık. Program kapsamında KOSGEB’e ayrılan 250 milyon dolarlık finansmanla; KOBİ'lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik yeşil dönüşüm planlarını gerçekleştirmeleri için destek olduk. KOBİ’lerimizin kendi bünyelerinde güneş enerjisi sistemleri kurmaları için 14 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz. Enerji, su ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümüne yönelik yeşil dönüşüm projelerine ise 4 milyon liraya kadar katkı veriyoruz.

Bugüne dek program kapsamında 52 binden fazla işletmemize 16,8 milyar lira kaynak aktardık. Bölgenin ihyası ve inşası için yeni finansman kaynakları oluşturmaya devam edeceğiz. Bugün KOSGEB; girişimcilikten kapasite geliştirme ve küresel rekabete kadar farklı alanlarda etkin destek ve hizmetleriyle, sel, yangın ve depremler gibi acil durumlarda yaraları saran programlarıyla, KOBİ’lerimizin iyi ve kötü gününde her daim yanında. KOBİ’lerimizin hizmetinde, emrindedir. KOSGEB, ülkemizin kalkınma vizyonu ve küresel trendler doğrultusunda KOBİ’lerimizin değişen ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edecek.

Hem mevcut desteklerimizle hem de uluslararası fon kaynaklarıyla, işletmelerimizin teknoloji seviyesini, insan kaynağını, rekabet güçlerini ve verimliliklerini artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu vesileyle yeni kurguladığımız Girişimcilik Destek Programını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Program ile, ülkemizin stratejik hedefleriyle uyumlu sektörlerde katma değer ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeline sahip girişimlerimize 2 milyon liraya varan finansman imkanı sunucaz. Girişimcilerimizin fikirden ürüne, üründen pazara giden yolculuklarını kısaltacak bu program ile; kabuğundaki inci misali Anadolu'nun dört bir yanında saklı cevherlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Ayrıca program kapsamında girişimcilerimizin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitini artırımlı uygulayacağımızı özellikle ifade etmek isterim. Bugünden itibaren başvuruları almaya başlayacağımız programın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.'' dedi.

Girişimci Destek Programı

Programın Amacı

Ülkemizin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörler öncelikli olmak üzere yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlamaktır.

İş Kurma Desteği'ne başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği'ne ise yılın belirli dönemlerinde başvuru yapılabilecek. İlk dönem başvurular, 10 Mayıs-28 Haziran 2024'te alınacak.

Bu program kapsamında;

İş Kurma Desteğine KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler,

İş Geliştirme Desteğine NACE Rev. 2’ye göre

C-İmalat

61-Telekomünikasyon
62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
63-Bilgi hizmet faaliyetleri
72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir.

Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebillirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Destekleri’ni bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı.

Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor:

İş Kurma Desteği

İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.

İş Kurma Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Kurma Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.

İş Geliştirme Desteği

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.

Desteklenecek Giderler Neler?

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İş Geliştirme Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

NACE Rev. 2’ye göre “İmalat, Telekomünikasyon, Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, Bilgi Hizmet Faaliyetleri, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri” sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.

Geri Ödemeler Ne Zaman Başlıyor?

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Girişimci Destek Programı Detayları : https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi

Girişimci Destek Programı'na Başvuru : http://edevlet.kosgeb.gov.tr/OAuth?h=E461F83C-AEBB-4659-8386-157B87C5DD06

Destek Programı'na başvurular http://edevlet.kosgeb.gov.tr/OAuth?h=E461F83C-AEBB-4659-8386-157B87C5DD06 linkinden yapılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.