Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

İşçilere Geçici İş Göremezlik Ödeneği Verilmesi Kanun Teklifi

Teklif ile, Covid-19 salgın hastalığı nedeni ile temaslı olarak nitelendirilip karantinada bulunan işçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi amaçlanmaktadır.

2019 yılının Aralık ayında, COVID-19 enfeksiyonu ilk defa Çin'de ortaya çıkmıştır. Kolay ve hızlı bulaşan bir enfeksiyon olması nedeniyle, COVID-19 kısa sürede dünyada pek çok ülkeye yayılmıştır. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edilmiştir. Ülkemizde de resmi olarak 11 Mart'ta ilk vakanın görüldüğü açıklanmıştır. Toplum sağlığını çok ciddi boyutlarda tehdit edecek bir noktaya gelen bu salgın, maalesef çok kısa sürede ülkemizde de hızla yayılmıştır. Salgının yayılmasının önüne geçmek için alınacak ilk ve en etkili yol olarak sosyal izolasyon yöntemi dünya çapında benimsenmiştir. Bu kapsamda da, her ülkede çeşitli düzeylerde, farklı önlemler alınmıştır. Ülkemizde de yüksek bulaşıcılık taşıyan bu hastalığın kontrol altına alınması amacı ile sosyal izolasyonu sağlayacak bazı önlemler alınmıştır. Ancak bu önlemler ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle uzun süre uygulanamamıştır. Bu nedenle, Nisan ayında başlatılan sosyall izolasyon süreci, 4 Mayıs 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı'nca normalleşme takviminin açıklanması ile sona ermiştir. Haziran ayının başında ise ''yeni normal'' adı altında, alınan tedbirlerin nerdeyse tamamı kaldırılmıştır. Günden güne büyüyen ekonomik kriz nedeniyle ''yeni normal'' olarak adlandırılan süreç, COVID-19'un yayılma hızını artırmıştır.

Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamaya göre, vaka sayıları Eylül ayının başından itibaren sürekli artan bir seyir izlenmiştir. Kış aylarının yaklaştığı bu dönemde, salgının yayılma hızının arttıracağı ortadadır. Bu nedenle karşılaşılacak daha kötü tablolar öncesinde özellikle iş ve çalışma hayatı bakımından önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir. Çünkü ülkemizde nüfusun büyük bölümünü ücretli çalışanlar ile ailelerinden oluşturmaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ''6536 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince İş Kollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2020 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliği''ne göre; ülkemizde 14 milyon 250 bin kayıtlı işçi bulunmaktadır. Geçimlerini sağladıkları aileleri de göz önüne alındığında, nüfusumuzun yarıdan fazlası işçiler ile bakmakla yükümlü oldukları ailelerinden oluşmaktadır. Bu nedenle işçilerin COVID-19'a karşı sosyal ve ekonomik haklar bakımından korunmalarını sağlamak sosyal hukuk devletinin gereğidir.

Ancak pandeminin ülkemizde görüldüğü ilk andan itibaren, işçiler büyük zorluklar ve mağduriyetler yaşamışlardır. COVID-19 sürecinin başından bugüne kadar salgın nedeniyle yüzlerce işçi hayatını kaybetmiş, binlerce işçi ise hastalanmıştır. İhtiyaçları olan ekonomik destek sağlanmamış, sağlıkları için gerekli olan kişisel koruyucu donanımlar zamanında ve gerektiği gibi temin edilmemiş hatta pek çok işçiye semptom göstermediği gerekçesi ile test dahi yapılmamıştır. Bulaşıcılık riskinin çok yüksek olduğu, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemlerde bile işçiler, üretim baskısı altında zorla çalıştırılmış, çalışmak zorunda bırakımıştır. İktidar, işçilere ihtiyaç duydukları ekonomik ve sosyal güvenceleri sağlamamış, onları bu süreçte yalnız bırakmıştır. Sağlıkları ile geçim derdi arasında tercih yapmak zorunda bırakılan işçiler, kendilerinin, ailelerinin ve toplumun sağlığını riske atacak şekilde çalışmaya zorlanmaktadır.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3155.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.