Öne Çıkanlar BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Gençlere Eğitim Desteği 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Statüsünde Değişiklik (Karar Sayısı: 9071)

Ekli "Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Statüsünde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın yürürlüğe konulmasına, 6493 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

TÜRKİYE ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI BİRLİĞİ STATÜSÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

MADDE 1- 27/6/2020 tarihli ve 2678 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Statüsünün 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

"ğ) Mesleki tanzim karan: Birlik üyelerinin işlemlerinde uygulanan usullerde yeknesaklık sağlanmasına yönelik standartlar oluşturmak amacıyla alman kararları,

h) Üye temsilcisi: 8 inci maddenin ikinci fıkrasında öngörülen usule göre Birliğe bildirilen temsilciyi,

ı) Yönetmelik: Bu Statü kapsamında Birlik Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve Birlik Genel Kurulunca onaylanan düzenlemeleri,"

MADDE 2- Aynı Statünün 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"ı) Birliğin görev ve yetkileri kapsamında olmak koşuluyla herhangi bir konuda faaliyet göstermek üzere iktisadi işletme kurulmasına ya da kurulmuş olan iktisadi işletmelerin kapatılmasına karar vermek."

MADDE 3- Aynı Statünün 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 12- (1) Genel Kurulda yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak Banka tarafından görüşülmesi talep edilen veya toplam üye sayısının en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen hususların gündeme alınması zorunludur.

(2) Herhangi bir üyeye ilişkin konularda bu üyenin temsilcisi oy kullanamaz.

(3) Genel Kurulda her bir üyenin oy hakkı aşağıdaki usule göre belirlenir:

a) 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının münhasıran (g) bendinde yer alan hizmetleri sunan ödeme kuruluşları bir oy, münhasıran (e) bendinde yer alan hizmetleri sunan ödeme kuruluşları iki oy, diğer ödeme kuruluşları dört oy, elektronik para kuruluşları ise altı oy hakkına sahiptir. İlgili mevzuat uyarınca üye tarafından ilgili yılın Haziran dönemine ilişkin olarak raporlanan asgari özkaynak tutarının, ilgili yılın 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlükte olan asgari özkaynak yükümlülüğü tutarını aşması durumunda, elektronik para kuruluşlarına yönelik olarak ilgili yılın 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlükte olan asgari özkaynak yükümlülüğü tutarının %5'i oranında hesaplanacak her bir ek dilim özkaynak miktarı için ilgili üyeye ilave bir oy hakkı verilir.

b) İlgili dönemde raporlama yapmayan üyelerin oy hakkı ilgili yılın 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlükte olan asgari özkaynak yükümlülüğü dikkate alınarak hesaplanır. Oy haklarının hesaplanmasında ilgili yılın 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlükte olan asgari özkaynak yükümlülüğü dikkate alınır.

c) (a) ve (b) bentleri uyarınca tanınan oy haklarının toplamı, her bir üyenin elde edeceği toplam oy sayısını oluşturur.

ç) (c) bendi uyarınca hesaplanan oy sayısı on ikiyi aşamaz.

d) En geç 18 inci maddenin birinci fıkrasının (i) bendi uyarınca yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında üyeliği kabul edilmiş olmak kaydıyla Bankadan faaliyet izni alan ancak ilgili yılın Haziran ayı döneminde raporlama yapmamış üyeler için ilgili yılın 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlükte olan asgari özkaynak yükümlülüğü dikkate alınarak, hali hazırdaki üyeler bakımından ise 30 Haziran tarihi itibariyle sahip oldukları faaliyet izin türleri dikkate alınarak oy hakkı hesaplaması yapılır.

e) PTT, üye olması durumunda, on iki oy hakkına sahip olur.

(4) Üçüncü fıkradaki usule göre belirlenecek oy hakkı bölünemez.

(5) Genel Kurul tarihinden otuz gün öncesine kadar masraf iştirak payı veya aidat borcunu ödemeyen üyeler Genel Kurulda oy kullanamazlar.

(6) Oylar kural olarak açıktır ancak Birlik organlarının seçiminde oy verme işlemi gizli oy/açık sayım usulüne göre yapılır. Genel Kurul tarafindan karar verilen hususlarda da gizli oya başvurulabilir.

(7) Genel Kurula, mevcut üye temsilcileri arasından seçilmiş bir Divan Başkam başkanlık eder ve iki de kâtip seçilir. Genel Kurulun karar vermesi halinde Divan Başkanı ile kâtiplerin seçimi açık oyla yapılır. Görüşme tutanakları ve kararlar, Divan Başkanı ile kâtipler tarafindan imzalanır ve kararların birer örneği üç iş günü içinde Birlik tarafindan üyelere ve Bankaya gönderilir.

(8) Genel Kurul toplantıları fiziki ortamda yapılabileceği gibi tamamen elektronik ortamda veya bazı üyelerin fiziken mevcut bulundukları bir toplantıya bir kısım üyelerin elektronik ortamda katılması yoluyla da yapılabilir. Birlik, üyelerin genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılmalarına, görüş açıklamalarına, öneride bulunmalarına ve oy kullanmalarına imkân tanıyacak sistemi kurabileceği gibi bu amaç için oluşturulmuş sistemlerden de hizmet alabilir. Birlik Yönetim Kurulu tarafindan Genel Kurul üyelerinin iradelerinin toplantılara sağlıklı bir şekilde yansıması ve toplantılara ilişkin sistem ve ağ güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli tedbirler alınır. Genel Kurulun bu hükümlere uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Birlikçe belirlenir."

MADDE 4- Aynı Statünün 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 14- (1) Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafindan seçilecek 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan bentler arasından belirlenen dört farklı bendin her birine karşılık birer farklı üye olmak üzere on üç asil üye ve faaliyet alanlarına bakılmaksızın beşinci fıkrada belirtilen usule göre görevlendirilmek üzere üç yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu'nda en az üç ödeme kuruluşu bulunması zorunludur.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Görev süresi dolan üyeler tekrar aday olabilir.

(3) Yönetim Kurulu üyeliği;

a) Yönetim Kurulu üyesi kuruluşun iflası veya herhangi bir nedenle tüzel kişiliğinin sona ermesi,

b) Yönetim Kurulu üyesinin, üyelikten ayrıldığına ilişkin yazılı bildirimi,

c) Yönetim Kurulu üyesinin özürsüz olarak üst üste üç toplantıya katılmaması, hallerinde sona erer.

(4) Genel Kurul, Yönetim Kurulu üyelerini gündemde ilgili bir maddenin bulunması veya gündemde madde bulunmasa bile üye tamsayısının üçte ikisinin yazılı talebi üzerine azledebilir.

(5) Üçüncü ve dördüncü fıkralara göre Yönetim Kurulu üyeliğinin veya Yönetim Kurulu üyesinin Birlik üyeliğinin sona ermesi durumunda, birinci fıkra uyarınca seçilen yedek üyeler, seçim listesindeki sıra gözetilerek Genel Sekreter tarafından yapılan yazılı bildirim ile Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üyenin kalan görev süresini tamamlamak üzere görevlendirilir.

(6) Beşinci fıkra uyarınca Yönetim Kurulu üyeliğinde değişiklik olması durumunda, göreve gelen Yönetim Kurulu üyesi Birlik tarafından üyelere ve Bankaya bildirilir.

(7) Yönetim Kurulu üyelerine yaptıkları görev karşılığında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ödeme yapılmaz.

(8) Birlik üyesi kuruluşların Yönetim Kurulunda birden fazla üyesi bulunamaz."

MADDE 5- Aynı Statünün 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 15- (1) Yönetim Kurulu üyeliği seçimi için biri Yönetim Kurulu Başkanı ve biri Yönetim Kurulu Başkan Vekili olmak üzere 13 asil ve sırasıyla 3 yedek Yönetim Kurulu üyesi adaylarım içeren seçim listeleri, listelerde adı geçen tüm adayların adaylıklarını kabul ettiklerini gösterir imzalı adaylık beyanları ile birlikte Yönetim Kurulu Başkan adayı tarafından Divan Başkanına teslim edilir. Aynı üye birden fazla seçim listesinde yer alamaz.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi gizli oy/açık sayım usulüne göre yapılır.

(3) Aralarında iştirak veya hakimiyet ilişkisi bulunan ya da diğer bir üye nezdinde imtiyazlı paya sahip kuruluşlar aynı seçim listesinde yer alamaz."

MADDE 6- Aynı Statünün 16 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(1) Yönetim Kurulu Başkanı, üyenin Genel Kurulda seçilmiş temsilcisidir. Yönetim Kurulu Başkanlığı süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlıdır.

(2) Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen üye temsilcisinin Başkanlık veya üyesi bulunduğu kuruluştaki görevinden ayrılması, görevinin sona ermesi, Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen üye temsilcisinin değiştirilmesi veya herhangi bir nedenle Başkanlığın boşalması halinde Başkan Vekili bir sonraki seçimli Genel Kurula kadar Başkanlık görevini yerine getirir. Yönetim Kurulu, kalan süreyi tamamlamak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir ay içinde yeni bir Başkan Vekili seçer."

MADDE 7- Aynı Statünün 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç), (d) ve (r) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

"c) Mesleki etik ilkeleri hazırlayıp Genel Kurula sunmak.

ç) Mesleki tanzim kararları almak.

d) Gereken durumlarda Yönetim Kurulu Başkan Vekilini seçmek.

r) Disiplin Komitesi tarafından karara bağlanan disiplin cezalarını onaylamak veya yeniden değerlendirilmesini istemek."

"ş) Yaptırıma tabi olmamakla birlikte üyelere tavsiye niteliğinde kararlar almak.

t) Birlik iktisadi işletmesinin bütçesini onaylamak.

u) Birlik Yönergelerim onaylamak."

MADDE 8- Aynı Statünün 21 inci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(8) Denetleme Kurulu üyelerine Yönetim Kurulu toplantı gündem ve tutanakları iletilir. Denetleme Kurulu üyeleri gerekli gördükleri konuların Yönetim Kurulu gündemine alınmasını talep edebilir ve talep ettiği gündem maddesinin görüşüldüğü toplantının ilgili kısmına katılabilir."

MADDE 9- Aynı Statünün 22 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendinde yer alan "yönetmelikleri" ibaresi "Birlik düzenlemeleri" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Statünün 23 ncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Yönetim Kurulu verilen karan onaylayabileceği gibi kararın Disiplin Komitesi tarafından yeniden değerlendirilmesini isteyebilir."

MADDE 11- Aynı Statünün 24 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "yönerge" ibaresi "yönetmelik" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Statünün 27 nci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(6) Genel Kurulda kabul edilen aidatlar ile masraf iştirak paylarının, her yıl Aralık ayı sonuna kadar ödenmesi zorunludur. Aralık ayı sonuna kadar tahsil edilen bu tutarlar, Genel Kurulda kabul edilen bir sonraki yılın bütçesinin gelir kalemi olarak dikkate alınır."

MADDE 13- Aynı Statüye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 2- Bu maddeyi ihdas eden Kararın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk Genel Kurul toplantısı Birlik organlarının seçimi de yapılacak şekilde 2024 yılının Kasım ayında yapılır."

MADDE 14- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.