Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim Koronavirüs Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Liselerde Bilim Uygulamaları Kılavuzu

Bakan Bilgin'den EYT ve Asgari Ücret Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Sayın Cumhurbaşkanı’mızın tek hedefi, ‘Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek.’ Biz bunu çalışmalarımızda, sosyal politikalarımızda gerçekleştiriyoruz. Asgari ücrete iki defa müdahale yaptık. Yılın başında yüzde 50 artış, çok yüksek bir artıştı o gün için ama enflasyon onu hızla aşındırınca, ona temmuzda bir müdahale yaptık. Şimdi aralıkta benzer bir şekilde enflasyon şartlarını değerlendirerek, enflasyon tahribatı karşısında toplumu koruyacak tedbirleri alarak orada en kapsamlı müdahaleyi yapacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmasın. Emekçileri şunu bilsinler ki; Türk devleti sosyal bir devlettir ve onların yanındadır. Onların emeğini koruyacak tedbirleri alma konusunda kararlıdır.

Televizyonlarda sık sık ‘işte şunlar da girecek, bunlar da çıkacak’ öyle bir şey yok. Yani 99 öncesi biliyorsunuz yaşla ilgili bir sorun var. O sorunu biz çözüyoruz ve önümüzde tek bir model var. Tek bir formül var daha doğrusu. Onun hesaplarını yapıyoruz. Yani çok sayıda insan var tahmin edeceğiniz gibi. Onların teker teker durumlarını, çalışma günü sayılarını, yıllarını, vesaire işte sosyal güvenlikteki sağlık sigortası primleri bunları gözden geçirip en uygun, en kapsayıcı çözümlemeyi yapacağız. Yani mesafe aldık ama şimdi açıklamayacağım çünkü ‘niye şimdi açıklamıyorsunuz?’ diyenler var. Bir defa çalışmamız bitmedi. İkincisi, adım adım açıklıyoruz. Zaten açıklasak da Ocak’tan sonra uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanın bu anlamda acelesi yok. Sözleşmeli personel, geçici işçiler, diğer sorunları açıklayacağız. Aralık ayının ilk haftasında çalışma biter bitmez de Meclise Aralık ayında intikal ettireceğimizi zaten paylaştık.

Türkiye’nin sağlık hizmetinde kurduğu altyapı, donanım, insan kaynağı, insan gücü birleşerek büyük bir hizmet ağına dönüştü. Buradan başarıyla çıktık. Salgın sonrası büyümede de Türkiye yüzde 11 gibi tarihinde en hızlı büyüme dalgasını yaşadı. Arkası devam etti. Yani biz dünyanın ikinci en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Bu sene de çok şükür çok iyi başladık. İlk 6 ayda yılın yarısında yüzde 7 civarında bir büyümemiz var. Yani önümüzdeki yıl sonu itibariyle de bunun yüzde 6’yı geçeceğini ben düşünüyorum. Yüzde 6-6,5 inşallah o rakamları görürüz. Büyüme şunun için önemli? Bazıları şöyle diyorlar; ‘Büyüdük de ne oldu?’ Büyüdükte doktor sayımız, öğrenci sayımız, tıp fakültesi sayısı arttı. Şehir hastaneleri zincir gibi geliyor. Yollarımız yapıldı, sağlık hizmetimiz arttı. Sosyal güvenlik sistemi dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar bütün insanları kuşatacak şekilde hizmet verecek hale geldi. Büyüdük de ne oldu? İnsanların tükettiği refah seviyesi arttı. Otomobil aile başına düşen otomobil oranı hızla arttı. Türkiye kendi otomobilini üretecek hale geldi. Milli savunma endüstrisinde yüzde 20’lik oranımız yüzde 80’lere doğru çıktı. Barajlarımız arttı. Bizim büyümekten başka yolumuz yok.

Her yıl bizim ortalama 30-37 milyar dolarla 47 milyar dolar arasında bir enerji harcamamız var. Bu yıl 150 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah petrol fiyatları artmaz da doğal gaz fiyatları daha fazla artmaz da... Yani nereden bakarsanız bakın 50 milyar dolardan fazla bir Türk ekonomisi dışarıya dolar bazında ödeme yapacak. Nereden yapacak bunu? Bunun iki kaynağı var. Birisi ihracat, birisi turizm. Bunları başardığımız için, yapabildiğimiz için dışarıda ‘Türkiye battı batacak’ diyenler var. İçeride de böyle diyenler hainler var ama onlar hep hayal kırıklıkları yaşıyorlar. Türkiye enflasyona rağmen büyümesini sürdürüyor. Bu yıl 40 milyar doların üzerinde bir turizm geliri şimdiden ortaya çıktı. Soruyorlar bunun kaynağı nedir? Bunun kaynağı Türkiye’nin ticareti, Türkiye’nin üretim gücü Türkiye’nin canlı ticareti, Türkiye’ye gelen insanların sayısının artması.

Her malın fiyatını belirleyen temel faktör nedir? Ona yönelen taleptir. Dolar da bir maldır. Para da teknik olarak bir maldır. Dolara talebiniz artarsa onun fiyatı artar. Dolayısıyla ekonomimizin daha fazla dolar üretmesi lazım. Yani dolara olan talebi karşılayacak düzeyde üretmemiz lazım. Bizim Türk ekonomisinin dolar ya da döviz üretecek kaynakları bellidir. Dolayısıyla şu anda bile enerji hariç Türk ekonomisi cari fazla verecek potansiyele sahiptir.

Biz emekçilerimizle, kamu çalışanlarıyla, işçilerimizle emeklilerimizle paylaşıyoruz. Sosyal refahın paydaşlarıyla paylaşıyoruz. Orada da araçlarımız belli. İşte asgari ücret düzenlemeleri, ücret politikaları, toplu sözleşme mekanizması vesaire ve yaptığımız düzenlemeler. Bütün bunlar bizi nereye hazırlıyor? Bizi Türkiye’nin dışarıdaki tehditlerine karşı hazırlıyor. Güçlü bir Türkiye’ye hazırlıyor. Bizi önümüzde 2023 seçimlerinden başarıyla çıkacak büyük Türkiye idealine sahip çıkmaya hazırlıyor. Bütün bunlar bizi bölgemizde terör örgütleri üzerinden esir almak isteyenlere karşı meydan okumaya götürüyor. Türkiye Avrupa’yı açlıktan kurtaran bir ülke. Tahıl koridorunu sayın Cumhurbaşkanımız diplomatik faaliyetlerle birlikte açtı. Tahılın yüzde 53’ü Avrupa ülkelerine gitti. Açlıktan kurtuldular. Türkiye’ye teşekkür etmeleri lazım. Bugün de uluslararası sistemin en önemli meselesi bu savaşın bitmesi, barışın gelmesidir. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın bitmesi. Orada da bütün ümitler Türkiye’dedir. Türkiye dünyanın bütün yoksul ülkelerinin ümididir.

Biz emekçileri koruyacağız, esnafı koruyacağız, çalışanları koruyacağız. Ben şöyle bir cümleyi sık sık söylüyorum; ‘Biz sermaye düşmanı değiliz ama sermayenin emeğe düşmanlık etmesine asla izin vermeyiz’. Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi çalışma hayatıyla ilgili, iş hukukuyla ilgili bütün yasal mevzuatı bunun için çıkarmıştır.

Biraz ertelediğimiz projemiz var. Beyaz Bayrak Projesi. Proje şu demek; bir işveren kamuya karşı sorumluluğunu yerine getiriyor, vergisini veriyor, işçilerin primlerini yatırıyor, bir de sendikası varsa o iş yerine ‘beyaz bayrak’, tıpkı otellerdeki ‘mavi bayrak’ gibi bir ‘beyaz bayrak’ takıyoruz. Kapısına da bir ‘beyaz bayrak sertifikası’ veriyoruz. Ona ayrıca ilave teşvik de sağlıyoruz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.